Δίλημμα: Να τρως τα φρούτα ή να πίνεις το χυμό τους;
Έχεις αναρωτηθεί αν είναι καλύτερο να τρως τα φρούτα ή να πίνεις το χυμό τους; Σε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση TheAmericanJournalofMedicine συμπεραίνεται ότι οι άνθρωποι που έπιναν την εβδομάδα τρεις και πλέον μερίδες χυμού πλούσιου σε πολυφαινόλες –αντιοξειδωτικά που εντοπίζονται στα κόκκινα σταφύλια, το γκρέιπφρουτ, τα βατόμουρα και το χυμό μήλου– είχαν κατά 76% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Επιπλέον, κάποιοι συσκευασμένοι χυμοί έχουν ουσιαστικά υψηλότερη περιεκτικότητα σε ορισμένα θρεπτικά στοιχεία από τα φρούτα και τα λαχανικά από τα οποία παράγονται. «Το κλειδί», σύμφωνα με την Κάθι ΜακΜάνους, R.D., διευθύντρια του Τμήματος Διατροφής στο Νοσοκομείο «BrighmanandWomen’sHospital, στη Βοστόνη, «είναι να αναγάγεις το χυμό σε συμπλήρωμα διατροφής και όχι σε υποκατάστατο όλων των φρούτων και των λαχανικών της καθημερινής σου διατροφής. Αν και αυτά τα ροφήματα έχουν γενικά υψηλότερη περιεκτικότητα σε σάκχαρα και θερμίδες και χαμηλότερη σε φυτικές ίνες από τα φρούτα, έρευνες δείχνουν ότι ο συνδυασμός των δύο μπορεί να είναι ο πλέον ωφέλιμος για τη συνολική σου υγεία.
Στο ερευνητικό πρόγραμμα Nurses’ HealthStudy, που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, διαπιστώθηκε ότι οι ενήλικοι με την μεγαλύτερη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών τόσο σε στερεή όσο και σε υγρή μορφή –περίπου 8 μερίδες την ημέρα– είχαν κατά 30% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν έμφραγμα ή εγκεφαλικό από αυτούς που κατανάλωναν 1,5 ή λιγότερες μερίδες την ημέρα. Επιπλέον, ο συνολικός κίνδυνος οποιασδήποτε μορφής χρόνιας ασθένειας ήταν κατά 12% χαμηλότερος απ’ ό,τι σε αυτούς που ήταν φειδωλοί με την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Για να πάρεις περισσότερα θρεπτικά στοιχεία από κάθε γουλιά, ακολούθησε τις οδηγίες των ειδικών.
Ένα είδος δεν είναι ποτέ αρκετό!
Ένα ποτήρι χυμός πορτοκαλιού μπορεί να σου παράσχει όλη τη βιταμίνη C που χρειάζεσαι την ημέρα,·ωστόσο άφησε χώρο στο ψυγείο σου για μια νέα ποικιλία ή ένα εξωτικό μείγμα και θα έχεις μια ακόμη πιο υγιεινή ανταμοιβή. Αυτό επειδή, πίνοντας ποικιλία από χυμούς, μεγιστοποιείς το είδος των βιταμινών και των μεταλλικών στοιχείων που παίρνεις. «Συγκεκριμένα, φρούτα και λαχανικά μπορεί να παράσχουν ως ένα βαθμό προστασία ενάντια σε ασθένειες και χρόνιες παθήσεις» τονίζει η Τζάνετ Νόβοτνι, Ph.D., ερευνήτρια φυσιολόγος στο BeltsvilleHumanNutritionResearchCenter, ερευνητικό κέντρο του USDA (Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ). «Όμως, για να πάρεις προληπτικά τα μέγιστα οφέλη, πρέπει να εναλλάσσεις το είδος και το χρώμα των ειδών μαναβικής που καταναλώνεις».
Πάρε μία γεύση από το πόσες θερμίδες έχουν τα φρούτα και πόσες οι χυμοί τους…
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.