Όταν δε θέλει να πάει στο νηπιαγωγείο …
Καθόλου περίεργο δεν είναι να πει ένα παιδί ότι δε θέλει να πάει στο νηπιαγωγείο. Αν και η προσαρμογή είναι λίγο ευκολότερη για τα παιδιά που πήγαιναν στον παιδικό σταθμό και έχουν συνηθίσει να περνούν αρκετές ώρες μακριά από το σπίτι, το νηπιαγωγείο πάντα θα φαντάζει διαφορετικό και είναι λογικό να του γεννά ανασφάλειες.
Έχετε κάνει την προεργασία;
Το πιθανότερο είναι ότι πριν την πρώτη ημέρα στο νηπιαγωγείο θα το έχετε ήδη επισκεφθεί και το παιδί θα έχει γνωρίσει τη δασκάλα του. Επίσης, οι περισσότεροι στο οικογενειακό και φιλικό σας περιβάλλον θα έχουν σχολιάσει στο παιδί το πόσο έχει μεγαλώσει και πόσο σημαντικό είναι που θα πάει στο νηπιαγωγείο, ενώ και το ίδιο σίγουρα θα έχει αισθανθεί περήφανο που μεγαλώνει και θα πάει σχολείο, όπως και τα μεγαλύτερα ξαδέρφια ή παιδιά φίλων σας. Παρόλα αυτά, μη νιώσετε έκπληξη αν το παιδί σας κάποια στιγμή σας δηλώσει ότι δε θέλει να πάει στο νηπιαγωγείο.
Το παιδί μπροστά στην προοπτική να πάει στο νηπιαγωγείο
Όταν το παιδί σας ανακοινώσει ότι δε θέλει να πάει στο νηπιαγωγείο, το πιθανότερο είναι ότι στην ερώτησή σας «γιατί», δε θα είναι σε θέση να σας δώσει καμία πιο πειστική απάντηση από το «έτσι, δε θέλω!». Η Μαίρη Ουάλας, οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας του βιβλίου KeystoParentingYour FourYearOldεξηγεί: « Το νηπιαγωγείο για ένα παιδί αντιπροσωπεύει το άγνωστο. Ξέρει ότι εκεί θα το αντιμετωπίζουν σαν «μεγάλο» και, ενώ αυτό του αρέσει και το γεμίζει περηφάνια, ταυτόχρονα το φοβίζει γιατί μέχρι τώρα απολάμβανε την ιδιαίτερη φροντίδα του ως «μικρό». Ενώ από τη μία θέλει να «μεγαλώσει», από την άλλη τρομάζει μη γνωρίζοντας τι συνεπάγεται αυτό. Όλα αυτά όμως δεν μπορεί να τα εκφράσει».
Πολλά παιδιά εκτός από το να αρνούνται να πάνε ή να παραμείνουν χωρίς τους γονείς τους στο νηπιαγωγείο εκδηλώνουν και «μπεμπεδίστικες» συμπεριφορές. Μπορεί να αρχίσουν να μιλάνε σαν μωρά ή να βάζουν το δάχτυλο στο στόμα, να μην πάνε πουθενά χωρίς το αγαπημένο αρκουδάκι τους ή ακόμα και να αρχίσουν να «βρέχουν» το κρεβάτι τους. Όλα αυτά τα χρησιμοποιούν ασυνείδητα για να σας πείσουν ότι είναι νωρίς ακόμα να απαιτείτε να πάνε στο νηπιαγωγείο.
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.