Μπακαλιάρος με λαχανικά (αν θες κάτι άλλο…)
Ο μπακαλιάρος με λαχανικά του Γιάννη Λουκάκου μπορεί να ξαφνιάσει ευχάριστα τους καλεσμένους σου στο τραπέζι της 25ης Μαρτίου. Μη φοβηθείς να τον συνοδεύσεις με σκορδαλιά!
Χρόνος προετοιμασίας: 15’
Χρόνος μαγειρέματος: 45’
ΥΛΙΚΑ (για 4 μερίδες)
800 γρ. μπακαλιάρος φρέσκος, φιλέτο (4 τμχ.)
400 γρ. πιπεριές Φλωρίνης ψητές, αποφλοιωμένες και χωρίς σπόρους, κομμένες σε μέτρια καρέ
200 γρ. μελιτζάνες αποφλοιωμένες, κομμένες σε μέτρια καρέ
100 γρ. ντομάτα κονκασέ
80 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
10 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
20 γρ. κάππαρη
20 γρ. ελιές Καλαμών, κομμένες σε φιλέτα
20 γρ. τσάιβς, ψιλοκομμένο
20 γρ. μαντζουράνα, ψιλοκομμένη
20 γρ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
250 γρ. ελαιόλαδο
αλάτι
Για τη σάλτσα
80 γρ. μπαλσάμικο ξίδι
40 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
250 γρ. ελαιόλαδο
15 γρ. βασιλικό, ψιλοκομμένο
Αλάτι
Οδηγίες
Αλάτισε τα φιλέτα του μπακαλιάρου και από τις 2 πλευρές.
Τοποθέτησε ένα τηγάνι (κατά προτίμηση αντικολλητικό) σε πολύ δυνατή φωτιά και πρόσθεσε 50 γρ. ελαιόλαδο.
Βάλε τον μπακαλιάρο από την πλευρά του δέρματος στο τηγάνι και σοτάρισε μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.
Μετάφερε τα φιλέτα σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και βάλ’ τα σε προθερμασμένο φούρνο στους 150°C, μέχρι να ψηθούν τα φιλέτα, αλλά να παραμείνουν ζουμερά.
Ζέστανε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ρίξε 100 γρ. ελαιόλαδο.
Τηγάνισε τις μελιτζάνες μέχρι να πάρουν ωραίο και χρυσαφένιο χρώμα. Στράγγισε σε σουρωτήρι, στέγνωσε σε απορροφητικό χαρτί και αλάτισε.
Στο ίδιο τηγάνι και με το υπόλοιπο ελαιόλαδο βάλε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει, πρόσθεσε το σκόρδο και μαγείρεψε μέχρι να μυρίσει.
Σε ένα μπολ ανάμειξε τις μελιτζάνες, τις πιπεριές, το μείγμα του κρεμμυδιού, την ντομάτα, τις ελιές, την κάππαρη και τα βότανα. Αλάτισε αν χρειάζεται και σέρβιρε με το φιλέτο του μπακαλιάρου.
Για να φτιάξεις τη σάλτσα ανάμειξε όλα τα υλικά της μαζί σε ένα μπολ.
Δες εδώ τη συνταγή για την ιδιαίτερη σκορδαλιά με φουντούκια του Γιάννη Λουκάκου
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.