Τα σουτιέν κι ο καρκίνος του μαστού: ποια η σχέση;

soutien-kai-karkinos-tou-mastou
Τα σουτιέν κι ο καρκίνος του μαστού είναι μία σχέση που έχει απασχολήσει πολλούς επιστήμονες κι έχει γίνει αντικείμενο μελέτης ουκ ολίγες φορές. Άραγε, πρέπει να τα αγαπάμε γιατί ανασηκώνουν, στρυγγυλεύουν, στηρίζουν ή τονίζουν το στήθος ή πρέπει να τα φοβόμαστε γιατί μας κάνουν γιατί αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού; Πριν βιαστείς να πετάξεις ή να κάψεις τα σουτιέν σου, διάβασε ποια ακριβώς είναι η αλήθεια.

Σουτιέν: Είναι πράγματι ένοχο για τον καρκίνο του μαστού;
Ο μύθος: Οι γυναίκες που συνήθως φορούν σουτιέν για 12 ή και περισσότερες ώρες τη μέρα αναπτύσσουν καρκίνο του μαστού σε υψηλότερα ποσοστά από αυτές που δεν φορούν ποτέ σουτιέν. Οι διαφορετικές εκδοχές αυτής της φήμης θέλουν τα σουτιέν να γίνονται επικίνδυνα όταν είναι πολύ στενά, όταν δεν στρώνουν καλά και βέβαια όταν έχουν μπανέλες. Η ίδια θεωρία υποστηρίζει ότι ο «περιορισμός» του στήθους από το σουτιέν κάνει το λεμφικό σύστημα των μαστών να μπλοκάρει προκαλώντας τη συσσώρευση τοξινών στο εσωτερικό του στήθους που με τη σειρά της προκαλεί καρκίνο του μαστού. Ο ίδιος μύθος συνεχίζει υποστηρίζοντας ότι όταν οι μαστοί κινούνται ελεύθερα (δηλαδή χωρίς σουτιέν), κάνουν μασάζ στο λεμφικό σύστημα της περιοχής «καθαρίζοντας» έτσι φυσικά από τα καρκινογόνα κύτταρα.
Τα λανθασμένα δεδομένα του μύθου: Το λεμφικό σύστημα των μαστών δεν διοχετεύεται μέσα στο κύριο μέρος του στήθους, αλλά αντίθετα – όπως μπορεί να σου επιβεβαιώσει οποιοσδήποτε μαστολόγος- το λεμφικό σύστημα διοχετεύεται από τους μαστούς προς τους λεμφαδένες κάτω από τα μπράτσα. Έτσι, λοιπόν, τα σουτιέν (ακόμα και τα πιο στενά ή αυτά που πιέζουν το στήθος) δεν μπορούν να παρεμποδίσουν την κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου στο στήθος. Εξάλλου, ο καρκίνος του μαστού προκύπτει από μεταλλαγμένα γονίδια που προκαλούν ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό των κυττάρων και δυστυχώς τα αίτια της γονιδιακής μετάλλαξης παραμένουν άγνωστα. Το σίγουρο επίσης είναι ότι τα γονίδια δεν μπορούν να επηρεαστούν από τα σουτιέν.

Διάβασε πως καταρρίπτεται ο μύθος, αλλά και ποιοι είναι οι πραγματικοί κίνδυνοι για το στήθος σου από τα σουτιέν…

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...