Ξηρό δέρμα; Φάε φράουλες! (& 5 ακόμα super τροφές ομορφιάς)

kopela-me-ntomates
Αν καίγεσαι εύκολα από τον ήλιο δοκίμασε… 

Ντομάτες Η κατανάλωση περισσότερου λυκοπενίου – το καροτενοειδές που κάνει τις ντομάτες κόκκινες – προστατεύει το δέρμα από τα εγκαύματα. Σε μια μελέτη, οι συμμετέχοντες που εκτέθηκαν σε υπεριώδες φως παρουσίασαν κατά 50% λιγότερη ερυθρότητα μετά την κατανάλωση 2 1/2 κουταλιών της σούπας τοματοπολτό ή 1 2/3 της κούπας χυμό καρότο καθημερινά,  επιπλέον με την κανονική τους διατροφή, για 10 με 12 εβδομάδες. Τα συμπληρώματα, από την άλλη, δεν ήταν εξίσου αποτελεσματικά: στην ίδια μελέτη τα άτομα που έλαβαν κάποιο συμπλήρωμα φυσικού ή συνθετικού λυκοπενίου δεν είχαν την ίδια προστασία από τα εγκαύματα. Επίσης, μπορείς να προσθέσεις στη διατροφή σου  καλαμπόκι και αυγά- κυρίως τον κρόκο. Και τα δύο αποτελούν εξαιρετικές πηγές λουτεΐνης, ενός άλλου καροτενοειδούς. Σαν το λυκοπένιο, η λουτεΐνη θωρακίζει το δέρμα από τις βλάβες της υπεριώδους ακτινοβολίας.

Αν φοβάσαι τον καρκίνο του δέρματος δοκίμασε…solomos

Σολομό. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα DHA και EPA που περιέχει ο σολομός προστατεύουν τα τοιχώματα των κυττάρων από τη βλάβη των ελεύθερων ριζών που προκαλεί η υπεριώδης ακτινοβολία, σύμφωνα με μελέτη δημοσιευμένη στο  American Journal of Clinical Nutrition. Ερευνητές παρακολούθησαν τις διατροφικές συνήθειες περισσότερων από 1.100 Αυστραλών ενηλίκων για περίπου πέντε χρόνια και βρήκαν ότι όσοι κατανάλωναν κάθε βδομάδα λίγο περισσότερο από 140 γραμμάρια ψαριών πλούσια σε ωμέγα-3 (όπως σολομό, σαρδέλες και τόνο), παρουσίαζαν 30% μείωση στην ανάπτυξη προκαρκινικών δερματικών βλαβών.  Βάλε στο πρόγραμμα, λοιπόν, δύο μερίδες λιπαρών ψαριών την εβδομάδα: τα ωμέγα-3 δεν κάνουν καλό μόνο στο δέρμα σου αλλά και στην καρδιά σου. Για την προστασία σου από τον καρκίνο του δέρματος μπορείς επίσης να πίνεις καφέ και τσάι. Έρευνα έδειξε ότι η καφεΐνη που περιέχεται στα δύο αυτά ροφήματα σκοτώνει τα προκαρκινικά και αλλοιωμένα από τη UV ακτινοβολία κύτταρα του δέρματος, μπλοκάροντας μια πρωτεΐνη που χρειάζονται για να διασπαστούν, εξηγεί ο Πωλ Νγκιεμ, M.D., Ph.D., επιμελητής καθηγητής δερματολογίας στη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...