Μάθε πως να κάνεις πολλά πράγματα μαζί (& να τα κάνεις καλά)

polla-mazi-douleies
Απαντάς στα email σου, είσαι στην αναμονή να τακτοποήσεις κάποιες εκκρεμότητες με την τράπεζα και παράλληλα στο κινητό κανονίζεις με την κολλητή σου που και τι ώρα θα πάτε το βράδυ σινεμά. Συνηθίζεις να κάνεις πολλά πράγματα μαζί και νομίζεις ότι ο κάνεις καλά. Όμως, σε νέες έρευνες υποστηρίζεται ότι δεν κερδίζεις πάντα. Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση British Medical Journal, για παράδειγμα, διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που μιλούν στο κινητό ενώ οδηγούν είχαν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν αυτοκινητικό ατύχημα, που θα οδηγούσε σε εισαγωγή στο νοσοκομείο, απ’ ό,τι οι υπόλοιποι οδηγοί. Η ασφάλεια στο δρόμο μπορεί να είναι ακραίο παράδειγμα, αλλά υπογραμμίζει ένα σημαντικότερο ζήτημα. Η έρευνα δείχνει ότι αποδίδουμε καλύτερα και ταχύτερα όταν ασχολούμαστε διαδοχικά με τα καθήκοντά μας, αντί να κάνουμε πολλά πράγματα μαζί. Μια νέα μελέτη ρίχνει φως στο γιατί. «Έχουμε αναγνωρίσει ένα είδος “στενωπού” στον προμετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου, που αναγκάζει τους ανθρώπους να λύνουν τα προβλήματα το ένα μετά το άλλο, ακόμη κι αν το κάνουν τόσο γρήγορα που φαίνεται ότι γίνεται ταυτόχρονα» λέει ο Ρενέ Μαρουά, Ph.D., επίκουρος καθηγητής Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt και ένας από τους επικεφαλής της μελέτης. «Αυτό εξηγεί γιατί τα πρότερα στοιχεία δείχνουν ότι η εγκεφαλική δραστηριότητα μειώνεται αντί να αυξάνεται με κάθε νέα πρόκληση – είναι σαν διανοητική κυκλοφοριακή συμφόρηση» προσθέτει ο ίδιος. Δυστυχώς όμως, η ζωή δεν επιβραδύνει τους ρυθμούς της. Δες πώς θα αντεπεξέλθεις στο συνωστισμό καθηκόντων…

– Μην προσπαθείς να μάθεις

«Τα αποτελέσματα είναι πάντοτε χειρότερα όταν αναλαμβάνεις να κάνεις πολλά πράγματα μαζί, αλλά σε κάποιους τομείς είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά» τονίζει ο Ράσελ Πόλντρακ, Ph.D., επίκουρος καθηγητής Ψυχολογίας στο UCLA. Η ικανότητα της μάθησης δέχεται μεγάλο πλήγμα, για παράδειγμα. «Η έρευνά μας δείχνει ότι όταν προσπαθείς να μάθεις καλά κάτι ενώ αποσπάται η προσοχή σου, η εγκεφαλική δραστηριότητα αλλάζει περιοχή – από την ανάπτυξη της μνήμης μετακινείται στη βραχυπρόθεσμη διαμόρφωση συνηθειών» εξηγεί. Ένα καλός κανόνας είναι να αναλαμβάνεις μαζί αυτά που θέλεις να εκτελέσεις και όχι αυτά που θέλεις να εμπεδώσεις και να επιλέγεις δουλειές όπου τα λάθη δε μετρούν.

– Συνδύασε διαφορετικά είδη καθηκόντων

Μπορεί να σου φαίνεται παράλογο, αλλά οι ομοιότητες καθιστούν δυσκολότερη την ανάληψη πολλαπλών καθηκόντων ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον Ράσελ Πόλντρακ. Πριν φτάσουν στη «στενωπό», οι διανοητικές λειτουργίες συχνά πηγάζουν από διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου. Εάν διαλέξεις δύο από την ίδια περιοχή, μπορεί να παρεμβληθεί η μία στην άλλη. Για παράδειγμα, μπορεί να σου αρέσει να διαβάζεις με μουσική, αλλά αν χρονομετρήσεις τον εαυτό σου, θα δεις ότι γυρνάς τις σελίδες πολύ πιο γρήγορα, όταν δεν υπάρχουν στίχοι που να αποσπούν την προσοχή σου από το κείμενο. Προσπάθησε να συνδυάζεις εντελώς διαφορετικά καθήκοντα, όπως το να εξετάζεις μια αναφορά ενώ κάνεις στατικό ποδήλατο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...