Κολοκυθανθοί γεμιστοί


Κολοκυθανθοί γεμιστοί
Από τα μερακλίδικα λαδερά πιάτα, που γευόμαστε μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν είναι στην εποχή τους τα κολοκυθάκια.

Χρόνος προετοιμασίας:45 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος:30-35 λεπτά

Υλικά (για 4 άτομα):

20-24 κολοκυθανθούς
1½ φλιτζ. τσαγιού ρύζι
1 κρεμμύδι (ψιλοκομ.)
3-4 φρέσκες ντομάτες (ψιλοκομμένες)
1/2 ματσάκι δυόσμο (ψιλοκομμένο)
1/2 ματσάκι μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
χυμό 1 λεμονιού
λίγο άνηθο ή μάραθο (ψιλοκομμένο)
αλάτι, πιπέρι

Οδηγίες:

  • Καθαρίζετε τους ανθούς αφαιρώντας με προσοχή τον στήμονα χωρίς να τους τρυπήσετε. Τους ξεπλένετε και τους αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν.
  • Ζεσταίνετε λίγο λάδι σε τηγάνι και τσιγαρίζετε το κρεμμύδι. Ανακατεύετε για 1-2 λεπτά και προσθέτετε το ρύζι. Ανακατεύετε λίγο ακόμη μέχρι να «γυαλίσει», να τυλιχτεί δηλαδή με το λάδι.
  • Προσθέτετε τις ντομάτες, τα αρωματικά (μαϊντανό, δυόσμο, άνηθο ή μάραθο) αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε λίγο νερό. Αφήνετε το ρύζι να σιγοβράσει για λίγα λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να πιει τα υγρά του. Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνετε το μίγμα να κρυώσει ελαφρά.
  • Με κουταλάκι γεμίζετε ένανέναν τους ανθούς με το μίγμα του ρυζιού και κλείνετε τις άκρες τους. Τους τοποθετείτε σφιχτά τον έναν δίπλα στον άλλο, σε μία στρώση μέσα σε κατσαρόλα με φαρδύ πάτο.
  • Ρίχνετε στην κατσαρόλα το χυμό λεμονιού, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το αλατοπίπερο και νερό τόσο ώστε να σκεπάζει τους ανθούς. Αφήνετε το φαγητό σε μέτρια φωτιά να βράσει, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι.
  • Σερβίρετε σε μερίδες, αμέσως μόλις βγάλετε το φαγητό από τη φωτιά, ωστόσο τρώγεται ευχάριστα και κρύο. Εάν θέλετε, πασπαλίζετε με επιπλέον ψιλοκομμένο άνηθο ή μάραθο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...