Προβλήματα περιόδου; Υπάρχει λύση για όλα!

diataraxes-periodou
Τα προβλήματα περιόδου –που ο γυναικολόγος ονομάζει διαταραχές περιόδου – είναι η αιτία για τις δύσκολες μέρες που ζεις κάθε μήνα- εκεί λίγο πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου σου.  Δες τι μπορεί να κρύβεται πίσω από τα συμπτώματα που σε ταλαιπωρούν, αλλά και πώς μπορείς να τα αντιμετωπίσεις!

Θεωρητικά, πρόκειται για το πιο απλό πράγμα στον κόσμο: κάθε μήνα, οι ωοθήκες παράγουν ένα ωάριο που κατεβαίνει στις σάλπιγγες για να συναντήσει ένα σπερματοζωάριο. Όταν δεν τα καταφέρνει (ευθύνη φέρουν και τα αντισυλληπτικά), καταλήγει στη μήτρα και από εκεί στον κόλπο, από όπου αποβάλλεται παρασύροντας μαζί του και την επιφανειακή στιβάδα του ενδομητρίου. Μόνο που κάποιες φορές αυτό το ραντεβού έρχεται καθυστερημένα ή πριν από την ώρα του ή φέρνει μαζί του πολύ πόνο. Δες ποια πρέπει να είναι η συμπεριφορά σου σε κάθε πρόβλημα της περιόδου.

Το σύμπτωμα

– Έχεις μεγάλη ροή αίματος

Τι μπορεί να είναι Ο επιστημονικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει το πρόβλημα, όταν αυτό εμφανίζεται σε μόνιμη βάση, είναι μηνορραγία. Η αιτία μπορεί να εντοπιστεί σε πιθανές διαταραχές στην πήξη του αίματος, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις πρόκειται για το σύνδρομο Von Willebrand που αφορά το 2-3% γυναικών. Αν, πάλι, το πρόβλημα εμφανίζεται περιστασιακά, οι πιθανές αιτίες ποικίλλουν: μπορεί, λοιπόν, να ευθύνεται ένα ινομύωμα στη μήτρα, κάποιοι πολύποδες στον τράχηλο ή στη μήτρα, ακόμη και μια διαταραχή στην ορμονική ισορροπία του θυρεοειδούς αδένα. Ωστόσο, στο 60-70% των περιπτώσεων δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη αιτιολογία!

Τι θα σου προτείνει ο γιατρός

– Μια κολπική εξέταση για να ψηλαφίσει τους τυχόν πολύποδες. Επειδή, όμως, συνήθως έχουν πολύ μικρό μέγεθος, πιθανόν ο γιατρός να χρησιμοποιήσει υστεροσκόπιο, ώστε να αποκτήσει πλήρη εικόνα. Μη φοβάσαι! Η διαδικασία  θεωρείται εντελώς ανώδυνη.

– Μια πλήρη εξέταση αίματος για να διαπιστώσει την παρουσία αναιμίας (αποτέλεσμα της αιμορραγίας) και έναν ορμονικό έλεγχο για να ελέγξει τις τιμές των ορμονών του θυρεοειδούς. Σε περίπτωση προβλήματος πηκτικότητας μπορεί να χρειαστεί και αιμορραγικός έλεγχος.

Ποια είναι η λύση

Εξαρτάται από τη διάγνωση: στους πολύποδες συστήνεται αφαίρεση με απόξεση, ιδιαίτερα αν αυτοί έχουν αναπτυχθεί σε περιοχή που μπορούν να εμποδίσουν τη σωστή λειτουργία του συστήματος. Στην πλειοψηφία τους πρόκειται για καλοήθεις όγκους, οπότε δεν υφίσταται λόγος ανησυχίας. Εάν το πρόβλημα αφορά την ποσότητα του αίματος ή υπάρχει διαταραχή στην πηκτικότητα, τότε χορηγούνται αντισυλληπτικά χάπια. Επίσης, ο γυναικολόγος μπορεί να σου συστήσει να βάλεις ένα ειδικό σπιράλ, το οποίο τοποθετείται στη μήτρα εκκρίνοντας μικρές δόσεις προγεστερόνης που δρα τοπικά. Σε άλλες περιπτώσεις, επίσης, συνιστάται η «χημική» εμμηνόπαυση με θεραπεία σε ενέσιμη μορφή.

Αν τα προβλήματα περιόδου οφείλονται σε ινομυώματα, η θεραπεία  εξαρτάται από το μέγεθός τους. Στην περίπτωση που δεν επιφέρει αποτελέσματα η φαρμακευτική αγωγή, μην ανησυχείς! Οι εναλλακτικές λύσεις ξεπερνούν τις λίγες: καυτηριασμός του ενδομητρίου (με θερμικά μπαλόνια, ηλεκτρική ενέργεια ή λέιζερ), υστερεκτομή (όπου αφαιρείται μόνο το ενδομήτριο), ινομυωματεκτομή (όπου αφαιρούνται τα ινομυώματα με λαπαροσκοπική μέθοδο), εμβολισμός των ινομυωμάτων (κυρίως για τα μεγάλα των 10-12 εκατοστών) και τέλος ολική υστερεκτομή (με ολική αφαίρεση της μήτρας). Συνήθως, οι λύσεις αυτές προτείνονται σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας οι οποίες δεν επιθυμούν να τεκνοποιήσουν.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...