Κακές τροφές: τι δεν τρώει ποτέ ένας διαιτολόγος!
Το κακό με τις … κακές τροφές είναι πως μπορούμε να τις βρούμε πολύ εύκολα, πολύ οικονομικά και να τις απολαύσουμε, καθώς συνήθως είναι νόστιμες. Κι όμως, εκτός από το διαιτολόγο, αυτές τις τροφές δεν θα’ πρεπε να ακουμπάς ούτε εσύ!
Ρυζογκοφρέτες
Μπορεί στα τέλη του ’80 και ’90, όταν επικρατούσε η τάση των άπαχων ή χαμηλών σε λιπαρά τροφών, να αναδείχθηκαν ως η τέλεια τροφή για τη δίαιτα αλλά μη γελιέσαι. Oι ρυζογκοφρέτες εντάσσονται στις κακές τροφές για τη δίαιτα, αφού φτάνουν να έχουν γλυκαιμικό δείκτη 91 (η καθαρή γλυκόζη έχει 100), γεγονός που τις καθιστά ένα είδος υδατάνθρακα που μπορεί να στείλει το σάκχαρο του αίματος στα ύψη. Και αυτό έχει αρνητικές συνέπειες στην απώλεια βάρους και στην υγεία.
Light ντρέσινγκ σαλάτας
Τα light ντρέσινγκ για σαλάτες αποτελούν το τέλειο παράδειγμα των φαινομενικά «αθώων» τροφών. Τα ντρέσινγκ για σαλάτες είναι ο τέλειος συνδυασμός ξυδιού (που βοηθάει στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα) και φυτικών ελαίων (πλούσια σε απαραίτητα λιπαρά οξέα κι ορισμένες φορές αντιοξειδωτικά). Στις κακές τροφές μπήκαν από τη στιγμή που ένας παράλογος φόβος για τα διατροφικά λίπη οδήγησε τις εταιρείες τροφίμων να «πειράξουν» αυτή την τέλεια συνταγή με αποτέλεσμα να γεμίσουν τα άπαχα ντρέσινγκ για σαλάτες με ζάχαρη και σιρόπι αραβοσίτου πλούσιο σε φρουκτόζη, παράγοντες ομογενοποίησης που δεν μπορείς ούτε να προφέρεις και άλλα μυστικά επιστημονικά συστατικά που έκαναν το φυσικό… αφύσικο.
Σεϊτάν (Seitan)
Το σεϊτάν, έχει ρίζες στην Ασία και είναι ένα δημοφιλές υποκατάστατο κρέατος για χορτοφαγικά φαγητά. Το κατατάσσουμε στις κακές τροφές γιατί αντίθετα με πολλά υποκατάστατα κρέατος, το σεϊτάν δεν είναι παράγωγο σόγιας, αλλά είναι φτιαγμένο εξ’ ολοκλήρου από γλουτένη σταριού, μια άκρως αλλεργιογόνος πρωτεΐνη που περιέχεται φυσικά μόνο σε μικρές ποσότητες στα προϊόντα σταριού. Παρότι δεν υπάρχουν έρευνες που να συνδέουν την πρόσληψη σεϊτάν με την αύξηση αλλεργιών ή δυσανεξιών στη γλουτένη, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η μεγάλη κατανάλωση αλλεργιογόνων πρωτεϊνών μπορεί να πυροδοτήσει την ανάπτυξη μιας σοβαρότερης αλλεργίας ή δυσανεξίας στη γλουτένη.
Επεξεργασμένα δημητριακά
Δυστυχώς, αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει την πλειοψηφία των υδατανθράκων που βρίσκουμε στα ράφια του σούπερ μάρκετ. Τα επεξεργασμένα δημητριακά είναι οι τροφές με βάση τα δημητριακά, όπως: ορισμένα δημητριακά για το πρωινό, ζυμαρικά και προϊόντα ρυζιού, που εξευγενίστηκαν έτσι ώστε να απομακρυνθούν οι φυσικές φυτικές ίνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Στη συνέχεια της διεργασίας, οι εταιρείες αντικαθιστούν τις φυτικές ίνες με συνθετικές εκδοχές των βιταμινών και των ιχνοστοιχείων που απομακρύνθηκαν αρχικά. Στις κακές τροφές συγκαταλέγονται γιατί ορισμένες φορές οι εταιρείες βάζουν πίσω τα συνθετικά συστατικά σε «φυσικές αναλογίες» για να μπορούν να ισχυριστούν ότι η τροφή περιέχει σιτάρι ολικής άλεσης. Η συμβουλή μας: Προτίμησε πάντα τις ανεπεξέργαστες κι αυθεντικές τροφές.
Ζαχαρώδη ροφήματα
Αν έπρεπε να διαλέξουμε τη χειρότερη από τις κακές τροφές αυτής της λίστας, τότε αυτή θα ήταν τα ζαχαρώδη ροφήματα που σε γεμίζουν περιττές θερμίδες, χωρίς να σου προσφέρουν απολύτως καμία αίσθηση κορεσμού. Επιπλέον, τα απλά σάκχαρα που περιέχουν βάζουν τα δυνατά τους για να κατεβάσουν την καλή χοληστερίνη και να τινάξουν τα τριγλυκερίδια στα ύψη (δύο βασικοί παράγοντες καρδιοπάθειας). Η κατανάλωση ζαχαρωδών ροφημάτων, ευθύνεται επίσης για τη διαταραχή της οιδηματώδους ισορροπίας του οργανισμού, καθιστώντας έτσι δυσκολότερη την αναπλήρωση έπειτα από σωματική άσκηση και αυξάνοντας τον κίνδυνο διάφορων χρόνιων παθήσεων.
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.