8 Εφευρέσεις που δεν γνωρίζεις ότι δημιουργήθηκαν από γυναίκες

ήρωας-γυναίκες-εφευρέσεις

Σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία, αυτές οι εμπνευσμένες γυναίκες εφευρέτες άνοιξαν το δρόμο για απίστευτες καινοτομίες που εξακολουθούμε να χρησιμοποιούμε σήμερα.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στοχεύει να φωτίσει τα επιτεύγματα και τις συνεισφορές των γυναικών, καθώς και τις προκλήσεις και τους αγώνες που αντιμετώπισαν σε όλη την ιστορία. Επομένως, μπορεί να μην σας εκπλήσσει όταν μάθετε ότι οι γυναίκες εφευρέτες πέρασαν πολύ δύσκολες στιγμές όταν επρόκειτο να λάβουν τις ίδιες ευκαιρίες και την αναγνώριση με τους άνδρες ομολόγους τους.

Λόγω των εμποδίων που αντιμετώπισαν, υπάρχουν αμέτρητες εφευρέσεις με δημιουργούς που έχουν χαθεί στην ιστορία, αλλά τα τελευταία χρόνια μάθαμε περισσότερα για το τι έχουν κάνει οι γυναίκες μπροστά στις αντιξοότητες. Ως εκ τούτου, είμαστε έτοιμοι να δώσουμε φόρο τιμής στις εξαιρετικές γυναίκες και τις δημιουργίες που συνέλαβαν.

1. Ο κύλινδρος μαλλιών
Εφευρέτης: Beulah Louise Henry
Έτος: Γύρω στη δεκαετία του 1920

BEULAH LOUISE HENRY - PressReader

Με το παρατσούκλι «Lady Edison», η Beulah Louise Henry ήταν υπεύθυνη για μια σειρά από πρωτοποριακές εφευρέσεις, συμπεριλαμβανομένων πολλών συνεισφορών στον τομέα της ραπτικής. Ανέπτυξε επίσης πολλές εφευρέσεις στον τομέα των κούκλων και της γραφομηχανής.

Κατάφερε να δώσει  στις μπούκλες  τον όγκο που χρειάζονταν χάρη στους κυλίνδρους μαλλιών . Τα πρώτα πρωτότυπα αυτού του εργαλείου styling μαλλιών ήταν απλές μεταλλικές ράβδοι επικαλυμμένες με φτηνό ύφασμα ή δέρμα, τις οποίες στη συνέχεια τυλίγονταν τα μαλλιά. Οι γυναίκες φορούσαν τις ράβδους όλη τη νύχτα για να πετύχουν κλιμακωτές μπούκλες το πρωί.

2. Το πλυντήριο πιάτων
Εφευρέτης: Josephine Cochran
Έτος: 1872

Josephine Cochran

Ο θρύλος λέει ότι η Josephine Cochran μισούσε τόσο πολύ το πλύσιμο των πιάτων, που εφηύρε μια μηχανή για να της κάνει τη δουλειά. Παλαιότερα πρωτότυπα πλυντηρίων πιάτων είχαν κατασκευαστεί στο παρελθόν, αλλά με περιορισμένη επιτυχία: η Cochran ήταν το πρώτο άτομο που εφηύρε μια μηχανή που λειτουργούσε αποτελεσματικά και το έκανε σε ένα υπόστεγο στο πίσω μέρος του σπιτιού της. Αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες στο ταξίδι της προς την επιτυχία, συμπεριλαμβανομένου του θανάτου του συζύγου της, των αυξανόμενων χρεών και της αρχικής πρόκλησης να βρει πελάτες να αγοράσουν μια μηχανή που βασιζόταν στο ζεστό νερό σε μια εποχή που αυτό δεν ήταν ευρέως διαδεδομένο.
Η εταιρεία της Cochran αγοράστηκε στην πραγματικότητα από την KitchenAid. Δυστυχώς αυτά τα μοντέλα μπορεί να είναι δύσκολο να βρεθούν σε απόθεμα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

