Η γέμιση γαλοπούλας της Αργυρώς
Η γέμιση γαλοπούλας της Αργυρώς είναι για εσένα που θες να φτιάξεις κάτι πολύ εντυπωσιακό. Εντόσθια, κιμάς, φρούτα και καρποί συνδυάζονται άψογα!
Υλικά (για μία γαλοπούλα 3-4 κιλά)
1/4 του φλιτζανιού ελαιόλαδο
τα εντόσθια της γαλοπούλας ψιλοκομμένα
2 φέτες μπέικον
300 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς, μία φορά περασμένος
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι κονιάκ
15 δαμάσκηνα κομμένα στα δύο
15 κάστανα βρασμένα, κομμένα στα δύο
2 μήλα καθαρισμένα και κομμένα σε καρέ
1/2 του φλιτζανιού καρυδόψιχα χοντροκομμένη
1/2 του φλιτζανιού κουκουνάρι καβουρντισμένο
1/2 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
χυμό από 1 πορτοκάλι
2 φλυτζάνια κυβάκια από μπαγιάτικο ψωμί
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Οδηγίες
- Άλειψε με λίγο ελαιόλαδο τα καρεδάκια ψωμιού και βαλ’ τα να ψηθούν για 6’-7΄ στους 200ºC, να ροδίσουν.
- Σε μεγάλο τηγάνι ζέστανε το ελαιόλαδο και ρόδισε τον κιμά.
- Πρόσθεσε το μπέικον και τα εντόσθια και συνέχισε το τσιαγάρισμα για 6΄-7΄. Πρόσθεσε το κρεμμύδι, ανακάτεψε καλά και συνέχισε το σοτάρισμα για 4΄-5΄ ακόμα.
- Στη συνέχεια «σβήσε» με το κονιάκ.
- Άφησε να πάρει μερικές βράσεις και ανακάτεψε.
- Μετά πρόσθεσε το χυμό πορτοκάλι και άφησε να γλασάρει η γέμιση. Στη συνέχεια πρόσθεσε όλα τα υπόλοιπα υλικά (δαμάσκηνα, κάστανα, ψωμί, μήλα, καρύδι, κουκουνάρι και το ξύσμα πορτοκαλιού).
- Ρίξε αλάτι και πιπέρι και ανακάτεψε καλά.
- Μετά από 3’-5’ απόσυρε τη γέμιση από τη φωτιά.
tip
Αν σου περισσέψει γέμιση τύλιξέ την σε λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήσε την στο πλάι της γαλοπούλας.
Δες εδώ συμβουλές της Αργυρώς για το ψήσιμο της γαλοπούλας…
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.