Mουσακάς με μελιτζάνες
Χρόνος προετοιμασίας:1 ώρα
Χρόνος μαγειρέματος:50 λεπτά
Υλικά (για 6-8 άτομα):
– 1 κιλό μελιτζάνες
– 3 μέτριες πατάτες
– λάδι για το τηγάνισμα για τον κιμά
– 800 γραμ. κιμά
– 1 κουτ. σούπας βούτυρο
– 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
– 1 μεγάλο κρεμμύδι
– 1 σκελ. σκόρδο (λιωμένη)
– 2 ντομάτες ξεφλουδισμένες
– 1 φλιτζ. τσαγιού κόκκινο ξηρό κρασί
– μαϊντανό (ψιλοκομ.)
– 1 φλιτζ. τσαγιού συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
– αλάτι, πιπέρι, λίγο μπαχάρι για την μπεσαμέλ
– 1 φλιτζ. τσαγιού κεφαλοτύρι τριμμένο
Οδηγίες:
- Καθαρίζετε τις μελιτζάνες και τις πατάτες και τις κόβετε σε λεπτές φέτες. Αλατίζετε τις μελιτζάνες, τις αφήνετε να «ιδρώσουν, τις ξεπλένετε με μπόλικο κρύο νερό, τις σκουπίζετε με χαρτί κουζίνας και τις τηγανίζετε ελαφρά σε καυτό λάδι, προσθέτοντας λάδι κατά διαστήματα όταν το απορροφούν. Τις αφήνετε να στραγγίσουν σε σουρωτήρι. Τηγανίζετε τις πατάτες, τις βγάζετε με τρυπητή κουτάλα σε απορροφητικό χαρτί.
- Σοτάρετε μέσα στο βούτυρο και το ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το σκόρδο μαζί με τον κιμά, ανακατεύοντας στην αρχή συνεχώς με ξύλινη κουτάλα, για να μη σβωλιάσει
- Σβήνετε με το κρασί και προσθέτετε τις ψιλοκομμένες ντομάτες. Αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε το μαϊντανό, το μπαχάρι και το χυμό της ντομάτας. Χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε, μέχρι να μείνει ο κιμάς με τη σάλτσα του. Ετοιμάζετε την μπεσαμέλ, προσθέτοντας εδώ και το τριμμένο κεφαλοτύρι και την κατεβάζετε από τη φωτιά (κρατάτε λίγο κεφαλοτύρι τριμμένο).
- Σε ταψί στρώνετε τα υλικά σας, βάζοντας 1 στρώση πατάτες κάτω και από πάνω τον κιμά και τις μελιτζάνες εναλλάξ. Απλώνετε από πάνω την μπεσαμέλ, πασπαλίζετε με κεφαλοτύρι και ψήνετε το μουσακά για 45-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.