Τρίτο τρίμηνο: οι αλλαγές στο σώμα σου κορυφώνονται
Η ψυχολογία και τα συναισθήματά σου στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης
Παράλληλα με την ανυπομονησία για τον ερχομό του μωρού, μεγαλώνει και ο φόβος της γέννας. Πόσο πολύ θα πονέσω; Πόσο θα διαρκέσει; Θα τα καταφέρω;
Μίλησε με γυναίκες που είχαν θετικές εμπειρίες τοκετού και ρώτησε τον γιατρό σου ποιές είναι οι επιλογές ανακούφισης από τον πόνο. Θύμισε στον εαυτό σου ότι θα κάνεις απλώς ό,τι καλύτερο μπορείς, αφού δεν υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος για να φέρεις στο φως ένα μωρό.
Στο ίδιο διάστημα, θ’ αρχίσεις να συνειδητοποιείς ότι πρόκειται να γίνετε γονείς, άρα ενδέχεται να νιώθεις αγχωμένη και καταβεβλημένη, ειδικά αν αυτό είναι το πρώτο παιδί. Για να παραμείνεις ήρεμη, επικεντρώσου στην εμπειρία της εγκυμοσύνης και σκέψου τη χαρά που θα αισθανθείς αγαπώντας ένα νέο πλάσμα.
Μπορείς επίσης:
- να καταγράψεις τις σκέψεις σου σε μορφή ημερολογίου
- να μιλάς στο μωρό
- να φωτογραφίσεις την κοιλιά σου καθώς μεγαλώνει ώστε να μοιραστείς τις εντυπώσεις με το παιδί στο μέλλον.
Τα ραντεβού με το γυναικολόγο σου στο τρίτο τρίμηνο
Στο τρίτο τρίμηνο, ο γιατρός θα σου ζητήσει να κάνεις πιο τακτικούς ελέγχους, ίσως ανά 14 μέρες στις 32 εβδομάδες και ανά 7 μέρες στις 36 εβδομάδες.
Όπως και στις προηγούμενες επισκέψεις, ο γιατρός θα ελέγξει το βάρος και την πίεσή σου και θα σε ρωτήσει για συγκεκριμένα σημάδια και συμπτώματα που παρατηρείς.
Θα μετρήσει, επίσης, το μέγεθος του μωρού και τους καρδιακούς παλμούς του. Προς το τέλος της εγκυμοσύνης, οι κολπικές εξετάσεις θα βοηθήσουν τον γιατρό να προσδιορίσει τη θέση του μωρού στο εσωτερικό της μήτρας και ίσως χρειαστεί να ελέγξει τον τράχηλο για να δει αν έχει αρχίσει να μαλακώνει ή να διαστέλλεται στην προετοιμασία για τον τοκετό (παρότι η τραχηλική εξέταση δεν αποτελεί αξιόπιστη μέθοδο για την πρόβλεψη της έναρξης των ωδινών).
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.