Στρες τέλος! Υπάρχει τρόπος χαλάρωσης και για σένα
Προσπαθείς να ανακαλύψεις ποιος είναι ο δικός σου τρόπος χαλάρωσης που θα σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις το στρες και το άγχος; Καλύτερα να κάνεις μία κουβέντα με τον εαυτό σου και να αφήσεις για αργότερα την αναζήτηση συμβουλών από τις φίλες σου. Κάτι που χαλαρώνει και ηρεμεί εκείνες εσένα μπορεί να σε τρελαίνει. Αυτό δε σημαίνει ότι κάποια από εσάς δεν είναι φυσιολογική. Απλά ο κάθε άνθρωπος, ανάλογα με το χαρακτήρα του, χαλαρώνει διαφορετικά.
Ο χρόνος που αφιερώνεις στη χαλάρωση δεν είναι «χαμένος» χρόνος
Ο χρόνος –περισσότερο από οτιδήποτε άλλο– είναι υπερβολικά πολύτιμος για να τον σπαταλάμε. Όμως, χαλάρωση δε σημαίνει απαραίτητα το να μην κάνεις απολύτως τίποτα. Ο καθένας πρέπει να διαλέξει αυτό που τον χαλαρώνει. Για παράδειγμα, για κάποιον που το μυαλό του τρέχει συνέχεια, το τελευταίο πράγμα που θα τον βοηθούσε να χαλαρώσει είναι ο διαλογισμός. Δεν του ταιριάζει, θα προτιμούσε το τρέξιμο ή την ακρόαση μουσικής. Άλλοι ενδεχομένως να επιλέγουν την κηπουρική, τη δημιουργία κάποιου πράγματος ή την ενασχόληση με τα παιδιά τους. Ναι, όλοι πρέπει να μειώνουμε ταχύτητα, αλλά με το δικό μας τρόπο. Μάλιστα, πρέπει να αποδεχτούμε ότι ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιούμε το χρόνο μας συνδέεται με έντονα συναισθήματα αυτοεκτίμησης, κύρους και ενοχής.
Αν δεν έχεις μάθει να χαλαρώνεις, καν’ το σιγά σιγά
Μια λύση για τους πολυάσχολες που διψούν για χρόνο είναι να έρθουν αντιμέτωπες με τον τελειομανή εαυτό τους και σταδιακά, πολύ σταδιακά, να απομακρυνθούν από αυτόν. Εάν βρίσκεσαι σε μια υπερδραστήρια κατάσταση, είναι πιθανό να αποφεύγεις κάτι. Αυτή η κατάσταση μπορεί να είναι άμυνα έναντι συναισθημάτων που δεν έχεις διαχειριστεί. Η απότομη παύση μπορεί να σε καταπνίξει, γι’ αυτό πρέπει να κάνεις μικρά διαλείμματα για κάποιο διάστημα. Στην αρχή, η επιβράδυνση ίσως να μην είναι ικανοποιητική και να σε καταπνίξουν τα συναισθήματα. Μάθε να εκμεταλλεύεσαι αυτό το δημιουργικό κενό. Δε χρειάζεται να γυρίσεις την πλάτη σου στον κόσμο, αλλά προετοιμάσου να το βιώσεις λίγο κι αυτό. Κάνε διάλειμμα, μείωσε ταχύτητα και απόλαυσε τη στιγμή. Eάν δεν μπορείς, ίσως να κρύβεσαι από κάτι. Πολύ συχνά, δεν κάνουμε παύση στη ζωής μας, επειδή η αυτοεκτίμησή μας βασίζεται στο να είμαστε απασχολημένοι. Πιστεύουμε ότι, κάνοντας διαρκώς πολλά πράγματα, πετυχαίνουμε πιο πολλά και ότι αυτό θα μας κάνει να νιώσουμε καλύτερα. Κυνηγάμε κάτι. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο για να σταματήσουμε και να βρούμε μια άλλη εκδοχή της επιτυχίας και μετά να σκεφτούμε πώς θα την αποκτήσουμε.
Θες να χαλαρώσεις; Κάνε αυτό που σου αρέσει
Το χειρότερο που μπορεί να σου προσφέρει ένας λανθασμένος τρόπος χαλάρωσης είναι η απογοήτευση και η έλλειψη του αισθήματος ολοκλήρωσης. Αυτό το αίσθημα επηρεάζεται από το πώς διαχειρίζεσαι το χρόνο σου. Το αισθάνεσαι είτε έχεις πάρα πολλά να κάνεις και δεν προλαβαίνεις, είτε έχεις λίγα και πάλι δεν προλαβαίνεις.
Πολυάσχολη δε σημαίνει απαραίτητα στρεσαρισμένη. Αν χρησιμοποιείς το χρόνο σου για να κάνεις αυτά που θες και αυτά που σε ικανοποιούν, τότε δεν έχεις πρόβλημα. Το στρες και το άγχος προκύπτουν από την ανάγκη να κάνεις πράγματα που δε σου αρέσουν και που δε θες. Το να σε απορροφά μια δραστηριότητα που αγαπάς είναι το βασικό κλειδί για την ευτυχία. Ένα από τα χαρακτηριστικά των ευτυχισμένων ανθρώπων είναι ότι μπορούν να απολαμβάνουν τη στιγμή χωρίς να σκέφτονται από πριν όλα τα άλλα πράγματα που έχουν να φέρουν σε πέρας. Αυτή η κατάσταση αισιόδοξης εμπειρίας ονομάζεται συχνά «ροή» και σημαίνει να είσαι πλήρως αναμεμειγμένη σε μια δραστηριότητα – είτε είναι η ανάγνωση, είτε η αναρρίχηση. Είναι σημαντικό να βιώνεις τη δραστηριότητα αυτή καθ’ εαυτήν. Όντας επικεντρωμένη στη δραστηριότητα που έχεις μπροστά σου, η προσοχή σου είναι στραμμένη στο παρόν. Επιπλέον, ίσως να προσέξεις μια αλλαγή στο πώς αντιλαμβάνεσαι το χρόνο, που μπορεί να νιώσεις ότι επιταχύνεται ή ότι επιβραδύνεται. Τα οφέλη; Νιώθεις έντονα ζωντανή, σαν να ήσουν προορισμένη να κάνεις αυτό που κάνεις.
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.