Υπάρχει αρνητισμός στη δουλειά; Άλλαξε το κλίμα!

diokse-ton-arnitismo-apo-ti-douleia
Ο αρνητισμός στη δουλειά είναι τοξικός και συχνά οδηγεί σε μειωμένη παραγωγικότητα και ανεπιθύμητες συνέπειες. Σαν να μην έφτανε αυτό, ο αρνητισμός είναι μεταδοτικός και η εμμονή κάποιου να βλέπει πάντα την «σκοτεινή πλευρά» των πραγμάτων καταφέρνει πάντα να επηρεάσει και τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Κοινή τακτική των ανθρώπων που έχουν αρνητισμό στη δουλειά είναι να αναζητούν αρχικά κι άλλους που είναι επιρρεπείς στα ίδια αρνητικά συναισθήματα και έπειτα να προσπαθούν να επηρεάσουν και όσους συμπεριφέρονται διαφορετικά.

Παρόλα αυτά, ο αρνητισμός στη δουλειά δεν είναι πάντα κακός. Ορισμένες φορές, μάλιστα, φέρνει στην επιφάνεια κρυμμένα προβλήματα με αποτέλεσμα να προκύπτει η ευκαιρία να επιλυθούν. Ορίστε μερικές συμβουλές για να κάνεις τη δική σου προσπάθεια να μετατρέψεις τον αρνητισμό στη δουλειά σε κάτι που μπορεί πραγματικά να φέρει σημαντικές θετικές αλλαγές στην εργασιακή σας πραγματικότητα.

  • Φρόντισε η κριτική σου να είναι εποικοδομητική: Αντί να γκρινιάζεις διαρκώς, προσπάθησε να προτείνεις λύσεις στα προβλήματα που αναφέρεις.
  • Λάβε δράση: Κάνε ένα βήμα ακόμα πιο πέρα και αντί απλώς να αναφέρεις τις πιθανές λύσεις, δείξε ότι είσαι πρόθυμη να βοηθήσεις στην εφαρμογή τους.
  • Μην προσπαθείς να διορθώσεις κάτι που δεν είναι προβληματικό: Κάνε την αυτοκριτική σου: Μήπως μερικές φορές γίνεσαι κι εσύ από εκείνα τα άτομα που πιστεύουν ότι όλοι οι άλλοι κάνουν τα πάντα λάθος και θέλουν να κάνουν αλλαγές μόνο και μόνο για να  περάσει το δικό τους; Δε χρειάζεται να το παραδεχτείς σε κανεναν. Αρκεί στο εξής να επενδύεις την ενέργειά σου στα πράγματα που θέλουν πράγματι βελτίωση.
  • Μην βγάζεις τον εαυτό σου απ’ έξω: Ο αρνητισμός στη δουλειά είναι ευθύνη όλων. Όταν εκφράζεις τις ενστάσεις ή τις αντιρρήσεις σου ή παραπονιέσαι μην εξαιρείς τον εαυτό σου από το δικό κομμάτι ευθύνης. Φρόντισε να χρησιμοποιείς εκφράσεις όπως: «Ξέρω ότι έχω κι εγώ μέρος της ευθύνης, αλλά…»,  «ίσως να φταίω κι εγώ που…», «είναι λογικό να χρειαζόμαστε όλοι χρόνο για να…».
  • Πρόσεξε τον τόνο της φωνής σου: Μερικές φορές ο αρνητισμός στη δουλειά δεν προκύπτει μόνο από τις διαφωνίες, αλλά και από τον τρόπο που εκφράζονται οι συμφωνίες. Δηλαδή, μπορεί να κάνεις αυτό που σου ζητάνε και που εσύ έχεις εκφράσει τις αντιρρήσεις σου, αλλά να το κάνεις με απαράδεκτο τρόπο. Αν για παράδειγμα, παρόλο που εσύ πιστεύεις ότι μόνο δίπλα σε μια παραλία μπορεί να προυσιαστεί μία επίδειξη μαγιό, η εταιρεία αποφασίσει να την κάνει σε ένα όμορφο καταφύγιο στο βουνό, δεν μπορείς να πεις «Εντάξει, αλλά μόνο ένας ηλίθιος θα το επέλεγε αυτό». Δέξου τις άλλες απόψεις ως διαφορετικές και όχι ως χειρότερες από τη δική σου. Διαφορετικά, απλά καλείς την εταιρεία να πάρει μια απόφαση που εσύ δεν βρίσκεις το θάρρος να υλοποιήσεις: να σε απολύσει.
  • Περιθωριοποίησε αυτούς που δείχνουν να απολαμβάνουν ή και να εκμεταλλεύονται τον αρνητισμό στη δουλειά. Μην αποκλείεις ποτέ τίποτα. Σίγουρα κάποιος δεν επωφελείται από το αρνητικό κλίμα;

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...