Φυσικές θεραπείες για το κρυολόγημα

antimetopisi-kryologima

Ευκάλυπτος
Από τις φυσικές θεραπείες για το κρυολόγημα στη φάση της αντιμετώπισης. Οι εισπνοές ατμού με έλαιο ευκάλυπτου βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων από το συνάχι και τη γρίπη. Πιστεύεται ότι η δράση του οφείλεται στην αραίωση των βλεννών στο εσωτερικό της αναπνευστικής οδού.

Εχινάκεια 
Μπορεί τα τελευταία πορίσματα αμφισβητούν τη δράση της στο κρυολόγημα και τη γρίπη, αλλά η εχινάκεια αποτελεί μέχρι σήμερα ένα από τα πιο δημοφιλή βότανα. Το 2005, μια μελέτη του Εθνικού Κέντρου Συμπληρωματικής και Εναλλακτικής Ιατρικής (National Center for Complementary and Alternative Medicine) βρήκε ότι η εχινάκεια δεν είχε αξιοσημείωτη δράση στην πρόληψη και τη μείωση της διάρκειας του κοινού κρυολογήματος. Παρά το γεγονός ότι πολλοί επικριτές της μελέτης είπαν ότι η μελέτη δεν θα έπρεπε να χρησιμεύσει ως πειστήριο για την αναποτελεσματικότητα της εχινάκειας, η μη κερδοσκοπική οργάνωση Cochrane Collaboration διεξήγαγε μια επανεξέταση 15 μελετών πάνω στην εχινάκεια και βρήκε ότι η δράση της ισούται με αυτή ενός placebo στην πρόληψη του κρυολογήματος.
Παρότι υπάρχουν διάφορα είδη εχινάκειας, στις περισσότερες έρευνες χρησιμοποιήθηκαν τα μέρη της echinacea purpurea που βρίσκονται πάνω από το χώμα (φύλλα, άνθη και στελέχη).
Παρόλα αυτά η εχινάκεα θεωρείται μία από τις φυσικές θεραπείες για το κρυολόγημα και οι βοτανολόγοι συνιστούν τη λήψη της κάθε δύο με τρεις ώρες, σε μια συνολική ημερήσια δόση τριών ή περισσότερων γραμμαρίων, με την έναρξη των πρώτων συμπτωμάτων. Έπειτα από αρκετές μέρες, η δόση συνήθως μειώνεται και συνεχίζεται για μία εβδομάδα. Η εχινάκεια περιέχεται σε πολλά μη συνταγογραφούμενα βιταμινούχα σκευάσματα ευρείας κατανάλωσης.

Τζίντζερ
Η ρίζα του τζίντζερ (πιπερόριζα ή ζιγγίβερη) είναι ένα άλλο διαδεδομένο γιατρικό για τον βήχα, το συνάχι και τον ερεθισμένο λαιμό. Στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική, αλλά και στην αγιουρβέδα συγκαταλέγεται στις φυσικές θεραπείες για το κρυολόγημα, όταν συνοδεύεται από καταρροή με ανοιχτόχρωμα ρινικά εκκρίματα, πονοκέφαλο, πόνο στον αυχένα και τους ώμους και βήχα. Ένας σπιτικός τρόπος να χρησιμοποιείς το τζίντζερ για τον βήχα, το κρυολόγημα και τον ερεθισμένο λαιμό, είναι πίνοντας ζεστό τσάι τζίντζερ ενίοτε με την προσθήκη μελιού και λεμονιού.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...