Ενέργεια: πώληση «πακέτων» λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων προτείνει ο ΕΣΑΗ

Ως ευκαιρία για πραγματική και συνολική απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού, βλέπουν οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί τη διαδικασία που ξεκινάει από τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Παπακωνσταντίνου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του energypress.gr, είναι μια διαδικασία που πρέπει να ικανοποιεί την υποχρέωση που έχει η χώρα για πρόσβαση τρίτων στα λιγνιτικά αποθέματα, τις επιταγές του αναθεωρημένου μνημονίου και την εφαρμογή του 3ου ενεργειακού πακέτου.

Ο σύνδεσμος των ανεξάρτητων ηλεκτροπαραγωγών (ΕΣΑΗ), θα προτείνει στο ΥΠΕΚΑ να μην προχωρήσει απλώς σε πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, αλλά να δημιουργήσει «πακέτα» μονάδων με αντιπροσωπευτικό μίγμα καυσίμου (κυρίως λιγνιτικά και υδροηλεκτρικά εργοστάσια), ώστε οι νέοι ιδιοκτήτες τους να αποκτήσουν χαρτοφυλάκιο αντίστοιχο με της ΔΕΗ και να ανοίξει έτσι δια παντός η αγορά ηλεκτρισμού.

Οι ιδιώτες ανεξάρτητοι παραγωγοί αναμένεται να συναντηθούν με τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, όπου και θα αναπτύξουν τα επιχειρήματα που στηρίζουν τη θέση τους αυτή.


Ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Παπακωνσταντίνου παρόλο που αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα σε σχέση με τις μεθόδους αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ, φαίνεται ότι θα προχωρήσει άμεσα ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι, στην αναγγελία πώλησης λιγνιτικών μονάδων της επιχείρησης.

Με την εν λόγω κίνηση θεωρεί ότι πιάνει τρεις στόχους: την πρόσβαση τρίτων στα λιγνιτικά αποθέματα, την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού και την μερική ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

Όσον αφορά την υποχρέωση της χώρας για άνοιγμα της λιγνιτικής αγοράς, ο κ. Παπακωνσταντίνου φέρεται να έχει εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια να «περάσει» από την Κομισιόν τη λύση των swaps που είχε σχεδιάσει και υποβάλει στους κοινοτικούς η κ.Μπιρμπίλη, καθώς θεωρεί ότι αποτελούν ατελέσφορη και δύσκολα υλοποιήσιμη λύση.

Επισήμως ο κ. Παπακωνσταντίνου δηλώνει ότι οι σχετικές διαπραγματεύσεις με την κοινότητα ολοκληρώνονται τις επόμενες εβδομάδες, ωστόσο, με δεδομένη την εγκατάλειψη των swaps, η λύση της πώλησης λιγνιτικών μονάδων αποτελεί μονόδρομο.

Πηγή: www.econews.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...