Ηλιακή ενέργεια για εξόρυξη πετρελαίου από τη Chevron

Η αμερικάνικη πετρελαϊκή εταιρεία Chevron ξεκίνησε την εξόρυξη πετρελαίου σε ένα πηγάδι της νότιας Καλιφόρνιας χρησιμοποιώντας ατμό που παράγει μια ηλιοθερμική μονάδα ισχύος 29 Μεγαβάτ. Για την παραγωγή του ατμού η μονάδα της BrightSource Energy χρησιμοποιεί ένα σύστημα κατόπτρων που συγκεντρώνουν το ηλιακό φως σε ένα μπόιλερ στις εγκαταστάσεις της Chevron.

Η τεχνολογία αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί, όπως δηλώνουν οι υπεύθυνοι της εταιρείας, για την τροφοδοσία με ενέργεια εξορυκτικών και μεταλλευτικών δραστηριοτήτων που διεξάγονται σε απομακρυσμένες περιοχές ή σε όπου το φυσικό αέριο είναι είτε ακριβό είτε μη διαθέσιμο.

Βασικοί πελάτες εταιρειών ηλιοθερμικών τεχνολογιών όπως η BrightSource είναι βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στην εξόρυξη πετρελαίου ή στην επεξεργασία τροφίμων, αλλά και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ηλιοθερμική μονάδα στην Καλιφόρνια αποτελείται από 3822 συστήματα κατόπτρων (ηλιοστάτες), καθένα εξοπλισμένο με δύο κάτοπτρα διάστασης τριών επί δύο μέτρων, τοποθετημένο σε μια χαλύβδινη βάση ύψους περίπου δύο μέτρων, τα οποία συγκεντρώνουν ηλιακό φως σε έναν ηλιακό πύργο ύψους 100 μέτρων.

Ο ατμός που παράγεται από τη θερμότητα διοχετεύεται στο πηγάδι πετρελαίου και διευκολύνει την άντληση του “μαύρου χρυσού” στην επιφάνεια.

πηγή: www.econews.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...