Πόσες πρωτεΐνες έχει το γάλα (& άλλες πηγές πρωτεϊνών)

poses-proteines-exei-to-gala-galaktokomika
Το πόσες πρωτεΐνες έχει το γάλα εξαρτάται από το είδος του. Τα περισσότερα είδη περιέχουν 3-4 γραμμάρια πρωτεΐνης στα 100 γραμμάρια. Πιο πλούσιο είναι το ξυνόγαλα με 4 – 8 γραμμάρια στα 100, αλλά και το ζαχαρούχο και το εβαπορέ με 8-10 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Δες εδώ αναλυτικά πόσες πρωτεΐνες έχει το γάλα, ανάλογα με το είδος του, αλλά και πόσες πρωτεΐνες έχουν τα υπόλοιπα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Τροφη Γραμμαρια Λίπος Πρωτεϊνες
Γάλα αγελάδος 0% άπαχο 100 0.2 3.4
Γάλα αγελάδος 1.5% χαμ. λιπαρά 100 1.7 3.4
Γάλα αγελάδος 3.5%  πλήρες 100 3.9 3.3
Γάλα εβαπορέ 100 9.0 8.2
Γάλα εβαπορέ Light 100 4.0 7.5
Γάλα εβαπορέ με χαμηλά λιπαρά 100 5.2 7.4
Γάλα καρύδας 100 17.4 1.4
Γάλα κατσίκας πασταστεριωμένο 100 3.7 3.1
Ξυνόγαλα 1.5% χαμηλά λιπαρά 100 1.5 3.5
Ξυνόγαλα πλήρες 4.5 % 100 4.6 4.8
Γάλα πρόβατoυ 100 4.4 3.1
Γάλα σε σκόνη κοινό 100 26.3 26.3
Γάλα σε σκόνη χωρίς λιπαρά 100 0.9 35.4
Γάλα σόγιας με προσθήκη ζάχαρης 100 2.4 3.1
Γάλα σόγιας χωρίς ζάχαρη 100 1.6 2.4
Γάλα ζαχαρούχο συμπυκνωμένο 100 10.1 8.5
Γάλα ζαχαρούχο άπαχο 100 0.2 10.0
Γάλα σόγιας με ασβέστιο 100 1.8 3.3
Γάλα αγελαδινό, χαμηλό σε λακτόζη ή χωρίς λακτόζη 100 1.5 3.4
Γάλα ρυζιού εμπλουτισμένο με ασβέστιο  βιολογικό 100 1.1 0.1
Ξυνόγαλο Δροσάτο ΦΑΓΕ 100 1.5 3.3
Γάλα  Σοκολατούχο 0% 100 0.0 3.4
Γάλα Σοκολατούχο Πληρες 100 0.3 3.4
Γάλα ΚΡΙ ΚΡΙ κατσικίσιο 100 3.5 3.2
Κεφίρ ΚΡΙ ΚΡΙ 100 1.5 3.4
Γάλα ΟΛΥΜΠΟΣ χωρίς λακτόζη Free lact 100 1.5 3.3
Γιαούρτι αγελαδινό 2% 100 2.0 8.4
Γιαούρτι αγελαδινό, πλήρες 100 10.2 5.7
Γιαούρτι πρόβειο 100 6.0 4.8
Γιαούρτι σόγιας με φρούτα 100 1.8 2.1
Γιαούρτι φρούτων 100 8.4 4.8
Γιαούρτι φρούτων χαμηλά λιπαρά 100 1.1 4.2
Αριάνι ΦΑΓΕ 100 1.5 3.3
Γιαούρτι Όλυμπος βιολογικό 100 3.9 3.5
Γιαούρτι Όλυμπος κατσικίσιο 100 4 3.8
Γιαούρτι Όλυμπος παραδοσιακό πρόβειο 100 6.6 4.4
Γιαούρτι Όλυμπος πρόβειο ελαφρύ 100 3 5.8
Γιαούρτι Όλυμπος στραγγιστό 0% 100 0 9
Γιαούρτι Όλυμπος στραγγιστό 2% 100 2 9
Γιαούρτι Όλυμπος στραγγιστό 10% 100 10 7
Κρέμα γάλακτος παστεριωμένη, κονσέρβας 100 23.9 2.5
Κρέμα γάλακτος φρέσκια, από ξυνόγαλα με μειωμένα λιπαρά 100 8.6 5.2
Κρέμα γάλακτος φρέσκια 100 19.1 3.3
Κρέμα γάλακτος φρέσκια, σαντιγή 100 40.3 2.0
Κρέμα γάλακτος φρέσκια,από ξυνόγαλα 100 19.9 2.9
Ανθότυρο Μακεδονίας 100 13.9 11.5
Γαλοτύρι Λάρισας 100 21 20
Γκοργκοντσόλα 100 27.0 20.0
Γκούντα 100 31.5 24.0
Γκράνα 100 28.0 33
Γραβιέρα 100 30 30
Γραβιέρα κατσικίσια 100 33.6 24.7
Γραβιέρα Κρήτης 100 32.3 25.6
Τυρί Δανέζικο μπλέ 100 29.1 20.7
Έμμενταλ 100 28.3 28.3
Ένταμ 100 24.9 25.3
Ένταμ με χαμηλά λιπαρά 100 11.1 32.4
Καλαθάκι Λήμνου 100 19.5 16.5
Τυρί Καμεμπέρτ 100 22.7 21.5
Κασέρι Ελασσόνας 100 28.1 25.3
Κατίκι δομοκού 13% 100 13 10
Τυρί Κατσικίσιο 100 21.2 13.8
Κεφαλογραβιέρα Αμφιλοχίας 100 30.5 26.5
Κεφαλοτύρι Ελασσόνας 100 31.8 26
Κότατζ απλό 100 4.3 12.6
Κότατζ με γεύσεις 100 3.8 12.8
Κότατζ με μειωμένα λιπαρά 100 1.5 13.3
Λαδοτύρι Μυτιλήνης 100 32.3 26.2
Μανούρι Μακεδονίας 100 42.6 8.1
Μετσοβόνε 100 29 28.7
Μοτσαρέλλα 100 20.6 21.2
Μοτσαρέλλα με μειωμένα λιπαρά 100 10.2 21.1
Μπρί 100 24.0 19.7
Μπρί με μειωμένα λιπαρά 100 11.4 23.0
Μυζήθρα 100 10 4.5
Μυζήθρα Κρήτης 100 16.3 11.0
Μασκαρπόνε 100 43.6 5.6
Τυρί Ντολτσελάτε 100 36 17.3
Παρμεζάνα φρέσκια 100 29.7 36.2
Ρικότα 100 9.5 9.3
Ροκφόρ 100 29.2 23
Τυρί σκληρό 100 34.5 24.9
Τοφού 100 27.3 18.3
Τσένταρ με μειωμένα λιπαρά 100 13.9 32.1
Τσένταρ καπνιστό 100 34.4 25.2
Τυρί κρέμα 100 47.4 3.1
Φέτα 100 21.5 16.3
Χαλούμι 100 24.7 20.8
Τυρί Babybel έμενταλ 100 24.5 23
Τυρί κρέμα  με χαμηλά λιπαρά, Philadephia 100 16 7.6
Tυρί κρέμα Philadelphia 100 24.0 5.9
Γραβιέρα Milner 40% λιγότερα λιπαρά αιγοπροβειο 100 15 32
Τυρί Milner Μιλένταλ 40% λιγότερα λιπαρά 100 17.6 29
Τυρί Milner αλειφόμενο 100 11 17
Τυρί Φίνα 100 10 32
Φέτα Ήπειρος  light 100 12 1.9
Φέτα βαρελίσια Λεβέτι 100 23 16.5
Τυρί ρεγγάτο ΦΑΓΕ 100 25.0 26.0
Τυρί γίδινο ΤΣΑΛΑΦΟΥΤΗ 100 23 14.9
Τυροκαυτερή κόκκινη ΤΣΑΛΑΦΟΥΤΗ 100 12 8.0

