Βρες το δρόμο για την επιτυχία! Φτιάξε το νοητικό χάρτη σου
6) Χρησιμοποίησε διαφορετικά μεγέθη γραμμών, γραμμάτων και εικόνων για να δείξεις το βαθμό σημασίας.
Η κατάταξη των ιδεών, αριθμητικά ή αλφαβητικά, βοηθά να μπουν αυτές σε προτεραιότητα. Τα κενά αποτελούν επίσης μέρος του μηνύματος που θέλεις να περάσεις, γι’ αυτό άφησε στις λέξεις και τις εικόνες σου το διάστημα που χρειάζονται για να «αναπνεύσουν».
7) Χρησιμοποίησε βέλη για να συνδέσεις τις ιδέες μεταξύ τους.
Ανάπτυξε επίσης το δικό σου σύστημα στενογραφίας, π.χ., βάλε σταυρούς, αστεράκια, κ.λπ., για να «σηματοδοτήσεις» ιδέες, δημιουργώντας περισσότερους συσχετισμούς.
8) Οι χάρτες μπορούν να είναι τόσο πρακτικοί όσο και διερευνητικοί.
Οι νοητικοί χάρτες μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να πετύχεις εβδομαδιαίους ή μηνιαίους στόχους. Εάν ο χάρτης σου έχει τονισμένους συγκεκριμένους στόχους, π.χ., να σταματήσεις να δουλεύεις για ένα χρόνο και να κάνεις ένα μεγάλο ταξίδι ανά τον κόσμο, μπορείς να ξεκινήσεις ένα νέο νοητικό χάρτη για τον καθένα, καταγράφοντας τα απαραίτητα βήματα. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει λέξεις που αφορούν την επίλυση προβλημάτων, όπως «βίζα» ή «πτήσεις», οι οποίες με τη σειρά τους θα «σπάνε» σε πιο συγκεκριμένες ενέργειες. Είναι σαν μια μεγάλη λίστα με πράγματα που πρέπει να κάνεις, την οποία μπορείς να δεις με μια ματιά και στην οποία μπορείς να κάνεις και παρακάμψεις, αν το κρίνεις απαραίτητο…