Όροι σύνδεσης κατά προτεραιότητα σε παλιές αιτήσεις φωτοβολταϊκών

Τη δυνατότητα να προηγηθούν για την παροχή προσφορών σύνδεσης, αποκτούν, με τις τροπολογίες Παπακωνσταντίνου που κατατέθηκαν στη Βουλή στο νομοσχέδιο για «Ήλιος» και «Ελληνικό», επενδύσεις φωτοβολταϊκών της περιόδου 2007 – 2008 που είχαν «ξεμείνει» καθώς δεν είχαν πάρει άδεια παραγωγής.
Πρόκειται για 100 περίπου μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα (από 1 έως και 7 Μεγαβάτ) τα οποία δεν είχαν «μπεί» στον ειδικό κατάλογο των έργων που πέρασαν από τη ΡΑΕ στη ΔΕΗ (και τα οποία εξετάστηκαν από τη ΔΕΗ κατά προτεραιότητα). Τώρα που τα έργα αυτά πήραν άδεια παραγωγής και έφτασαν να υποβάλλουν αιτήματα για προσφορές σύνδεσης στη ΔΕΗ, βρήκαν να προηγούνται χιλιάδες αιτήσεις: Τα έργα του ειδικού καταλόγου, τα αγροτικά φωτοβολταϊκά, τα υπόλοιπα φωτοβολταϊκά του νόμου Μπιρμπίλη. Έτσι, ενώ τα συγκεκριμένα 100 περίπου έργα είχαν ξεκινήσει πολύ νωρίς, κινδύνευαν να μην πάρουν ποτέ όρους σύνδεσης με τη ΔΕΗ. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο κείμενο του υπουργείου «αν και υποβλήθηκαν αιτήσεις προς τη ΡΑΕ προ του νόμου 3851/2010, καθυστέρησε η χορήγηση αδειών παραγωγής, με αποτέλεσμα την άδικη μεταχείριση έναντι μεταγενέστερα υποβληθέντων αιτημάτων που απαλλάσσονται της άδειας παραγωγής».
«Υπάρχει μεγάλος αριθμός συσσωρευμένων αιτημάτων για προσφορές σύνδεσης, που καθυστερούν με αποτέλεσμα να ακινητοποιούνται επενδυτικά σχέδια που συνδέονται στη μέση τάση», γράφει χαρακτηριστικά στην αιτιολογική έκθεση η παράγραφος 13 της τροπολογίας του ΥΠΕΚΑ. Η τροπολογία κάνει επίσης λόγο για σημαντική δέσμευση πολύτιμου ηλεκτρικού χώρου αλλά και για αδυναμία διάκρισης των ώριμων σταθμών με βάση την οικονομική επάρκεια των επενδυτών.
Με βάση αυτό το σκεπτικό, η τροπολογία Παπακωνσταντίνου προβλέπει την κατά προτεραιότητα εξέταση των αιτημάτων για όρους σύνδεσης αυτών των επενδύσεων, υπό την προϋπόθεση ότι θα καταβληθεί η προβλεπόμενη εγγύηση. Με τον τρόπο αυτό το ΥΠΕΚΑ θέλει να δώσει προβάδισμα σε όσους επενδυτές έχουν την οικονομική δυνατότητα να προχωρήσουν το έργο τους και να «αφήσει πίσω» όσους στην πραγματικότητα αδυνατούν.
πηγή: www.energypress.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...