Θέλεις να αυξήσεις την αντοχή σου στην άσκηση;
Ο λόγος που θέλεις να αυξήσεις την αντοχή σου στη γυμναστική και κυρίως στην αεροβική είναι συνήθως για να δεις γρηγορότερα τα αποτελέσματα της άσκησης στο σώμα σου. Και δεν έχεις άδικο, μόνο που για να μην κινδυνεύσεις από σοβαρούς τραυματισμούς χρειάζεται να κάνεις λίγη υπομονή. Για να αυξήσεις την αντοχή σου θα πρέπει να κάνεις ένα βήμα τη φορά και να βελτιώνεις σταδιακά τη φυσική σου κατάσταση. Δες τρία συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην προσπάθεια τους να αντέχουν να γυμνάζονται περισσότερο ή σε μεγαλύτερη ένταση.
«Κάθε φορά που εκτελώ «διαλειμματική» προπόνηση, λαχανιάζω πολύ και δυσκολεύομαι να ανακτήσω την αναπνοή μου ανάμεσα στα σπριντ. Πώς θα τα καταφέρω;»
Εάν ακόμη δυσκολεύεσαι να αναπνεύσεις μέχρι να φτάσει η ώρα για το επόμενο σπριντ, μάλλον το παρακάνεις στην ένταση που επιλέγεις να γυμναστείς. Τα διαλείμματα –η εναλλαγή διαστημάτων υψηλής έντασης με διαστήματα χαμηλής– βοηθούν το σώμα σου να συνηθίσει να δουλεύει σκληρότερα, οπότε αποκτάς καλύτερη φυσική κατάσταση και καις περισσότερες θερμίδες. Όσο πιο γρήγορα επανέρχεται το σώμα σου μετά από κάθε διάλειμμα υψηλής έντασης τόσο καλύτερη φυσική κατάσταση έχεις, αλλά δεν μπορείς ωστόσο να παρεμβάλλεις διαλείμματα στη μέγιστη ένταση. Το σώμα σου χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί.
Για να καταφέρεις να αυξήσεις την αντοχή σου σωστά, ξεκίνησε με ένα πλάνο με μεγαλύτερη αναλογία υψηλής και χαμηλής έντασης: για παράδειγμα, κάνε σπριντ για 30 δεύτερα και μετά συνέχισε πιο χαλαρά για 3 λεπτά (επανάλαβε έξι με οκτώ φορές). Μετά από δύο εβδομάδες ή όταν νιώσεις έτοιμη, κάνε σπριντ για 1 λεπτό και συνέχισε χαλαρά για 2 λεπτά και 30 δεύτερα. Περίμενε ακόμη δύο εβδομάδες και μετά δοκίμασε σπριντ για 90 δευτερόλεπτα και χαλάρωση για άλλα 90 δευτερόλεπτα. Ποτέ μην ξεκινάς το επόμενο διάστημα υψηλής έντασης χωρίς να συνέλθεις και να νιώσεις ότι μπορείς άνετα να περάσεις ξανά από την εύκολη στη μέτρια ένταση.
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.