Το κόλπο για να πετάξει ψηλά ο Χαρταετός

Η συνήθεια του πετάγματος χαρταετού προέρχεται πιθανότατα από την Κίνα. Ωστόσο άλλες πηγές λένε ότι στην αρχαιότητα, 4ο αιώνα π.Χ., ο μαθηματικός και αρχιμηχανικός Αρχύτας (440-360 π.Χ.), από τον Τάραντα της Νότιας Ιταλίας, καλός φίλος του Πλάτωνα και οπαδός του Πυθαγόρα, χρησιμοποίησε στην αεροδυναμική του τον χαρταετό και λέγεται ότι ήταν ο εφευρέτης του.

Ο Αρχύτας θεωρείται ο τελευταίος αλλά και ο σημαντικότερος των Πυθαγορείων. Κείμενα του Αρχύτα λένε ότι μελέτησε και ο Γαλιλαίος. Ο χαρταετός φαίνεται να άνοιξε για πρώτη φορά τα πολύχρωμα εύθραυστα φτερά του περίπου στα 1000 π. Χ., και έκτοτε δεν έπαψε να χρωματίζει με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο τον ουράνιο θόλο, από την Ανατολή έως τη Δύση. Είναι δημοφιλής σήμερα στην Κίνα, στην Ιαπωνία, στην Ινδία, στην Ταϊλάνδη και στο Αφγανιστάν. Στην Ελλάδα το πέταγμα του χαρταετού είναι μέρος των εθίμων της Καθαράς Δευτέρας και συγκεκριμένα του υπαίθριου εορτασμού της – τα λεγόμενα κούλουμα.

Ο σκελετός των χαρταετών κατασκευάζεται είτε από ελαφρύ ξύλο είτε από πλαστικό, ενώ το μέρος που φέρνει αντίσταση στον αέρα από πλαστικό φύλλο ή χαρτί. Οι χαρταετοί φτιάχνονται σε τεράστια ποικιλία σχημάτων. Παραδοσιακό σχήμα στην Ελλάδα είναι αυτό με τον εξάγωνο σκελετό.

ΥΛΙΚΑ

3 καλάμια

Σπάγκος

Κόλλα

Πλαστικό νάιλον

χαρτοταινία

Λεπτό σύρμα

Εφημερίδες για την ουρά

1 καλούμπα σπάγκο

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Γρήγορος τρόπος για να φτιάξετε έναν χαρταετό.Κόβουμε πολύ προσεκτικά τα 3 καλάμια σε ίδιο μήκος 60 ή 70 εκατοστά και στις άκρες του κάθε καλαμιού με ένα μαχαιράκι πολύ προσεκτικά χωρίζουμε το καλάμι σε βάθος 4 εκατοστά.

Στην συνέχεια με τα καλάμια να είναι το ένα πάνω στο άλλο και σχηματίζοντας τις ακτίνες ενός εξαγώνου, δένουμε στο κέντρο τα καλάμια πολύ καλά και σφικτά με τον σπάγκο, από το σπάγκο που δένουμε το σκελετό του χαρταετού στο κέντρο αφήνουμε περίπου 1 μέτρο σπάγκο να κρέμεται από το σημείο της ένωσης των τριών καλαμιών.

Στην συνέχεια από την άκρη του καλαμιού και συγκεκριμένα στις εγκοπές που είχαμε κάνει στην αρχή δένουμε πολύ καλά και σφικτά το σύρμα και το περνάμε περιμετρικά του σκελετού του χαρταετού δένοντας παράλληλα τις άκρες πολύ καλά και σφιχτά στις εγκοπές κάθε καλαμιού. Σημαντικό το σύρμα να είναι λεπτό για να μπορεί να δεθεί πιο εύκολα.

Επίσης αυτό που πρέπει να προσέχουμε κατά το δέσιμο με το σύρμα στο σκελετό του χαρταετού, είναι να δεθεί με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να σχηματιστεί ένα εξάγωνο με ίσες αποστάσεις.

Στην συνέχεια σε ένα μεγάλο τραπέζι τοποθετούμε το πλαστικό νάιλον με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να είναι τεντωμένο όσο καλύτερα μπορούμε, βάζουμε τον σκελετό επάνω στο νάιλον και πολύ προσεκτικά κόβουμε περιμετρικά του σκελετού του χαρταετού το νάιλον με τέτοιο τρόπο αφήνοντας ένα περιθώριο από κάθε πλευρά του εξαγώνου 3 με 4 εκατοστά νάιλον.

Στην συνέχεια τυλίγουμε τις άκρες του νάιλον με τέτοιο τρόπο επάνω στα σύρματα του σκελετού του χαρταετού έτσι ώστε να είναι όσο πιο πολύ τεντωμένος γίνεται. Τις άκρες τις κολλάμε προσεκτικά και χρησιμοποιούμε την χαρτοταινία κατά περίπτωση μέχρι η κόλλα να στεγνώσει. Στην συνέχεια αφαιρούμε την χαρτοταινία.

Γρήγορος τρόπος για να φτιάξετε έναν χαρταετό.

Τώρα σε αυτό το σημείο θέλει λίγο προσοχή ως προς την κατασκευή του χαρταετού.

Είναι τα ζύγια και η ουρά του χαρταετού. Ας ξεκινήσουμε από την ουρά του χαρταετού. Στο παρακάτω σχήμα θα δείτε τα σημεία α,β,γ,δ τα σημεία αυτά πρέπει να έχουν ίσες αποστάσεις. Για παράδειγμα εάν τα καλάμια ήταν 60 εκατοστά οι αποστάσεις πρέπει να είναι αβ=αγ=γδ=βδ=35 εκατοστά.

Από τα σημεία β και γ δένουμε 2 κομμάτια σπάγκο 35 Εκατοστών.

Ακόμη αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι το εξής: Η ουρά πρέπει να έχει μήκος 4 φορές το μήκος του χαρταετού. Μήκος ουράς = 4*μήκος χαρταετού.

Τέλος ανά 20 εκατοστά δένουμε κομμάτια από εφημερίδες για να σχηματιστεί η ουρά του χαρταετού.

Το επόμενό βήμα είναι να φτιάξουμε τα ζύγια του χαρταετού.

Στα σημεία που βλέπετε στην παρακάτω εικόνα ε και ζ θα δέσουμε 2 κομμάτια σπάγκο, εδώ θέλει προσοχή ως προς την δημιουργία γιατί θα πρέπει να δεθούν με το σπάγκο που είχαμε αφήσει στην αρχή κατά το δέσιμο με το κεντρικό του σκελετού του χαρταετού. Πρέπει να σχηματίζεται ένα ισοσκελές τρίγωνο. Τέλος στο σημείο της ένωσης θα δέσουμε την καλούμπα μας. Ο χαρταετός είναι έτοιμος για χρήση!!

Πηγή:https://www.tipsnow.gr/

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...