Μήπως μπορώ να μείνω έγκυος ακόμα κι αν…

mporo-na-meino-egkyos
Μία από τις πιο συχνές ερωτήσεις που ακούνε οι γυναικολόγοι είναι: “μα γιατρέ, μπορώ να μείνω έγκυος ακόμα κι όταν…” Δες τις 10 πιο πιθανές συνέχειες σε αυτή τη φράση και πάρε απαντήσεις και στα δικά σου ερωτήματα.

Μπορώ να μείνω έγκυος ακόμα κι αν…
… κάνω σεξ κατά τη διάρκεια της περιόδου;
Πολλές γυναίκες πιστεύουν ότι το σεξ χωρίς προστασία κατά τη διάρκεια της περιόδου ή στην αρχή ή το τέλος του έμμηνου κύκλου, τις προστατεύει από το να μείνουν έγκυες. Παρά το γεγονός ότι οι γόνιμες  ημέρες προσδιορίζονται για τις περισσότερες γυναίκες στα μισά του κύκλου, οι πιθανότητες εγκυμοσύνης σε οποιαδήποτε μέρα του μήνα είναι υψηλότερες από αυτό που πιστεύει ο κόσμος. Και θυμήσου: τα σπερματοζωάρια μπορούν να ζήσουν μέσα στο σώμα της γυναίκας μέχρι 5 μέρες!

Μπορώ να μείνω έγκυος ακόμα κι αν…
…αν είναι περίοδος που θηλάζω;
Είναι αλήθεια πως όταν θηλάζεις δεν έχεις ωορρηξία, ούτε περίοδο, γι’ αυτό είναι απίθανο να προκύψει εγκυμοσύνη. Κι όμως,  έχει συμβεί αρκετές φορές να συλλάβουν γυναίκες που θηλάζουν. Ενδεχομένως, γιατί δεν αντιλαμβάνονται την πρώτη φορά που επιστρέφει η περίοδος. Οπότε, ναι, μπορείς να μείνεις έγκυος αν θηλάζεις το παιδί σου, γι’ αυτό φρόντιζε για αντισυλληπτική προστασία και τότε.

Μπορώ να μείνω έγκυος ακόμα κι αν…
…εκείνος τραβιέται προτού εκσπερματώσει;
Αυτή είναι μία από τις πιο διαδεδομένες λανθασμένες αντιλήψεις των γυναικών. Εννοείται πως μπορείς να μείνεις έγκυος ακόμη κι αν εκείνος τραβηχτεί πριν την εκσπερμάτωση, αφού λίγο πριν συμβεί απελευθερώνεται ένα λιπαντικό υγρό, που περιέχει σπερματοζωάρια. Οποιαδήποτε κολπική διείσδυση από το πέος μπορεί να οδηγήσει σε εγκυμοσύνη.

Μπορώ να μείνω έγκυος ακόμα κι αν…
… κάνω κολπικές πλύσεις αμέσως μετά το σεξ;
Οι κολπικές πλύσεις, ή το μπάνιο και το ντους μετά τη συνουσία δεν έχουν απολύτως κανένα αποτέλεσμα στην πρόληψη της εγκυμοσύνης. Κι αυτό γιατί τα σπερματοζωάρια έχουν διανύσει ήδη κάποια απόσταση με κατεύθυνση προς το ωάριο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...