8 τρόποι για να παίρνεις πάντα τη σωστή απόφαση!

mathe-apo-tin-empeiria-ton-allon

  • Μάθε από την εμπειρία των άλλων

Έχεις πολλαπλάσιες πιθανότητες να πάρεις τη σωστή απόφαση αν βασιστείς (τουλάχιστον εν μέρει) στις γνώμες (και στη σοφία, ναι) των αγνώστων που έχουν σχέση με το θέμα, ακριβώς όπως θα έκανες ψάχνοντας ένα ινδικό εστιατόριο, συμβουλεύουν  οι Chip και Dan Heath στον οδηγό τους Decisive: How to Make Better Choices in Life and Work. Για παράδειγμα, αν προσπαθείς να αποφασίσεις αν θα δεχτείς μια δουλειά, συμβουλέψου τα άτομα που είχαν την ίδια θέση στην ίδια δουλειά, ή προτού κάνεις το μεγάλο βήμα να μετακομίσεις άκουσε τί έχουν να πουν για το μέρος οι ντόπιοι. Οι περισσότερες από εμάς δεν το αναζητούν, αλλά η εξωτερική προοπτική – δηλαδή το «πώς τα πράγματα εξελίσσονται σε καταστάσεις όπως η δική μας» – είναι συνήθως πιο ακριβής από το ένστικτό μας.

  • Εφάρμοσε την τεχνική της ‘απευθείας επιλογής’

Σκέψου όλες τις επιλογές σου ταυτόχρονα παρά μία-μία, συμβουλεύει η Sheena Iyengar στο βιβλίο της The Art of Choosing. Σε ένα παράδειγμα, η ερευνητική της ομάδα ζήτησε από τους κριτές να διαλέξουν την αγαπημένη τους σοκολάτα. Όσοι είδαν όλες τις επιλογές μεμιάς ήταν πιο ικανοποιημένοι με αυτό που διάλεξαν από αυτούς που δοκίμασαν τις σοκολάτες μία-μία μη γνωρίζοντας ποια θα επακολουθήσει κι ελπίζοντας πάντα για κάτι καλύτερο. Το δίδαγμα, που αφορά οποιαδήποτε επιλογή, είτε πρόκειται για παπούτσια, κόκκινο κρασί, προφίλ online γνωριμιών κτλ., είναι ότι η σωστή απόφαση παίρνεται ευκολότερα όταν έχεις όλες τις επιλογές μπροστά σου και, τουλάχιστον προς στιγμή, είναι προτιμότερο να μην αναρωτιέσαι αν υπάρχει κάτι καλύτερο.

  • Πρόσω ολοταχώς!

Σκέψου κάθε επιλογή και τις συνέπειές της για 10 λεπτά, 10 μήνες και 10 χρόνια στην πορεία. Με αυτόν τον τρόπο, λέει η Suzy Welch στο βιβλίο της The 10-10-10 Rule, θα αποκτήσεις συναισθηματική απόσταση ή «περίσκεψη εκεί όπου υπάρχει μονάχα μία επιλογή». Να μείνω στη προβληματική σχέση μου ή να φύγω; Να κάνω άλλο παιδί; Να φάω ένα σουβλάκι; Η συγγραφέας προτείνει να συγκρίνεις τις συνέπειες με τις βαθύτερές σου αξίες, τα όνειρα και τους στόχους σου πριν θέσεις στον εαυτό σου το κρίσιμο ερώτημα: «Ποια είναι η σωστή απόφαση, αυτή που θα με βοηθήσει καλύτερα στο να δημιουργήσω τη ζωή που θέλω για μένα;».

  • Επέτρεψε στον Σκρουτζ μέσα σου να έχει λόγο

Αν θέλεις να καταλήγεις στη σωστή απόφαση σχεδόν αυτόματα κάθε φορά (όσον αφορά στη γυμναστική, την υγιεινή διατροφή, την προσωπική φώτιση, και οτιδήποτε), αναλογίσου το ‘μη ανακτήσιμο κόστος’, δηλαδή τα χρήματα που ξοδεύεις και δεν μπορείς να πάρεις πίσω,  συμβουλεύει ο φιλόσοφος του Χάρβαρτντ Robert Nozick στο βιβλίο του The Nature of Rationality. Για παράδειγμα, γράψου σε ένα τμήμα γιόγκα με υποχρεωτική παρουσία, αγόρασε οργανικά προϊόντα που δεν επιστρέφονται ή – το παράδειγμα του Nozick – κλείσε εισιτήρια για ολόκληρη τη θεατρική σεζόν. Η αποστροφή σου στην απώλεια των χρημάτων θα σε βοηθήσει να τηρήσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις προθέσεις σου, ακόμα κι εκείνες τις νωχελικές και μουντές μέρες που κανονικά θα αποφάσιζες διαφορετικά.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...