Φωτοβολταϊκά στο διάστημα λύνουν το ενεργειακό πρόβλημα

Τις ενεργειακές ανάγκες του πλανήτη θα μπορούσε να καλύψει σε λιγότερα από 30 χρόνια η άφθονη ενέργεια του ήλιου, αν τη συλλέγαμε και την εκμεταλλευόμασταν στο διάστημα.
Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της τελευταίας έκθεσης της Διεθνούς Ακαδημίας Αστροναυτικής, που υποστηρίζει ότι με την ανάπτυξη δυο τεχνολογιών που δοκιμάζονται τώρα στο εργαστήριο, σε δέκα με είκοσι χρόνια θα μπορούμε να θέσουμε σε τροχιά στο διάστημα ηλιακά πάρκα, τα οποία θα στέλνουν την παραγόμενη ενέργεια στη Γη.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το φιλόδοξο αυτό σχέδιο μπορεί να καταστεί οικονομικά βιώσιμο εντός τριάντα ετών, ωστόσο δεν θέτουν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την υλοποίησή του.
Σύμφωνα με το σχέδιο, η ηλιακή ενέργεια μπορεί να αξιοποιηθεί με την αποστολή μεγάλων ηλιακών δορυφόρων στο διάστημα σε τροχιά γύρω από τον Ισημερινό.


Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στη Γη, οι διαστημικοί δορυφόροι, με ηλιακά πάνελ μεγάλης επιφάνειας, θα συλλέγουν ενέργεια 24 ώρες το 24ωρο.
Η ηλιακή ενέργεια θα μετατρέπεται σε ηλεκτρική στο διάστημα, θα αποστέλλεται στη Γη με μικροκύματα ή λέιζερ και θα διοχετεύεται άμεσα στο δίκτυο.
Αν και ακούγεται ελπιδοφόρο, το σχέδιο αντιμετωπίζεται ακόμα με μεγάλο σκεπτικισμό στην αγορά και την επιστημονική κοινότητα.
Οι κυριότερες επιφυλάξεις αφορούν στο υψηλό κόστος αποστολής ηλιακών δορυφόρων στο διάστημα, τα διαστημικά σκουπίδια και την έλλειψη επιστημονικών στοιχείων και ερευνών σχετικά με το θέμα.
πηγή: www.econews.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...