Φιλία: κι εκεί υπάρχει όχι ένας, αλλά 10 μύθοι!

filarakia-10-mithoi
Οι μύθοι γεννιούνται παντού: μερικές φορές ξεκινούν από την προσωπική εμπειρία κάποιου και μετά παίρνουν μεγαλύτερη διάσταση. Και η φιλία συνοδεύεται από αρκετούς μύθους. Εσύ τους έχεις εξετάσει προσεχτικά;

1. Οι φίλοι μας κάνουν ευτυχισμένους

Αυτό είναι μύθος γιατί κανείς, όποιος κι αν είναι αυτός, δεν μπορεί να σε κάνει ευτυχισμένη. Πριν βρεις τη χαρά σε οποιαδήποτε σχέση, συμπεριλαμβανομένης της φιλίας, θα πρέπει εσύ να είσαι ευτυχισμένη με τον εαυτό σου.
Επιπλέον, αν προσδοκείς την ευτυχία από τους φίλους σου ίσως να τους κατηγορήσεις, όταν δεν είσαι χαρούμενη. Στην πραγματικότητα, μερικές φορές η παρουσία των φίλων θα σε κάνει ευτυχισμένη, ενώ άλλες φορές θα αισθάνεσαι στρεσαρισμένη ή λυπημένη. Η φιλία δεν είναι προορισμένη να σε γεμίζει ευτυχία την κάθε στιγμή, αλλά αυτό δε σημαίνει κιόλας ότι οι φίλοι σου δεν αξίζουν.

2. Όσοι περισσότεροι φίλοι, τόσο το καλύτερο

Αυτό που μετράει στη φιλία είναι η ποιότητα, όχι η ποσότητα. Εξάλλου, υπάρχει ένα ρεαλιστικό όριο στους πόσους πολλούς φίλους μπορείς να έχεις στη ζωή σου. Οι ώρες της μέρας είναι περιορισμένες και για να συντηρείς κάθε φιλία σου θα πρέπει να την καλλιεργείς. Θα καταλάβεις αν χρειάζεσαι περισσότερους φίλους σε περίπτωση που αισθανθείς μοναξιά ή καταλήξεις να κάνεις πολλά πράγματα μόνη σου. Μέχρι τότε, μην ανησυχείς για το πόσα άτομα υπάρχουν στη ζωή σου κι επικεντρώσου στο να είσαι εσύ μια καλή φίλη.

3. Οι δυναμικές γυναίκες δεν μπορούν να γίνουν φίλες

Δεν ισχύει καθόλου. Οι δυναμικές γυναίκες σέβονται και υποστηρίζουν τις άλλες γυναίκες, τις ενθαρρύνουν, εκτιμούν την πολύπλευρη προσωπικότητά τους και συνήθως περιτριγυρίζονται από πληθώρα φίλων.
Μην πιστεύεις τον μύθο που θέλει τις δυνατές γυναίκες να μην μπορούν να γίνουν φίλες με άλλες. Αντίθετα, προσπάθησε να βρεις γυναίκες με τις οποίες να μπορείς να συνδεθείς. Ίσως σου πάρει χρόνο, αλλά αν θες να βρεις καλές φίλες αξίζει τον κόπο.

4. Η φιλία είναι παντοτινή

Η έκφραση «BFF» (best friends forever) μετέτρεψε την ιδέα της φιλίας σε μόνιμη κατάσταση. Στην πραγματικότητα, οι φίλοι έρχονται και φεύγουν από τη ζωή μας. Μερικές φορές μένουν χρόνια, ενώ άλλες κάνουν μια σύντομη αλλά σημαντική στάση στον μικρόκοσμό μας.
Μια φιλία μπορεί να λήξει για πολλούς λόγους και ίσως να μην καταλάβεις καν γιατί ένας φίλος αποφάσισε να προχωρήσει στη ζωή του. Εκτίμησε τους φίλους σου για όσο καιρό υπάρχουν στη ζωή σου, κι αν μια φιλία τελειώσει, ευχήσου στον άλλο το καλύτερο και προχώρησε μπροστά για να γνωρίσεις νέους ανθρώπους.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...