Τρίτο τρίμηνο: οι αλλαγές στο σώμα σου κορυφώνονται
Το τρίτο τρίμηνο εγκυμοσύνης μπορεί να αποδειχτεί ιδιαίτερα κουραστικό. Καθώς το σώμα σου μεγαλώνει, οι κινήσεις του μωρού θα γίνονται πιο αισθητές. Βέβαια, όσο ενθουσιασμένη κι αν είσαι με την αίσθηση αυτή, θα νιώθεις ολοένα αυξανόμενη δυσφορία μαζί με τα άλλα συμπτώματα που είναι χαρακτηριστικά του τελευταίου τριμήνου εγκυμοσύνης. Μάθε πώς θα αντιμετωπίζεις τις αλλαγές στο σώμα σου, πως θα ανακουφιστείς από τα ενοχλητικά συμπτώματα και πως θα χειριστείς το άγχος σου, καθώς η μεγάλη μέρα πλησιάζει.
Τι αλλάζει στο σώμα σου το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης
Συχνουρία
Με την κίνηση του μωρού στη λεκάνη, θα αισθάνεσαι περισσότερη πίεση στην ουροδόχο κύστη με αποτέλεσμα να έχεις συχνότερο αίσθημα ούρησης, ακόμα και στη διάρκεια της νύχτας. Αυτή η επιπρόσθετη πίεση μπορεί επίσης να προκαλέσει διαρροή ούρων ειδικά όταν γελάς, βήχεις ή φταρνίζεσαι. Αν η διαρροή ούρων αποτελεί πρόβλημα, οι σερβιέτες μπορούν να προσφέρουν μια αίσθηση σιγουριάς. Εστίασε την προσοχή στον εντοπισμό κάποιας λοίμωξης του ουροποιητικού, όπως συχνότερη ούρηση απ’ το συνηθισμένο, κάψιμο κατά την ούρηση, πυρετός, κοιλιακό άλγος και πόνος στη μέση. Θυμήσου ότι αν παραλείψεις να θεραπεύσεις τις λοιμώξεις του ουροποιητικού, μπορεί να αυξηθεί ο κίνδυνος επιπλοκών στην εγκυμοσύνη.
Κολπικές εκκρίσεις
Προς το τέλος της εγκυμοσύνης, είναι κοινό να παρατηρούνται έντονες κολπικές εκκρίσεις. Σε περίπτωση που γεμίσει η σερβιέτα μέσα σε λίγες ώρες, ή αν αναρωτιέσαι αν οι εκκρίσεις είναι αμνιακό υγρό, επικοινώνησε με τον γιατρό σου.
Συσπάσεις Braxton Hicks
Αυτές οι συσπάσεις αποτελούν την «προθέρμανση» για τη μέρα του τοκετού και είναι συνήθως αδύναμες και απρόβλεπτες. Οι πραγματικές ωδίνες διαρκούν περισσότερο, είναι πιο δυνατές κι εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα. Αν, λοιπόν, οι συσπάσεις σου είναι επώδυνες ή συστηματικές, επικοινώνησε με τον γιατρό σου.
Πόνοι στη μέση
Καθώς το μωρό παίρνει βάρος, οι ορμόνες της εγκυμοσύνης χαλαρώνουν τους συνδέσμους μεταξύ των οστών στην περιοχή της πυέλου, με αποτέλεσμα αυτές οι αλλαγές να ταλαιπωρούν τη μέση σου. Όταν κάθεσαι, διάλεξε καθίσματα με καλή στήριξη πλάτης και δοκίμασε να βάλεις κάποιο θερμαντικό έμπλαστρο ή κρύα κομπρέσα στο σημείο του πόνου. Ακόμη, μπορείς να ζητήσεις από τον σύντροφό σου να σου κάνει μασάζ. Φόρεσε παπούτσια με χαμηλό τακούνι – αλλά όχι εντελώς flat – και με καλή στήριξη της καμάρας. Αν ο πόνος στη μέση δεν υποχωρήσει, ή αν συνοδεύεται από άλλα σημάδια και συμπτώματα, επικοινώνησε με το γυναικολόγο σου.
Δυσκολία αναπνοής
Λόγω της πίεσης που ασκεί πίσω από το διάφραγμα (ο μυς που βρίσκεται κάτω από τους πνεύμονες) η μήτρα καθώς επεκτείνεται, ενδέχεται να λαχανιάζεις εύκολα. Η κατάσταση αυτή βελτιώνεται όταν το μωρό κατεβαίνει πιο χαμηλά στη λεκάνη λίγο πριν τον τοκετό. Στο μεταξύ, θυμήσου να κρατάς μια σωστή στάση σώματος και να κοιμάσαι με το πάνω μέρος του κορμού στηριγμένο σε μαξιλάρια ώστε ν’ ανακουφίζεις την πίεση που ασκείται στους πνεύμονες.
Καούρες
Στο τρίτο τρίμηνο, η μήτρα μετατοπίζει το στομάχι από τη φυσιολογική του θέση γεγονός που συμβάλλει στην καούρα. Αν θες να μείνουν τα γαστρικά υγρά στη θέση τους, φάε ελαφρά και πιες πολλά υγρά ανάμεσα στα γεύματα. Απόφυγε τα τηγανητά, τα ανθρακούχα ποτά, τα όξινα φρούτα και τους χυμούς, και τα πικάντικα φαγητά. Αν οι καούρες επιμείνουν, ζήτησε από τον γιατρό σου να σου συστήσει κάποιο αντιόξινο σκεύασμα.
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.