Η σχέση μητέρας – κόρης στο επίκεντρο! Βελτιώστε τη

sxesi-miteras-koris
Η σχέση μητέρας – κόρης είναι σύνθετη και πολυδιάστατη. Ορισμένες μητέρες και κόρες είναι κολλητές φίλες, ενώ άλλες μιλάνε μια φορά στο τόσο. Κάποιες βλέπονται μια φορά την ημέρα, άλλες μία φορά την εβδομάδα, ενώ άλλες ζουν μακριά σε άλλη πόλη ή άλλη χώρα. Ορισμένες λογομαχούν συστηματικά, ενώ άλλες αποφεύγουν τις εντάσεις. Κάποιες συζητούν για τα πάντα, ενώ άλλες έχουν μόνο μυστικά.

Χωρίς αμφιβολία, κάθε σχέση μητέρας – κόρης έχει μια δόση από όλα αυτά τα στοιχεία και επίσης έχει τα σκαμπανεβάσματά της, όσο καλή ή δύσκολη κι αν είναι. Στις συναντήσεις με μητέρες και κόρες στο ιδιωτικό της στούντιο, η Roni Cohen-Sandler, Ph.D, ψυχολόγος και συγγραφέας του I’m Not Mad, I Just Hate You! A New Understanding of Mother-Daughter Conflict , εντοπίζει τρία βασικά παράπονα που κάνουν οι κόρες για τις μαμάδες τους: οι μαμάδες προσπαθούν να τις νουθετήσουν, είναι υπερβολικά επικριτικές, ή πολύ απαιτητικές μαζί τους. Από την πλευρά των μαμάδων, αντίστοιχα, το παράπονο είναι ότι οι κόρες τους δεν τις ακούνε, κάνουν κακές επιλογές και δεν έχουν χρόνο γι’ αυτές.

Όποια κι αν είναι η σχέση σου με τη μητέρα σου ή την κόρη σου, υπάρχει πάντα περιθώριο για βελτίωση. Μάθε πώς θα καλυτερεύσεις την επικοινωνία και την επαφή και θα περιορίσεις τις αντιπαραθέσεις.

  • Κάνε το πρώτο βήμα

Μην περιμένεις από τον άλλο να κάνει την πρώτη κίνηση γιατί έτσι η σχέση θα φτάσει σε αδιέξοδο, λέει η Linda Mintle, Ph.D, ψυχολόγος με ειδίκευση στον γάμο και την οικογένεια και συγγραφέας του I Love My Mother, But… Practical Help to Get the Most Out of Your Relationship. «Σκέψου πώς αισθάνεσαι μέσα στη σχέση και τι μπορείς να κάνεις εσύ για να την αλλάξεις».

  • Θέσε ρεαλιστικές προσδοκίες

Συμβαίνει συχνά στη σχέση μητέρας – κόρης να έχουν εξιδανικευμένες προσδοκίες η μία για την άλλη. Για παράδειγμα, τα παιδιά συνήθως πιστεύουν από μικρή ηλικία ότι η μαμά τους θα είναι πάντα τρυφερή και παρούσα. Όταν τα παιδιά της ήταν μικρά, η Mintle συνειδητοποίησε ότι συνέβαλε στην ενίσχυση αυτής της πεποίθησης διαβάζοντάς τους παραμύθια πριν τον ύπνο για μια μαμά κουνέλα που έσωζε το μικρό της κάθε φορά που εκείνο έμπλεκε σε παράτολμες περιπέτειες και δοκίμαζε μια επικίνδυνη δραστηριότητα, όπως την ιστιοπλοΐα ή την ορειβασία. Αντίστοιχα, μια μαμά μπορεί να πιστεύει ότι για την κόρη της θα αποτελεί πάντα την πρώτη προτεραιότητα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...