Μπανγκλαντές: Με φωτοβολταϊκά λειτουργούν 870.000 νοικοκυριά

Πάνω από 870.000 σπίτια και καταστήματα σε αγροτικές περιοχές του Μπανγκλαντές έχουν εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά συστήματα με την υποστήριξη της Παγκόσμιας Τράπεζας και άλλων εταίρων, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Παγκόσμια Τράπεζα.

Σημειώνεται ότι η Παγκόσμια Τράπεζα είχε παράσχει πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 130 εκατ. δολ. μέσα στο 2009 προκειμένου να υποστηρίξει τις προσπάθειες της κυβέρνησης να βοηθήσει τα νοικοκυριά απομακρυσμένων τοποθεσιών να τοποθετήσουν φωτοβολταϊκά για οικιακή χρήση.

«Η πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια έχει πολλά οφέλη. Εξασφαλίζει καλύτερη ποιότητα ζωής, δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να μελετούν περισσότερες ώρες και προσφέρει ευκαιρίες για άνοιγμα νέων επιχειρήσεων”, αναφέρει η Παγκόσμια Τράπεζα.


Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μόλις το 45% των 150 εκατ. κατοίκων του Μπανγκλαντές έχουν πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια και ακόμη και αυτοί, συχνά διαμαρτυρούνται λόγω των συχνών διακοπών ρεύματος.

Στην εξαθλιωμένη αυτή χώρα υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε ηλεκτρική ενέργεια, οι οποίες ανέρχονται στα 2.000 μεγαβάτ. Επιπλέον, η αύξηση του πληθυσμού αλλά και η αύξηση της χρήσης σύγχρονων ηλεκτρικών συσκευών αυξάνουν συνεχώς τη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια, η οποία σήμερα αυξάνεται με ρυθμό άνω των 500 MW ετησίως.

Όπως ανέφερε η Παγκόσμια Τράπεζα, τα φωτοβολταϊκά συστήματα έχουν αποδειχθεί ως μια βιώσιμη επιλογή για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος σε απομακρυσμένες περιοχές όπου το εθνικό δίκτυο δεν μπορεί να φτάσει.

Σημειώνεται ότι το Μπανγκλαντές έχει θέσει ως στόχο να καλύψει το 10% της συνολικής ζήτησης ενέργειας μέσω Ανανεώσιμων Πηγών έως το 2020 ενώ η κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπίσει την έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας εξετάζει και το ενδεχόμενο παραγωγής πυρηνικής ενέργειας.

πηγή. energypress.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...