Οι συνέπειες του στρες (αληθινές και ψευτικές)
Οι συνέπειες του στρες στην υγεία και τη ζωή μας είναι πολλές και δυσάρεστες. Δεν είναι όμως, όλες αυτές που υποθέτουμε ή έχουμε ακούσει. Ας βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους ξεκαθαρίζοντας την αλήθεια.
ΑΛΗΘΕΙΑ Ή ΨΕΜΑ;
«Αν έχεις πολύ στρες θα πάθεις έλκος».
Από τη δεκαετία του ’80, είναι γνωστό ότι η πιο κοινή αιτία του πεπτικού έλκους είναι μια λοίμωξη του ελικοβακτηρίου του πυλωρού (H. Pylori). Οπότε, γιατί τόσες πολλές από εμάς συγκαταλέγουν το έλκος στις συνέπειες του στρες; Ορίστε το γιατί: Η υπερβολική χρήση παυσίπονων ευρείας κατανάλωσης όπως ασπιρίνη, ιβουπροφαίνη και ναπροξένη, στα οποία καταφεύγουμε για να ανακουφιστούμε από το στρες που προκαλεί πονοκεφάλους, τεταμένους ώμους ή πόνους στη μέση, μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει ένα έλκος, εξηγεί η Patricia Raymond, MD, ιατρός στο Αμερικανικό Κολέγιο Γαστρεντερολογίας. Αυτά τα µη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρµακα, μπορούν να διασπάσουν τις βλεννογόνες μεμβράνες που καλύπτουν το στομάχι, επιτρέποντας στο γαστρεντερικό οξύ να εκτοξευθεί στα τοιχώματα και να προκαλέσει καούρα. Η Raymond προσθέτει ότι το αλκοόλ – ένα άλλο «γιατροσόφι» κατά του στρες – μπορεί να επιδεινώσει ένα υπάρχον πρόβλημα.
ΑΛΗΘΕΙΑ Ή ΨΕΜΑ;
«Το στρες και τα κουρασμένα νεύρα της κάνουν να βλέπουμε τα πάντα αρνητικά».
Ερευνητές του University of Southern California κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το στρες βγάζει από μέσα της την εσωτερική αισιοδοξία, της δυστυχώς αυτό δεν είναι πάντα βοηθητικό. Σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Φεβρουαρίου 2012 του επιστημονικού έντυπου Current Directions in Psychological Science, οι ψυχολόγοι επανεξέτασαν μελέτες της οποίες οι συμμετέχοντες είχαν βιώσει έντονες καταστάσεις (για παράδειγμα, έπρεπε να κρατήσουν το χέρι της μέσα σε παγωμένο νερό ή να δώσουν μια ομιλία) και βρήκαν ότι όταν οι στρεσαρισμένοι συμμετέχοντες έπρεπε να πάρουν μια απόφαση, εστίαζαν περισσότερο σε θετικές εκβάσεις. Άρα, λοιπόν, όταν μια καταβεβλημένη κι αγχωμένη γυναίκα πρέπει να αποφασίσει αν θα μετακομίσει σε μια καινούρια πόλη για το καινούριο της αγόρι, ίσως επικεντρωθεί στα θετικά της ρομαντικής ιστορίας, αντί να σκεφτεί τόσο τα αρνητικά του να αφήσει τη δουλειά που αγαπούσε. Όταν είναι δυνατόν, πριν αποφασίσεις για τα σημαντικά θέματα περίμενε να είσαι πιο χαλαρή, πχ. Μετά από ένα μπάνιο ή ένα τεμπέλικο κυριακάτικο απόγευμα. Βλέπεις ακόμα κι όταν οι συνέπειες του στρες είναι θετικές, χρειάζεται προσοχή.
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.