3. Το ψυγείο
Εφευρέτης: Florence Parpart
Έτος: 1914

Δυστυχώς, λίγα είναι γνωστά για τη Florence Parpart και την πρωτοποριακή της εφεύρεση του σύγχρονου ψυγείου . Το πρωτοποριακό προϊόν της κατέστησε τα παγοκιβώτια απαρχαιωμένα για όσους είχαν ηλεκτρισμό και αποδείχθηκε επίσης πολύ ικανή στο μάρκετινγκ και την πώληση της εφεύρεσής της. Της πιστώνεται επίσης η επινόηση του οδοκαθαριστή, που έφερε επανάσταση στην καθαριότητα των δρόμων πάνω και κάτω στη χώρα.

4. Κάδοι σκουπιδιών με πεντάλ ποδιών
Εφευρέτης: Lilian Gilbreth
Έτος: Κάπου στα μέσα του 1900.

 

Λίλιαν Γκίλμπρεθ
Άλλες αξιοσημείωτες εφευρέσεις: Η Λίλιαν Γκίλμπρεθ, που περιγράφεται ως «μια ιδιοφυΐα στην τέχνη της ζωής» και ως «πρώτη κυρία της μηχανικής της Αμερικής», ήταν μια αξιόλογη δύναμη. Μια από τις άλλες εφευρέσεις της που τραβούν την προσοχή είναι ο ηλεκτρικός αναδευτήρας φαγητού και της πιστώνονται επίσης τα πρωτοποριακά ράφια μέσα στις πόρτες του ψυγείου (είμαστε σίγουροι ότι η Florence Parpart θα ενθουσιαζόταν).
Με πολλές ταινίες εμπνευσμένες από τη ζωή της και 23 τιμητικά πτυχία στο όνομά της, η Lilian Gilbreth είχε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ζωή και ο κάδος σκουπιδιών με τα πόδια ήταν μία από μια σειρά εντυπωσιακών εφευρέσεων και βελτιώσεων που έκανε κατά τη διάρκεια της ζωής της. Η δουλειά της επικεντρώθηκε κυρίως στις βελτιώσεις στην οικιακή ζωή.

5. Πάνες μιας χρήσης
Εφευρέτης: Marion Donovan
Έτος: 1950

Women's Activism NYC

Άλλες αξιοσημείωτες εφευρέσεις: Ως μια από τις πιο παραγωγικές γυναίκες εφευρέτες της εποχής της, η Donovan ασχολήθηκε με πολλές ιδέες, συμπεριλαμβανομένης μιας συμπαγούς κρεμάστρας 30 ρούχων, ενός αυτοστραγγιζόμενου δοχείου σαπουνιού και ενός κυκλικού οδοντικού νήματος προϊόν (για να αναφέρουμε μόνο μερικά).

Η πάνα μιας χρήσης , ωστόσο, είναι αυτό που οδήγησε την Donovan στην επιτυχία. Πριν από το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας της Ντόνοβαν, οι πάνες διέρρεαν σε όλα τα ρούχα και τα σεντόνια του μωρού. Ξεκίνησε χρησιμοποιώντας ύφασμα από την κουρτίνα του μπάνιου της για να δημιουργήσει ένα αδιάβροχο κάλυμμα πάνας με μια μικρή θήκη για να χωρέσει μια κανονική πάνα μέσα. Μετά από πολλές επαναλήψεις, ήρθε επιτέλους να δημιουργήσει την πάνα μιας χρήσης.
Η αρχική ιδέα του Donovan για την πάνα εμπορευματοποιήθηκε από τον Victor Mills, τον δημιουργό των Pampers, οπότε φαίνεται η κατάλληλη επιλογή.

