Επιτρέπεται η βαφή μαλλιών στην εγκυμοσύνη;

vafi-mallion-stin-egkymosyni
Η βαφή μαλλιών στην εγκυμοσύνη είναι ένα θέμα που απασχολεί όλες τις μέλλουσες μαμάδες. Γιατί μπορεί να αναγνωρίζουμε τις παρουσιάστριες που περιμένουν μωρό από την άβαφη ρίζα, εσύ όμως θέλεις να νιώθεις και να δείχνεις όμορφη και περιποιημένη – ακόμη και τώρα που είσαι έγκυος. Και πολύ καλά κάνεις αφού η ευεξία και η καλή σου διάθεση παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία, τη δική σου και του μωρού σου!

Κι ενώ, λίγο πολύ, οι ρουτίνες της καθημερινής σου περιποίησης δεν αλλάζουν τώρα που θα γίνεις μανούλα, η ερώτηση αν η βαφή μαλλιών επιτρέπεται στην εγκυμοσύνη πρέπει να είναι από αυτές που ακούν συχνότερα οι γυναικολόγοι.

Μελέτες που έχουν γίνει σχετικά με το αν η βαφή μαλλιών επιτρέπεται στην εγκυμοσύνη δεν έχουν δώσει μέχρι στιγμής έγκυρα στοιχεία για την ασφάλεια ή μη του εμβρύου. Η αλήθεια είναι πως η ποσότητα των χημικών που απορροφούνται από τον οργανισμό σου είναι πολύ μικρή, για να είσαι όμως εντελώς σίγουρη –και εφόσον έχεις τη σύμφωνη γνώμη του γυναικολόγου σου- καλύτερα να περιμένεις μέχρι να μπεις στο δεύτερο τρίμηνο, όπου το αναπτυσσόμενο μωρό σου είναι λιγότερο ευάλωτο και έχει ολοκληρωθεί η οργανογένεση, προτού κάνεις κάποια επέμβαση στο χρώμα των μαλλιών σου.

Πες ναι στις ανταύγειες!

«Οι περισσότερες, μόνιμες ή μη, βαφές περιέχουν χημικά συστατικά που χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια και δεν έχουν δείξει να είναι τα τοξικά στις δόσεις που χρησιμοποιούνται για τη βαφή των μαλλιών. Αν όμως σας φοβίζει να κάνετε βαφή μαλλιών στην εγκυμοσύνη, καλύτερα τους πρώτους μήνες να κάνετε ανταύγειες, που χρωματίζουν τις τρίχες χωρίς να έρχονται σε επαφή με το δέρμα του κεφαλιού», συμβουλεύει η Δρ Lesley Regan συγγραφέας του βιβλίου “Η εγκυμοσύνη από εβδομάδα σε εβδομάδα” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ισόρροπον.

Εναλλακτικά, αν είσαι στη φάση που “προσπαθείς” να μείνεις έγκυος, μπορείς να βάψεις τα μαλλιά σου σε μια απόχρωση κοντά στο φυσικό τους χρώμα και/ή να κάνεις ανταύγειες. Με αυτό τον τρόπο θα ξεπεράσεις το «σκόπελο» της διχρωμίας τους πρώτους μήνες, άσε που μπορεί να ανακαλύψεις πως το ombre σου πάει πολύ!

Είναι οι φυτικές βαφές ασφαλής επιλογή;

Ίσως θεωρείς πως η απάντηση στην ερώτηση αν επιτρέπεται η βαφή μαλλιών στην εγκυμοσύνη είναι οι φυτικές βαφές. Κι εδώ όμως χρειάζεται προσοχή. Πριν διαλέξεις βαφή διάβασε προσεκτικά τον κατάλογο των συστατικών καθώς, πέρα απ’ τα διάφορα φυσικά συστατικά, μπορεί να περιέχουν μία ή περισσότερες συνθετικές χημικές ουσίες όπως p- phenylenediamine (ή φαινυλενεδιαμίνη), dihydroxybenzene (υδροκινόνη ή διυδροξυβενζένιο) και aminophenol (αμινοφαινόλη), συστατικά τα οποία χρησιμοποιούνται στις μόνιμες και ημιμόνιμες βαφές.

Χωρίς σαφή συμπεράσματα οι μελέτες

Στη συζήτηση σχετικά με το αν είναι ασφαλής  η βαφή μαλλιών στην εγκυμοσύνη, ο γενικός γιατρός Roger W. Harms, M.D., συνεργάτης της κλινικής Mayo αναφέρεται σε μελέτη που έγινε από το Τμήμα Επιδημιολογίας, της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνα, όπου υπήρξε συσχετισμός μεταξύ των βαφών στα μαλλιά κατά την εγκυμοσύνη και αυξημένης πιθανότητας για γέννηση παιδιών που θα εμφανίσουν αργότερα κάποιους τύπους καρκίνου, ανάμεσά τους νευροβλάστωμα. Το συμπέρασμα της μελέτης εγείρει κάποιες υποψίες, ωστόσο οι ειδικοί που έκαναν τη μελέτη τόνισαν πως χρειάζεται να γίνουν κι άλλες έρευνες που θα εκτιμούν τις επιπτώσεις από τη μέθοδο της βαφής που χρησιμοποιήθηκε κάθε φορά, το χρώμα και τα συστατικά της.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...