Λιπαρά, τα παρεξηγημένα! Μάθε την αλήθεια

solomos

Τα ψάρια περιέχουν υγιεινά λιπαρά

Αν και δεν υπάρχει πανάκεια, τα λιπαρά οξέα Ω-3 πλησιάζουν αρκετά. Σε έρευνες αποκαλύπτεται ότι αυτός ο τύπος πολυακόρεστων λιπαρών, που τον συναντάμε σε ψάρια όπως ο σολομός, η σαρδέλα, η αντσούγια και η γλώσσα, καθώς και στο λιναρόσπορο, τα καρύδια, τα αβγά ενισχυμένα με Ω-3 και το κόκκινο κρέας από ζώα ελευθέρας βοσκής, βοηθούν στα πάντα, από τη μείωση της πίεσης και της χοληστερόλης μέχρι την πρόληψη της απώλειας μνήμης και τη βελτίωση της ποιότητας του δέρματος. Ορισμένοι ειδικοί, μάλιστα, αναφέρουν ότι βελτιώνουν τη διάθεση και προστατεύουν από την κατάθλιψη. «Τα Ω-3 απορροφώνται καλύτερα από τα κύτταρα σε σχέση με άλλους τύπους λιπαρών» εξηγεί η Πένι Κρις-Ίθερτον, Ph.D., καθηγήτρια Διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνιας. «Μόλις απορροφηθούν, μειώνουν τη φλεγμονή που οδηγεί σε παθήσεις της καρδιάς, αρθρίτιδα και διαβήτη». Σε μελέτη στο Πανεπιστήμιο Tufts, για παράδειγμα, διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που αύξησαν την κατανάλωση λιπαρών οξέων Ω-3 μείωσαν τις πιθανότητες εμφράγματος κατά 40%. Αντίστοιχα, το Ινστιτούτο Ιατρικής των ΗΠΑ συμβουλεύει να καταναλώνουμε τουλάχιστον 160 milligram Ω-3 την ημέρα. Δεν είναι, όμως, όλα τα είδη τους εξίσου ωφέλιμα. Ενώ οι τρεις κύριες κατηγορίες –ALA, DHA και EPA– είναι όλες καλές, οι δύο τελευταίες καταπολεμούν πιο ισχυρά τις ασθένειες. «Τα ALA προέρχονται από φυτικές πηγές, όπως οι ξηροί καρποί», λέει η ειδικός, «ενώ τα EPA και DHA βρίσκονται στα φύκια, τα οποία τρώνε τα ψάρια και τα οστρακόδερμα, κάτι που τα καθιστά εξαιρετικές πηγές». Για να λαμβάνεις αρκετά από αυτά τα θρεπτικά στοιχεία, φάε σολομό ή άλλο λιπαρό ψάρι τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Δε σου αρέσει το ψάρι; Τότε πάρε μια κάψουλα ιχθυέλαιο που δεν περιέχει υδράργυρο και άλλα επιβλαβή στοιχεία.

Οι ετικέτες όπου αναγράφεται «χωρίς τρανς λιπαρά» μπορεί να είναι παραπλανητικές

Όταν οι επιστήμονες απέδειξαν πόσο επιβλαβή είναι τα τρανς λιπαρά για την καρδιά, οι περισσότεροι μεγάλοι παρασκευαστές τροφών προσπάθησαν να αλλάξουν τις συνταγές τους για να βάλουν την ετικέτα «χωρίς τρανς λιπαρά». Παρότι τα νέα, βελτιωμένα προϊόντα δεν περιέχουν αυτά τα λιπαρά, πολλά «είναι ακόμη γεμάτα ανθυγιεινά κεκορεσμένα λιπαρά από φοινικέλαιο, βούτυρο ή άλλες πηγές», εξηγεί η Κέρι Νέβιλ, RD, εκπρόσωπος Τύπου της Αμερικανικής Ένωσης Διαιτολόγων. Είναι σημαντικό, επίσης, να γνωρίζεις ότι δεν πρέπει να πιστεύεις ό,τι διαβάζεις: ακόμη και τα προϊόντα που ισχυρίζονται ότι δεν έχουν τρανς λιπαρά μπορούν νόμιμα να περιέχουν μέχρι και 0,5 γραμμάριο ανά μερίδα. Αν και φαίνεται ελάχιστη ποσότητα, επιστήμονες του Χάρβαρντ διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν 4 γραμμάρια την ημέρα είχαν τις τριπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν παθήσεις της καρδιάς. Για να εντοπίσεις τις κρυφές πηγές τρανς λιπαρών, ψάξε στην ετικέτα για μερικώς υδρογονωμένα λιπαρά ή συντμήσεις.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...