6. Το σύστημα ασφαλείας του σπιτιού
Εφευρέτης: Marie Van Brittan Brown
Έτος: 1969

Η ζωή σε μια περιοχή υψηλής εγκληματικότητας της Νέας Υόρκης και η εργασία με αντικοινωνικές ώρες σήμαινε ότι η Μπράουν περνούσε πολύ χρόνο ανησυχώντας για την ασφάλεια του σπιτιού της. Ο σύζυγός της δούλευε επίσης πολύ, επομένως ήταν συχνά μόνη στο σπίτι και ανησυχούσε για το πόσο καιρό χρειαζόταν η αστυνομία για να φτάσει στη γειτονιά της όταν τους κάλεσαν. Ο Μπράουν άρχισε να εργάζεται σε ένα ασύρματο σύστημα που ελέγχεται μέσω ραδιοφώνου που θα μετέφερε τη ροή βίντεο από έξω σε μια τηλεόραση μέσα στο σπίτι. Παράλληλα, ανέπτυξε και ένα αμφίδρομο σύστημα μικροφώνου. Ο σύζυγός της ήταν ηλεκτρολόγος και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του τελικού προϊόντος.
Συμβατό με την Alexa και το Google Home, αυτό το έξυπνο σύστημα ασφαλείας σπιτιού έχει σχεδιαστεί με γνώμονα την ευκολία. Τα καινοτόμα χαρακτηριστικά του είναι αυτά που το ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα και είναι εξοπλισμένο με έγχρωμη νυχτερινή όραση καθώς και με ανίχνευση κίνησης και θερμότητας.

7. Η παγωτομηχανή
Εφευρέτης : Nancy Johnson
Έτος : 1834

Λίγα είναι γνωστά για τη Νάνσυ Τζόνσον, αλλά η εφεύρεσή της για τον παρασκευαστή παγωτού ήταν μεγάλη επιτυχία σε μια εποχή που το παγωτό ήταν εξαιρετικά απαιτητικό και χρονοβόρο για την παρασκευή του. Η εφεύρεσή της όχι μόνο έκανε το παγωτό πιο απαλό, αλλά θα μπορούσε επίσης να παράγει δύο γεύσεις ταυτόχρονα και να διευκολύνει την αφαίρεση τυχόν συσσωρεύσεων κρυστάλλων παγωτού. Πριν από την πατέντα του Johnson, το παγωτό ήταν μια σπάνια απόλαυση που προοριζόταν για τις ανώτερες τάξεις. Η δημιουργία της έκανε την παραγωγή παγωτού απείρως φθηνότερη, κάτι που με τη σειρά του το έκανε πιο προσβάσιμο σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό πιθανότατα συνέβαλε στη δημοτικότητα του παγωτού ως επιδόρπιο σήμερα. Η αρχική της εφεύρεση εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο.
Αυτή δεν είναι ακριβώς η χειροποίητη έκδοση που δημιούργησε ο Johnson, αλλά εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά απλή στη χρήση και παράγει μια νόστιμη ποικιλία από παγωτό, σορμπέ και φρούγιο. Ένα μπολ δύο λίτρων διασφαλίζει ότι έχετε όλο τον χώρο που χρειάζεστε για να δημιουργήσετε μεγάλες παρτίδες — ιδανικό για μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα.

8. Το φίλτρο του καφέ
Εφευρέτης: Melitta Bentz
Έτος: 1908

 

Μελίτα Μπεντς
Αν έχετε παρασκευάσει ποτέ καφέ στην Ευρώπη, μπορεί να συναντήσετε φίλτρα καφέ «Melitta» . Αυτά είναι δημιουργία της Melitta Bentz, μιας Γερμανίδας επιχειρηματία που είδε ένα κενό στην αγορά του καφέ με λιγότερο πικρή επίγευση. Αφού πειραματίστηκε με πράγματα όπως το στυπόχαρτο, η Bentz κατέληξε τελικά στην ιδέα του φίλτρου καφέ και το προϊόν της έγινε γρήγορα μεγάλη επιτυχία. Ίδρυσε μια εταιρεία που επεκτάθηκε σε μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων που σχετίζονται με τον καφέ.

Είμαι η Niki και η για άλλη μια φορά ανακαλύπτουμε ότι η γυναίκα ακόμα και σε δύσκολους καιρούς, μη μπορώντας να δείξει την αξία της, λόγω την απαξίωση της από την ανδροκρατούμενη κοινωνία, έκανε θαύματα!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...