Οι δύσκολοι λεκέδες γίνονται εύκολοι για εσένα!

lekes kafes

Οι δύσκολοι λεκέδες, όπως αυτοί από σάλτσα, παγωτό, κρασί, λάσπη, γρασίδι… μπορούν να σου χαλάσουν τα ρούχα, τα έπιπλα, αλλά και τη διάθεση. Τουλάχιστον αυτό συνέβαινε μέχρι τώρα, γιατί στο εξής εσύ θα γνωρίζεις πώς να τους απομακρύνεις και μάλιστα (σχετικά!) εύκολα.

Πώς βγαίνουν οι δύσκολοι λεκέδες από: 

Καφέ
Ρίξε όσο πιο άμεσα μπορείς σόδα πάνω στο λεκέ μέχρι να τον καλύψεις πλήρως. Άφησέ τη να δράσει και μετά πλύνε το ρούχο κανονικά. Με τη σόδα μπορείς να απομακρύνεις τους φρέσκους λεκέδες του καφέ πάνω στο χαλί. 

Παγωτό
Ξέπλυνε τοπικά το ρούχο πριν στεγνώσει ο λεκές και μούλιασέ το σε καθαρό νερό. Αν το παγωτό είναι σοκολάτα και δεις μετά το μούλιασμα ότι ο λεκές επιμένει δοκίμασε να ρίξεις λίγη σκόνη βόρακα επάνω στο λεκέ, άφησέ τη για λίγο και μετά ξέπλυνε με ζεστό νερό.

Κεράσια, κόκκινα σταφύλια
Αν ο λεκές είναι πρόσφατος τρίψε το ύφασμα με λεμόνι και άφησε για λίγο το ρούχο στον ήλιο, πριν το πλύνεις. Γενικά έχε υπόψη σου οι πιο δύσκολοι λεκέδες γίνονται από τα φρούτα – ακόμη και τα “άχρωμα” όπως το μήλο ή το αχλάδι!

Κόκκινη σάλτσα
Αν σου πέσει κόκκινη σάλτσα μούλιασε το ρούχο σε διάλυμα ζεστού νερού και γλυκερίνης σε αναλογία ένα προς ένα. Άφησέ το εκεί για περίπου μια ώρα και στη συνέχεια πλύνε το ρούχο κανονικά.

Λάσπη
Αν έχεις μικρά παιδιά, ξέρεις πως η λάσπη ανήκει στην κατηγορία δύσκολοι λεκέδες. Υπάρχει όμως και γι’ αυτή ένα μυστικό! Άφησε το λασπωμένο ρούχο στον ήλιο να στεγνώσει και μετά με μία βούρτσα για ρούχα τρίψε καλά το λεκέ ώστε να φύγει η περισσότερη λάσπη. Στη συνέχεια, πλύνε το ρούχο στην υψηλότερη θερμοκρασία που αντέχει σύμφωνα με τις οδηγίες στην ετικέτα του.

Γρασίδι
Άλλος ένας λεκές που ζητάει ειδική μεταχείριση! Τρίψε απαλά το λεκέ με μια πετσέτα βρεγμένη με λευκό οινόπνευμα. Στη συνέχεια ξέπλυνε το ρούχο σε μια λεκάνη με ζεστό νερό και κρεμοσάπουνο και τρίψε το σημείο του λεκέ. Τέλος, πλύνε κανονικά στο πλυντήριο.

Τσίχλα
Το κόλπο με την κατάψυξη μπορεί να το ξέρεις (βάζεις το λερωμένο ρούχο σε μια καθαρή σακούλα, το αφήνεις για μια ώρα στην κατάψυξη και στη συνέχεια σπας την τσίχλα). Το tip μας για τους δύσκολους λεκέδες είναι πως στην περίπτωση της τσίχλας αφαιρείς τα υπολείμματα με λίγη βενζίνη.

Δύσκολοι λεκέδες: αντιμετώπισέ τους αμέσως

Όσο νωρίτερα ασχοληθείς με το λεκέ, τόσο πιο εύκολο θα είναι να τον αφαιρέσεις. Αν είσαι στο σπίτι καθάρισέ τον τοπικά όπως ταιριάζει ανάλογα με το λεκέ και μετά πλύνε κατευθείαν το ρούχο. Αν είσαι έξω μπορείς να χρησιμοποιήσεις αλάτι, μαγειρική σόδα (απορροφούν και τα δύο το χρώμα και τη λιπαρότητα) ή ακόμη και μωρομάντιλα. Το μυστικό είναι να μην στεγνώσει εντελώς ο λεκές γιατί έτσι σταθεροποιείται στο ύφασμα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...