Οι  πηγές πρωτεΐνών

Oι ζωικές πρωτεΐνες (κρέας, ψάρια, πουλερικά, γαλακτοκομικά, αυγά) περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, γι’ αυτό και ονομάζονται υψηλής βιολογικής αξίας. Tρώγοντας, π.χ., ένα αυγό ή μία μπριζόλα, ο οργανισμός μας προσλαμβάνει και τα 9 βασικά αμινοξέα που έχει ανάγκη. Ωστόσο, τα τρόφιμα που περιέχουν ζωικές πρωτεΐνες συνήθως έχουν και λίπος, γεγονός που αυξάνει τις προσλαμβανόμενες θερμίδες (το λίπος έχει 9 θερμίδες ανά γραμμάριο και οι πρωτεΐνες 4 θερμίδες ανά γραμμάριο). Για να «κερδίζεις» σε πρωτεΐνες αλλά όχι και σε λίπος, καλό είναι να καταναλώνεις άπαχο κρέας και να προτιμάς τα γαλακτοκομικά με 4% λιπαρά ή λιγότερα.
Οι φυτικές πρωτεΐνες (όσπρια, δημητριακά, ξηροί καρποί, λαχανικά) δεν περιέχουν και τα 9 βασικά αμινοξέα, γι’ αυτό και ονομάζονται χαμηλής βιολογικής αξίας (μόνο τα όσπρια προσεγγίζουν περισσότερο τη σύνθεση των πρωτεϊνών ζωικής προέλευσης, και πάλι όμως οι τελευταίες υπερέχουν). Ωστόσο, συνδυάζοντας διαφορετικά τρόφιμα φυτικής προέλευσης, μπορούμε να προσλάβουμε όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Tα τρόφιμα που περιέχουν φυτικές πρωτεΐνες -με εξαίρεση τους ξηρούς καρπούς- δεν έχουν λίπος, οπότε η κατανάλωσή τους δεν μας επιβαρύνει με επιπλέον θερμίδες, όπως συμβαίνει με τα ζωικά τρόφιμα.

Πόσα πρωτεΐνες χρειάζεσαι καθημερινά

Για να βρεις πόσα γραμμάρια πρωτεϊνών χρειάζεσαι πρέπει να πολλαπλασιάσεις το βάρος σου (σε κιλά) με το 0,8 (είναι τα γραμμάρια που έχεις ανάγκη για κάθε κιλό βάρους σου).
Προσοχή : O υπολογισμός θα πρέπει να γίνει σύμφωνα με το ιδανικό σου βάρος και όχι με το… πραγματικό. Eάν δηλαδή ζυγίζεις 80 κιλά, ενώ το υγιές βάρος για εσένα θα ήταν τα 70, τότε χρειάζεσαι: 0,8 γρ. x 70 κιλά = 56 γραμμάρια πρωτεΐνης καθημερινά. Oι έγκυες θα πρέπει να προσθέσουν άλλα 10 γρ. πρωτεΐνης στο νούμερο που βρήκαν, ενώ οι γυναίκες που θηλάζουν θα πρέπει να προσθέσουν άλλα 15 γρ. πρωτεΐνης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...