Γίγαντες πλακί


Γίγαντες πλακί
Κλασικό πιάτο με όσπρια, που αρέσει πολύ, ακόμη και σε όσους δεν τα αγαπούν ιδιαίτερα. Απολαύστε το χειμώνα-καλοκαίρι!

Συνολικός χρόνος:14 ώρες

Χρόνος προετοιμασίας:1 ώρα

Χρόνος μαγειρέματος:1 ώρα

Υλικά (για 6-8 άτομα):

1/2 κιλ. φασόλια γίγαντες
3-4 κρεμμύδια ξερά (σε ροδέλες)
2 καρότα (σε ροδέλες)
2 κλωνάρια σέλινο (κομμένο)
2 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένο)
1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
3/4 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

Οδηγίες:

  • Βάζετε τα φασόλια, από το προηγούμενο βράδυ, σε ένα βαθύ μπολ, με χλιαρό νερό τόσο ώστε να τα σκεπάζει και τα αφήνετε να μουλιάσουν.
  • Την επομένη, στραγγίζετε τα φασόλια και τα βάζετε σε κατσαρόλα με μπόλικο φρέσκο νερό. Τα αφήνετε να βράσουν, μέχρι να «σκάσει» η φλούδα τους. Στραγγίζετε ξανά τα φασόλια, χωρίς να πετάξετε το νερό μέσα στο οποίο έβρασαν.
  • Αδειάζετε τους γίγαντες σε πήλινο σκεύος. Προσθέτετε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το σέλινο, το καρότο, την ντομάτα και αλατοπιπερώνετε. Περιχύνετε το φαγητό με το ελαιόλαδο και 4 φλιτζάνια από το ζωμό που κρατήσατε.
  • Βάζετε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο και το ψήνετε στους 180 βαθμούς, για 1 ώρα περίπου. (Εάν χρειαστεί, κατά τη διάρκεια του ψησίματος, προσθέτετε λίγο ακόμη από το νερό μέσα στο οποίο έβρασαν τα φασόλια).

Συμβουλή: Εάν τα όσπρια σας πέφτουν βαριά, για να γίνουν πιο εύπεπτα, μπορείτε να χύσετε το πρώτο νερό μέσα στο οποίο έβρασαν. Βέβαια, με αυτόν τον τρόπο να ξέρετε ότι χάνεται πλήθος πολύτιμων συστατικών τους.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο