Ακόμα χαμηλότερες τιμές για την παραγωγή ενέργειας από τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς

Σε περαιτέρω συμπίεση των αμοιβών για την ενέργεια που παράγουν οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί οδηγεί έμμεσα τροπολογία, που σύμφωνα με πληροφορίες προωθεί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στο νομοσχέδιο για το πρότζεκτ «Ηλιος», το οποίο κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Η τροπολογία θα προβλέπει σταδιακή κατάργηση του 18μηνου που έχουν στη διάθεσή τους οι υποψήφιοι επενδυτές για την ολοκλήρωση της επένδυσης από τη στιγμή που θα «κλειδώσουν» την τιμή πώλησης για την ενέργεια που θα παράγουν. Δεδομένου οτι οι εγγυημένες τιμές για τα φωτοβολταϊκά ακολουθούν φθίνουσα πορεία είναι προφανές ότι η νέα προσέγγιση οδηγεί σε χαμηλότερη τιμή αφού η ταρίφα θα «κλειδώνει» όταν το έργο τίθεται σε λειτουργία.
Μέχρι σήμερα οι εγγυημένες τιμές προσδιορίζονται τη στιγμή που ο επενδυτής υπογράφει τη σύμβαση με το ΔΕΣΜΗΕ και έχει στη διάθεσή του 18 μήνες για να θέσει σε λειτουργία το πάρκο.
Για έργα που βρίσκονται εντός του 18μηνου, η τροπολογία προβλέπει μεταβατικό διάστημα, καθώς το νέο καθεστώς θα ισχύσει για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν στο ΔΕΣΜΗΕ μετά την 1η Σεπτεμβρίου του 2012.
Με στόχο τον έλεγχο της δευτερογενούς αγοράς αδειών παραγωγής ΑΠΕ, θεσπίζεται ειδικό τέλος για τις μεταβιβάσεις αδειών.
πηγή: www.energia.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...