Βάλε κανέλα για γεύση, άρωμα και υγεία…
Η ευωδιαστή κανέλα δεν είναι μόνο ένα αγαπημένο μυρωδικό για τα φαγητά και τα γλυκά σου, αλλά διαθέτει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες και πολύτιμα για τον οργανισμό σου αντιοξειδωτικά. Η κανέλα είναι εξαιρετική πηγή μαγγανίου, που σχετίζεται με την παροχή ενέργειας και διάφορες μεταβολικές διαδικασίες του οργανισμού. Περιέχει επίσης σίδηρο, βιταμίνες C και Α και ασβέστιο.
Κανέλα η θεραπευτική
Η κανέλα έχει ισχυρή αντιμικροβιακή δράση, γι’ αυτό και από παλιά χρησιμοποιείται πολύ στην ανατολίτικη κουζίνα, κυρίως σε φαγητά που περιέχουν ωμά τρόφιμα.
Επιπλέον, το αιθέριο έλαιο της κανέλας είναι γνωστό για τις αντιμικροβιακές και αντισηπτικές του ιδιότητες.
Ένα από τα ιδιαίτερα συστατικά της κανέλας, η κινναμαλδεΰδη (cinnamaldeyde) έχει μελετηθεί επιστημονικά και έχει βρεθεί πως βοηθά στην πρόληψη του σχηματισμού θρόμβων στο αίμα, συμβάλλοντας στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων.
Πολλοί επιστήμονες συμφωνούν πως η συχνή κατανάλωση κανέλας μπορεί να βοηθήσει στον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου, καθυστερώντας τη διαδικασία της απορρόφησης των σακχάρων της τροφής από το στομάχι. Σχετική μελέτη διενεργήθηκε για πρώτη φορά από Αμερικανούς ειδικούς, με την υποστήριξη των φορέων National Center for Research Resources και National Institutes of Health.
Η κανέλα βοηθά στη ρύθμιση των πεπτικών διαταραχών και δρα κατά της δυσκοιλιότητας.
Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, οι ασθενείς που πάσχουν από αρθρίτιδα, καταναλώνοντας σκόνη κανέλας μέσα από τη διατροφή τους βλέπουν ανακούφιση από τον πόνο.
Τέλος, μελέτες που γίνονται τείνουν να δείξουν ότι η μυρωδιά και η γεύση της κανέλας μπορούν να ενεργοποιήσουν εγκεφαλικά κέντρα που σχετίζονται με τη νοητική λειτουργία.
Το ήξερες;
Περίπου 2000 χρόνια πριν, στην αρχαία Αίγυπτο, η κανέλα ήταν ένα από τα ακριβότερα μπαχαρικά και τη θεωρούσαν κάτι σαν πανάκεια, πως θεράπευε δηλαδή κάθε ενόχληση και ασθένεια;
Κανέλα Κεϋλάνης με μέλι κατά της δυσπεψίας
Φτιάξε ένα απλό ρόφημα κανέλας, μουλιάζοντας ένα ξυλαράκι κανέλας (Κεϋλάνης κατά προτίμηση που θεωρείται πιο φυσική και αγνή) σε καυτό νερό και να προσθέσεις μισό κουταλάκι μέλι. Το ρόφημα αυτό θεωρείται χωνευτικό, σπασμολυτικό και διεγερτικό της πέψης.
Και μην ξεχνάς να ότι μπορείς να επωφελείσαι καθημερινά από τις θεραπευτικές και θρεπτικές ιδιότητες της κανέλας, αφού ταιριάζει υπέροχα σε ροφήματα, όπως το τσάι και ο καφές, σε γλυκά και σε κοκκινιστά φαγητά.
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.