Αρχίζει η αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος
Αρχίζει η αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος για να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες των νησιών του Αιγαίου και της Κρήτης.
Στη Λέσβο θα εγκαταστήσει η ΔΕΗ τα πρώτα δίκτυα γεωθερμικών πεδίων, ενώ ακολουθούν Νίσυρος, Μήλος, Μέθανα και Κίμωλος.
Οι μελέτες έχουν δείξει οτι στις περιοχές αυτές παρατηρείται το φαινόμενο της γεωθερμίας. Mε πολύ απλά λόγια, στο υπέδαφός τους υπάρχουν γεωθερμικά ρευστά σε θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 90 βαθμούς Κελσίου από την αξιοποίηση των οποίων δύναται και πρέπει να παραχθεί ενέργεια. Με αυτά τα δεδομένα οι γεωτρήσεις θα ξεκινήσουν από την Λέσβο και έπονται οι υπόλοιπες περιοχές.
Αυτό που μένει για να ξεκινήσουν και επίσημα τα έργα είναι το να συναινέσει η τοπική κοινωνια ώστε να ξεπεραστούν οι όποιοι ενδοιασμοί και να προχωρήσουν οι γεωτρήσεις. Για τον λόγο αυτό, ειδικά επιστημονικά κλιμάκια θα μεταβούν στις άνω περιοχές για να ενημερώσουν τους κατοίκους και τους τοπικούς φορείς για την διαδικασία και τα οφέλη του εγχειρήματος.
Το κόστος κατασκευής αναμένεται να είναι σχετικά μικρό γιατί δε θα χρειαστεί, όπως σε άλλες χώρες, να γίνουν βαθιές γεωτρήσεις.
Όπως είχε ανακοινώσει η ΔΕΗ ήδη από το Νοέμβριο, όταν υπέγραψε το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ και S&B Βιομηχανικά Ορυκτά ΑΕ (S&B).
Η χώρα μας διαθέτει ένα πολύ σημαντικό γεωθερμικό δυναμικό με κυριότερο πεδίο αυτό της Μήλου. Η αξιοποίησή του, για την παραγωγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας, θα συμβάλλει στην παγκόσμια προσπάθεια για την καταπολέμηση του φαινομένου της υπερθέρμανσης του πλανήτη και θα συνεισφέρει σημαντικά στην εναρμόνιση της Ελλάδας με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αύξηση της χρήσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Άμεσα οφέλη για τη χώρα μας θα είναι ο περιορισμός των εισαγωγών καυσίμων υλών και η μείωση των εκπομπών αερίων, που συμβάλλουν στη δημιουργία του φαινομένου του θερμοκηπίου.
Στο τοπικό επίπεδο, η αξιοποίηση της γεωθερμίας θα δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για την περαιτέρω δυναμική ανάπτυξη και άλλων -πλην της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας- δραστηριοτήτων, όπως οικονομικότερη θέρμανση και ψύξη οικισμών και τουριστικών εγκαταστάσεων, γεωργικές καλλιέργειες σε θερμοκήπια, διαχείριση οικιστικών αποβλήτων κ.ά.
πηγή. skai.gr