Γιατί είναι επικίνδυνη η ουλίτιδα στην εγκυμοσύνη;

oulitida-egkymosyni
Η ουλίτιδα στην εγκυμοσύνη είναι εξαιρετικά συχνό πρόβλημα, καθώς αιτία της είναι οι μεγάλες ορμονικές αλλαγές που παρατηρούνται στον οργανισμό και κυρίως η αύξηση στα οιστρογόνα και την προγεστερόνη. Η ουλίτιδα της κύησης μπορεί να αρχίσει το δεύτερο μήνα και να ενταθεί έως τον όγδοο μήνα, ενώ σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Periodontology, μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό και χαμηλό βάρος του μωρού.

«Τα μαλακά, κόκκινα ή πρησμένα ούλα είναι μερικά από τα σημάδια της ουλίτιδας στην εγκυμοσύνη, που μπορεί να καταλήξει και σε περιοδοντίτιδα, λέει η  Dr. Nancy L. Newhouse, DDS, MS, πρόεδρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Περιοδοντολογίας. «Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν ούλα που αιμορραγούν με το βούρτσισμα ή την κατανάλωση τροφής, υποχώρηση των ούλων, κακοσμία και χαλαρά δόντια. Αυτά τα σημάδια δεν πρέπει να αγνοούνται, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, και απαιτούν θεραπεία από έναν ειδικό επαγγελματία».

Πολλές μητέρες δεν συνειδητοποιούν τη σημασία των τακτικών οδοντιατρικών ελέγχων τόσο για την προσωπική τους υγεία, όσο και για την υγεία του μωρού. Το βούρτσισμα και το οδοντικό νήμα όχι μόνο δεν πρέπει να παραβλέπονται, αλλά πρέπει να αποτελούν ένα μικρό κομμάτι της καθημερινής ρουτίνας, αφού βοηθούν να διατηρείται το στόμα καθαρό και φροντίζουν η εγκυμοσύνη να παραμένει υγιής. Με λίγα λόγια, η ουλίτιδα στην εγκυμοσύνη και η περιοδοντική νόσος μπορούν να προληφθούν με συστηματική φροντίδα των δοντιών και με επισκέψεις στον οδοντίατρο.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με στοιχεία του Pregnancy Risk Assessment Monitoring System, από το 2007 μέχρι το 2009, το 56% των εγκύων στις Ηνωμένες Πολιτείες ανέφεραν ότι δεν είχαν επισκεφθεί ποτέ τον οδοντίατρο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, ενώ το 35% είπε ότι δεν είχαν κάνει κανένα οδοντιατρικό έλεγχο την προηγούμενη χρονιά.

Πόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι η ουλίτιδα στην εγκυμοσύνη για την υγεία του εμβρύου;

Στο ιατρικό περιοδικόObstetricsand Gynaecology δημοσιεύτηκε  το πρώτο τεκμηριωμένο περιστατικό θανάτου ενός σχεδόν τελειόμηνου βρέφους, το οποίο γεννήθηκε νεκρό στις 39 εβδομάδες κύησης από γυναίκα 35 ετών που έπασχε από μια συνηθισμένη ουλίτιδα.

Οι γιατροί βρήκαν ότι τα βακτήρια από τη στοματική κοιλότητα της μητέρας ήταν τα ίδια με αυτά που βρέθηκαν στην κυκλοφορία του αίματος του βρέφους, στους πνεύμονες και στο στομάχι.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οποιαδήποτε ρήξη στο αμνιακό υγρό, το υγρό που περιβάλλει το έμβρυο, θα μπορούσε να αποτελεί κίνδυνο τόσο για τη μητέρα όσο και για το έμβρυο – γεγονός που καθιστά τη λοίμωξη από την ουλίτιδα πραγματικό κίνδυνο.

 

Κανόνες πρόληψης για την ουλίτιδα στην εγκυμοσύνη: τί συνιστούν οι οδοντίατροι στις μέλλουσες μαμάδες

  • Να βουρτσίζουν τα δόντια τους τουλάχιστον δύο φορές τη μέρα με μια οδοντόκρεμα που περιέχει φθόριο και να χρησιμοποιούν το οδοντικό νήμα καθημερινά. Οι περισσότερες γυναίκες κάνουν το πρώτο, αλλά παραλείπουν συνήθως το δεύτερο, παρότι αντίθετα από την οδοντόβουρτσα το νήμα φροντίζει τα μεσοδόντια σημεία κι απομακρύνει την πλάκα που προκαλεί προβλήματα στα ούλα.
  • Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, προτίμησε το νερό από τα ανθρακούχα ροφήματα, αφού καθαρίζει το στόμα από τα υπολείμματα των τροφών.
  • Απόφυγε τα πολλά σνακ και τις ζαχαρώδεις τροφές ανάμεσα στα γεύματα.
  • Μετά από κάθε γεύμα, μάσησε μια τσίχλα χωρίς ζάχαρη που περιέχει ξυλιτόλη. Η ξυλιτόλη βοηθάει στη μείωση των όξινων επιπέδων του στόματος.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...