6 μυστικά για καλύτερη μνήμη! Βαλ’ τα στη μέρα σου

mystika-gia-kalyteri-mnimi
Όλες μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τα μυστικά για καλύτερη μνήμη, ειδικά όταν αυτά προέρχονται από έναν ειδικό, όπως η νευροψυχολόγος Dr Joanna Iddon, συν–συγγραφέας του Memory Booster. Το θετικό είναι ότι τα μυστικά αυτά είναι και ευχάριστα στην εφαρμογή τους.

  1. Κράτα το μυαλό σου σε εγρήγορση 

Όπως ακριβώς η σωματική άσκηση βοηθά να παραμένει το σώμα σου σε φόρμα, το ίδιο κάνουν τα διανοητικά ερεθίσματα στον εγκέφαλό σου. Ένα από τα πιο αποτελεσματικά μυστικά για καλύτερη μνήμη είναι να διαβάζεις βιβλία της αγαπημένης σου θεματολογίας, να λύνεις σταυρόλεξα, να αφιερώνεις χρόνο σε μια εφημερίδα, να ακολουθείς καινούργιες διαδρομές στην καθημερινότητά σου ή ακόμη και να μαθαίνεις μια καινούργια δεξιότητα όπως μια ξένη γλώσσα ή χορό.

  1. Οργανώσου 

Είναι πιο πιθανό να ξεχνάς πράγματα αν το σπίτι σου είναι άνω κάτω. Ή να ξεχνάς τα ραντεβού σου αν δεν τα σημειώνεις σε μια ατζέντα. Η τάξη είναι ένα από τα μυστικά για καλύτερη μνήμη. Βάλε τάξη στη ζωή σου – εξωτερικά και εσωτερικά! Για παράδειγμα, άφηνε τα κλειδιά σου σε ένα συγκεκριμένο σημείο κοντά στην είσοδο του σπιτιού, μαζί με το πορτοφόλι σου για να μην το ξεχνάς όταν βγαίνεις έξω. Και πάρε ένα σημειωματάριο τοίχου ή για το ψυγείο για να σημειώνεις κάποια ραντεβού που είναι εύκολο να ξεχάσεις – ας πούμε στον οδοντίατρο!

  1. Ένα πράγμα τη φορά

Μην προσπαθείς να κάνεις πολλά πράγματα ταυτόχρονα: και να ξεσκονίζεις, και να μαγειρεύεις και να μιλάς με τη φίλη σου στο τηλέφωνο – το πιθανότερο είναι πως θα καεί το φαγητό ή δεν θα θυμάσαι κάτι σημαντικό που σου είπε η φίλη σου! Προσπάθησε να συγκεντρώνεσαι κάθε φορά σε μία δραστηριότητα. Κυρίως όμως προσπάθησε να είσαι συγκεντρωμένη όταν δέχεσαι κάποια καινούργια πληροφορία. Βελτίωσε τη μνήμη σου στο συγκεκριμένο πεδίο κάνοντας συσχετισμούς, π. χ. κάθομαι στην πολυθρόνα και ακούω αυτά που μου λέει η φίλη μου για την υγεία της μητέρας της.

  1. Μην απομονώνεσαι 

Η κοινωνική αλληλεπίδραση βοηθά να αποφύγεις την κατάθλιψη και το άγχος, δύο επιβαρυντικούς παράγοντες για τη μνήμη. Βελτίωσε τη μνήμη σου αλλά και την κοινωνική σου ζωή προσπαθώντας να βλέπεις πιο συχνά τα αγαπημένα σου πρόσωπα και κάνοντας νέες γνωριμίες (εκείνα τα μαθήματα ξένης γλώσσας ή χορού είναι ιδανική ευκαιρία!).

  1. Πρόσθεσε φυσική δραστηριότητα στην καθημερινότητά σου 

Η φυσική δραστηριότητα είναι ένα ακόμα από τα μυστικά για καλύτερη μνήμη. Πώς; Αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος σε όλο σου το σώμα – και στον εγκέφαλο. Έτσι μαζί με το σώμα σου, η άσκηση μπορεί να βοηθήσει να διατηρείς και τη μνήμη σου σε καλή “φόρμα”. Αν δεν ασκείσαι ήδη, ξεκίνα σταδιακά με μια μορφή ήπιας άσκησης όπως το βάδισμα ή το κολύμπι. Πολύ καλές επιλογές είναι επίσης η yoga και το pilates που βοηθούν διπλά, αυξάνοντας την κυκλοφορία του αίματος και βελτιώνοντας τη συγκέντρωσή σου.

  1. Φρόντισε να δίνεις στον εγκέφαλο σου τις βιταμίνες που χρειάζεται

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β (ιδιαίτερα η Β6, Β12 και το φυλλικό οξύ) συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, διευκολύνοντας τη μεταφορά των νευρικών ερεθισμάτων. Τροφές πλούσιες σε αυτές τις βιταμίνες είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, οι ξηροί καρποί, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα όσπρια και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Επίσης, οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες, όπως η Ε και η C, μπορούν να βελτιώσουν τη διαδικασία της μνήμης μέσω της επιβράδυνσης της γήρανσης των εγκεφαλικών κυττάρων. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε είναι το ελαιόλαδο και τα διάφορα σπορέλαια. Σημαντικές πηγές βιταμίνης C είναι τα εσπεριδοειδή, τα ακτινίδια, τα βατόμουρα, και οι φράουλες.

 

Πότε να αναζητήσεις ιατρική βοήθεια για τη μνήμη σου

Αν ξεχνάς σε τόσο μεγάλο βαθμό που να ανησυχείς για την απώλεια της μνήμη σου, αν οι γύρω σου το επισημαίνουν όλο και συχνότερα, όλο και πιο έντονα και αν δυσκολεύεσαι επειδή ξεχνάς να ολοκληρώσεις τις καθημερινές σου δραστηριότητες- τότε είναι η σωστή στιγμή για να συμβουλευτείς το γιατρό σου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...