Πείνα τέλος με τις πέντε αισθήσεις σε λειτουργία!

gynaika-apolamvanei
Η πείνα δεν εμφανίζεται μόνο όταν το στομάχι σου μένει άδειο, αλλά και όταν βλέπεις, μυρίζεις, ακούς, αγγίζεις…Άλλωστε, η απόλαυση ενός γεύματος είναι μια διαδικασία που εμπλέκει και τις πέντε αισθήσεις. Το μυστικό είναι να μην αφήνεις τις αισθήσεις σου να μεγεθύνουν την πείνα σου ή να σε παρασύρουν σε διατροφικές ατασθαλίες, αλλά να τις χρησιμοποιείς έτσι ώστε να τρως καλύτερα και πιο υγιεινά. Ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές.

Όραση

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Obesity Research, όσοι έτρωγαν με δεμένα μάτια κατανάλωναν μέχρι και 24% λιγότερο φαγητό, ενώ ταυτόχρονα ένιωθαν το ίδιο χορτασμένοι με τους υπόλοιπους. Γιατί; Οι περισσότεροι αφήνουν τα μάτια τους –αντί για το στομάχι τους– να καθορίσουν το πόσο θα φάνε και παρασύρονται από τα φαγητά που βλέπουν πάνω στο τραπέζι. Εάν όμως κλείσεις τα μάτια σου στη μέση του γεύματος, θα δεις ότι όταν χορτάσεις, θα το νιώσεις!

Αφή

Σύμφωνα με μελέτη από το Πανεπιστήμιο Πέρντου στην Ιντιάνα, όσοι επέλεξαν φιστίκια αντί φυστικοβούτυρο χόρτασαν περισσότερο. Προτίμησε τροφές που μπορείς να μασήσεις, όπως, για παράδειγμα, ένα πορτοκάλι αντί για το χυμό του. Βρίσκονται περισσότερη ώρα στο στόμα σου και είναι πιο χορταστικές.

Όσφρηση

«Κάθε είδους φαγητό μυρίζει πιο έντονα και έχει καλύτερη γεύση όταν πεινάς» σημειώνει η Μπάρμπαρα Ρολς, Ph.D., καθηγήτρια Διατροφικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Πεν Στέιτ. «Καθώς όμως χορταίνεις, η μυρωδιά και η γεύση εξασθενούν» συνεχίζει η ίδια. Χρησιμοποίησέ το σαν ένδειξη κι αν δεις ότι η μυρωδιά ενός φαγητού δε σε δελεάζει το ίδιο, πιθανόν να έχεις χορτάσει.

Ακοή

Έχει παρατηρηθεί, σύμφωνα με μελέτες, ότι πολλοί παραγγέλνουν περισσότερα φαγητά και ποτά, όταν ακούγεται μουσική στο εστιατόριο που βρίσκονται. Μην αφήνεις το αγαπημένο σου σάουντρακ να σε παρασύρει στην κατανάλωση μεγαλύτερων γευμάτων και αλκοόλ. Εάν στο αγαπημένο σου μπαρ παίζει μουσική που σου αρέσει, σήκω να χορέψεις, αντί να παραγγείλεις και άλλο ποτό!

Γεύση

Όταν γυναίκες που βρίσκονταν σε δίαιτα κατανάλωναν λιγότερες λιπαρές τροφές για 6 μήνες, με το πέρασμα αυτής της περιόδου άρχισαν από μόνες τους να επιλέγουν χαμηλά λιπαρά στη διατροφή τους, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal Appetite. Δοκίμασέ το κι εσύ, προτιμώντας αποβουτυρωμένο γάλα, ψητή πατάτα αντί για τηγανητή κ.λπ. Σε μικρό χρονικό διάστημα θα δεις ότι θα τα επιλέγεις επειδή τα θέλεις – όχι γιατί πρέπει.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...