Ελπίδες για γυναίκες με επαναλαμβανόμενες αποβολές

epanalamvanomenes-apovoles
Οι επαναλαμβανόμενες αποβολές προκαλούν σημαντικό συναισθηματικό στρες και ένταση στο ζευγάρι, ενώ μέχρι σήμερα οι επιστήμονες διχάζονται για το εάν πρέπει να χορηγούνται ή όχι στεροειδή στις γυναίκες με αυτό το ιστορικό. Ωστόσο, νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό έντυπο The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism  δίνει ελπίδες στις γυναίκες με επαναλαμβανόμενες αποβολές.

Η έρευνα που έγινε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Γουόρικ με επικεφαλής τον καθηγητή Γιαν Μπρόσερς, δίνει μια απάντηση σχετικά με το ρόλο των στεροειδών στις επαναλαμβανόμενες αποβολές. Οι ερευνητές κατέληξαν πως τα χαμηλά επίπεδα στεροειδών κάνουν τη μήτρα λιγότερο “φιλική” για το έμβρυο και δεν επιτρέπουν τη σωστή του θρέψη. Η νέα αυτή γνώση επιτρέπει στους γιατρούς να εντοπίζουν πιο στοχευμένα τις γυναίκες που θα επωφελούνταν από τη θεραπεία με στεροειδή – γιατί σε ορισμένες περιπτώσεις τα στεροειδή θα μπορούσαν να έχουν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιθυμητό, να οδηγήσουν σε αποβολή.

Σύμφωνα με την έρευνα, όμως, στις επαναλαμβανόμενες αποβολές συμμετέχει με σημαντικό ρόλο άλλος ένας παράγοντας, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος με το δυσοίωνο όνομα Natural Killer Cells, κύτταρα φονιάδες. Οι ερευνητές του Γουόρικ βρήκαν πως ο αυξημένος αριθμός αυτών των κυττάρων στο εσωτερικό της μήτρας υποδεικνύει ανεπαρκή παραγωγή στεροειδών στον οργανισμό. Το χαμηλό επίπεδο στεροειδών, με τη σειρά του, οδηγεί στη μειωμένη παραγωγή λιπαρών και θρεπτικών ουσιών που είναι ζωτικής  σημασίας για την ανάπτυξη του εμβρύου και την ολοκλήρωση της εγκυμοσύνης.

Αισιόδοξα νέα για το μέλλον

Οι δύο αυτοί επιβεβαιωμένοι παράγοντες και ο συνδυασμός τους θα επιτρέψουν στους επιστήμονες να εντοπίζουν τις γυναίκες που πραγματικά χρειάζονται λήψη στεροειδών για να συνεχιστεί ομαλά και να έχει αίσια κατάληξη η εγκυμοσύνη τους.

Ωστόσο οι ειδικοί τονίζουν πως δεν θα πρέπει οι γυναίκες που έχουν ιστορικό με επαναλαμβανόμενες αποβολές να παίρνουν μόνες τους την απόφαση για λήψη στεροειδών, αφού μπορεί να ανήκουν στην κατηγορία που τα στεροειδή θα οδηγήσουν σε διακοπή της εγκυμοσύνης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...