Βάλε τέλος στην αϋπνία με 5 μικρές, απλές αλλαγές
Δε χρειάζεται να φέρεις τα πάνω κάτω για να βάλεις ένα τέλος στην αϋπνία που σε ταλαιπωρεί. Αρκεί να κάνεις κάποιες μικρές, αλλά ουσιαστικές αλλαγές στην κρεβατοκάμαρά σου. Η κρεβατοκάμαρα μπορεί να είναι ένα πολυχρηστικό δωμάτιο (γραφείο, βιβλιοθήκη, δωμάτιο μπουγάδας) αλλά κατά βάση αντιπροσωπεύει τον ναό του ύπνου. Κανονικά, αυτό το δωμάτιο θα έπρεπε να είναι ο πιο πολυτελής και προσωπικός χώρος του σπιτιού, μια όαση χαλάρωσης συνώνυμη με την άνεση και την ανάπαυση. Παρακάτω είναι μερικές συμβουλές για να σχεδιάσεις την κρεβατοκάμαρά σου έτσι, ώστε ν’ απολαμβάνεις έναν καλύτερο ύπνο, χάρη στις χρωματικές επιλογές, τα έπιπλα και το διακοσμητικό στυλ.
1. Ένα καλό στρώμα είναι το κλειδί για έναν ποιοτικό νυχτερινό ύπνο.
Συχνά, το πιο απλό βήμα για έναν καλό νυχτερινό ύπνο είναι ένα καινούριο στρώμα. Ένα στρώμα με πολλά εξογκώματα, ή υπερβολικά σκληρό ή μαλακό, μπορεί να σε κρατήσει ξάγρυπνη όλη νύχτα προκειμένου να βρεις μια αναπαυτική στάση. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη στρωμάτων, όπως με πουπουλένιο κάλυμμα, με αφρό, με ελατήρια, με προσαρμοζόμενα μέρη, νερού ή αέρα, και όλοι οι κατασκευαστές εγγυώνται άνεση και καλύτερο ύπνο. Αν θες πραγματικά να βάλεις ένα τέλος στην αϋπνία σου, αγόρασε ένα καινούριο στρώμα, ακολουθώντας αυτά τα εύκολα βήματα:
- Κάνε μια πολύ καλή έρευνα γιατί η αγορά του στρώματος είναι σημαντική και ακριβή.
- Μόλις καταλήξεις σε κάποιο μοντέλο, μη διστάσεις να το δοκιμάσεις στο κατάστημα ξαπλώνοντας κανονικά, όπως θα έκανες στο σπίτι. Και αν το στρώμα έχει εγγύηση επιστροφής χρημάτων ή αλλαγής 30 ή 60 ημερών, χρησιμοποίησε την ευκαιρία σε περίπτωση που δεν αποδειχτεί κατάλληλο για τις ανάγκες σου.
- Βρες το κατάλληλο μέγεθος (king-size, υπέρδιπλο, ή διπλό) που θα σου εξασφαλίσει έναν καλό ύπνο. Ένα μικρό στρώμα μπορεί να σε δυσκολεύει να κοιμάσαι σωστά ειδικά αν μοιράζεσαι το κρεβάτι με κάποιον άλλο.
2. Εξασφάλισε το απόλυτο σκοτάδι.
Σύμφωνα με τον Brandon Peters, M.D., ειδικό με εκπαίδευση στην ιατρική κλινικού ύπνου και τη νευρολογία στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Μινεσότα στη Μιννεάπολη, ο φυσικός κιρκαδικός ρυθμός (ο κατά προσέγγιση 24ωρος κύκλος που παρουσιάζει η δραστηριότητα ζωντανών οργανισμών) του μυαλού και του σώματος ακολουθεί τον κύκλο φως-σκοτάδι. Επομένως, αν θες να βάλεις τέλος στην αϋπνία, αντιμετώπισε τη φωτεινότητα της κρεβατοκάμαρας. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής συχνά παρεμποδίζει το απαιτούμενο σκοτεινό και ήρεμο περιβάλλον που έχει ανάγκη το σώμα μας για να ξεκουραστεί, εξαιτίας των μοντέρνων συσκευών, όπως ψηφιακά ρολόγια, τηλεοράσεις, τηλέφωνα και υπολογιστές που φωτίζουν το δωμάτιο διακόπτοντας τον ύπνο REM (Rapid Eye Movement), γνωστό και ως ύπνο γρήγορων κινήσεων των ματιών. Μια λύση είναι η χρήση επίπλων-ντουλαπών που κρύβουν την τηλεόραση και τον υπολογιστή ή παλιομοδίτικων ξυπνητηριών αντί για τα φωτεινά ψηφιακά ξυπνητήρια. Τέλος, απομάκρυνε τα τηλέφωνα από την κρεβατοκάμαρα και αν είναι απολύτως απαραίτητο να έχεις τηλέφωνο, κρύψτο στο συρτάρι του κομοδίνου.
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.