Βελτιωμένα υλικά αναβαθμίζουν την ποιότητα των φωτοβολταϊκών συστημάτων
Η ηλιακή ενέργεια βρίσκεται σε άνοδο διεθνώς, αλλά η αποδοτικότητα των φωτοβολταϊκών κελιών εξαρτάται άμεσα από την ηλιοφάνεια της κάθε περιοχής.
Πρόσφατα, ερευνητές στις ΗΠΑ ανέπτυξαν ένα νέο υλικό το οποίο απορροφά το φως του ήλιου σε ένα ευρύ φάσμα μήκους κύματος, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένες αποδόσεις και οικονομικότερη ηλιακή τεχνολογία.
Το σχετικό έγγραφο έχει δημοσιευθεί στο περιοδικό Nature Communications και αναφέρει τα εξής: «Το ηλιακό φάσμα δεν είναι σαν ένα λέιζερ. Έχει μεγάλο εύρος, ξεκινώντας από τα UV και φτάνοντας μέχρι τις υπέρυθρες συχνότητες. Για την συλλογή αυτού του φωτός πιο αποτελεσματικά, ένα φωτοβολταϊκό κελί πρέπει να είναι σε θέση να δέχεται ένα ευρύτερο φάσμα. Ο σχεδιασμός μας το επιτρέπει αυτό».
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δύο ασυνήθιστα υλικά, μέταλλο και οξείδιο του πυριτίου, ώστε να δημιουργήσουν ένα λεπτό αλλά σύνθετο νανοϋλικό που δεσμεύει περισσότερο φως. Τα υλικά αυτά από μόνα τους δεν λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο, αλλά σε συνδυασμό έχουν το συγκεκριμένο αποτέλεσμα, όπως τόνισαν οι ειδικοί. Επίσης, είναι σε θέση να δεσμεύσουν φως υπό διαφορετικές κλίσεις, γεγονός που επίσης ενισχύει την απόδοση του συστήματος.
Τέλος, οι επιστήμονες σημειώνουν ότι η ανακάλυψή τους δεν σχετίζεται άμεσα με την παραγωγή ηλεκτρισμού, αλλά η αρχιτεκτονική που χρησιμοποιήθηκε μπορεί να εφαρμοστεί με επιτυχία στα φωτοβολταϊκά.
πηγή: www.ecofinder.gr