Ανάκληση των αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ, ζητά η ΓΣΕΒΕΕ

Με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό της χώρας η ΓΣΕΒΕΕ ζητεί την ανάκληση των αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ, αλλά και μειώσεις στους συντελεστές ΦΠΑ. «Να πρυτανεύσει η λογική. Καταστρέφονται θέσεις εργασίας, επιχειρήσεις και νοικοκυριά».
Πρέπει επιτέλους να πρυτανεύσει η λογική!! Ν΄ ανακληθούν οι αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος. Η επιλογή της αύξησης του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας (θ΄ ακολουθήσει και δεύτερη μέσα στο 2012),καταστρέφει” θέσεις εργασίας, επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Ο Ιδιωτικός Τομέας της οικονομίας και τα νοικοκυριά καλούνται κάθε φορά να καλύψουν δυσλειτουργίες, αβελτηρίες και λανθασμένες επιλογές της Δημόσιας Διοίκησης και Οργανισμών, με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται η ύφεση και τα δυσμενή οικονομικά και κοινωνικά αποτελέσματα.
Ένα από τα βασικά εμπόδια που αφορούν στην Ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και ιδιαίτερα των παραγωγικών και ενεργοβόρων είναι το ενεργειακό Κόστος (ηλεκτρικό, φυσικό αέριο, καύσιμα, νερό).
Το κόστος αυτό στην Ελλάδα είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Ιδιαίτερα σήμερα που όλοι προσβλέπουν στις παραγωγικές επιχειρήσεις να γίνουν ανταγωνιστικές και ακολούθως εξαγωγικές, το κόστος ενέργειας αποτελεί κρίσιμο παράγοντα και δευτερευόντως το μη μισθολογικό κόστος, η γραφειοκρατία, το φορολογικό.
Την περίοδο αυτή πρώτη επιλογή πρέπει να αποτελεί η παροχή “φθηνής” ενέργειας και όχι οι “πολυτελείς”, όπως έχουν σχεδιασθεί, επιλογές των Α.Π.Ε. Τους λάθος αυτούς σχεδιασμούς πληρώνει όλος ο Ελληνικός λαός και οι επιχειρήσεις μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Το όφελος για άλλη μια φορά από τις σκανδαλώδεις ακριβές δεσμεύσεις για αγορά από τη ΔΕΗ ηλεκτρικής ενέργειας με φωτοβολταϊκά, καρπώνονται κύρια επιχειρήσεις εκτός των Ελληνικών συνόρων που παράγουν αυτές τις τεχνολογίες.
Οι επιλογές αυτές φαντάζουν ιδιαίτερα “πολυτελείς” την στιγμή που η επανεκκίνηση της παραγωγικής οικονομίας χρειάζεται “φθηνή” ενέργεια πέρα και πάνω απ΄ όλα.
Η ενδέκατη αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος μέσα σε δύο χρόνια, που επιβάλλεται από 01/01/2012 σε πρώτη φάση θα ανέρχεται στο 9%. Σημειωτέον, ότι το κόστος κατανάλωσης ανά κιλοβατώρα μιας επιχείρησης, αυξήθηκε από το 2004 έως σήμερα κατά 40% περίπου.
Πρέπει να επισημανθεί ότι η τιμή της κιλοβατώρας στους νέους λογαριασμούς της Δ.Ε.Η (από 01/01/2011), φαίνεται μειωμένη σε σχέση με την τιμή του 2004, αφού τα νέα τιμολόγια δεν ενσωματώνουν στη τιμή τις χρεώσεις των δικτύων μεταφοράς και διανομής καθώς και τη χρέωση Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας.
Επιπρόσθετα, οι ΜΜΕ επιβαρύνθηκαν σχεδόν κατά 20% τη τελευταία επταετία, από τα δημοτικά τέλη και περίπου 18% από το δημοτικό φόρο. Μέσα σε αυτές τις αυξήσεις, έρχεται να προστεθεί η αύξηση στη τιμή ζώνης των ακινήτων κατά 50% περίπου, η οποία επιβάρυνε το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), το οποίο εξοφλείται μέσω του τιμολογίου της Δ.Ε.Η. Τέλος, δεν είναι ευκαταφρόνητη η αύξηση κατά 30% του ειδικού λογαριασμού για την Ε.Ρ.Τ.
Στην Ελλάδα έχουμε επίσημα το μεγαλύτερο ενεργειακό κόστος, το οποίο αποτελεί βασικό εμπόδιο για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, και κυρίως των παραγωγικών, οι οποίες εκ των πραγμάτων είναι ενεργοβόρες.
Η νέα αύξηση αποτελεί έναν επιπλέον παράγοντα “καταστροφής” θέσεων, εργασίας και υποβάθμισης της ανταγωνιστικότητας.
Πέραν των προγραμματισμένων αναπροσαρμογών στα τιμολόγια κατανάλωσης, έρχεται να προστεθεί και η πρόθεση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για μεγάλες αυξήσεις στο τέλος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε), λόγω και των δαπανηρών επενδύσεων για τη δημιουργία δικτύων Α.Π.Ε που απαιτούνται.
Υπολογίζεται ότι το συγκεκριμένο τέλος, για τη μέση κατανάλωση, θα εκτοξευτεί από τα 8,19 στα 25,15 ευρώ το έτος. Το τέλος Α.Π.Ε στο τιμολόγιο της Δ.Ε.Η, παρουσιάζει αύξηση της τάξης του 315% από το 2004 έως σήμερα.


Είναι τουλάχιστον “περίεργη” η διαχρονική επιμονή του ΥΠΕΚΑ και της Δ.Ε.Η, σε μια πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία, να επιμένουν στη χρήση των ακριβών Α.Π.Ε. Τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή χρειαζόμαστε όσο ποτέ φτηνή ενέργεια ιδιαίτερα για τις παραγωγικές επιχειρήσεις και όχι πολυτελείς επιλογές όπως αυτή της «σποράς» φωτοβολταϊκών. Η μανία με τα φωτοβολταϊκά πάνελ, θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε μελλοντικές εκτινάξεις του τέλους Α.Π.Ε. στους λογαριασμούς.
Πρέπει να ληφθεί υπόψη, ότι ο τεχνολογικός εξοπλισμός που απαιτείται για την προώθηση και ανάπτυξη των δικτύων Α.Π.Ε. είναι εισαγόμενος και εξαιρετικά ακριβός. Γεννιούνται εύλογα ερωτηματικά για την ορθότητα μιας τέτοιας ενέργειας τη παρούσα στιγμή. Επιπλέον, ακόμα και η εξαγωγή ενέργειας μέσω Α.Π.Ε., κρίνεται παρακινδυνευμένη, εξαιτίας του υψηλού κόστους παραγωγής, ώστε να υπάρχουν δυνατότητες διάθεσης τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Για να βρεθούν αγοραστές αυτής της ενέργειας, θα πρέπει να υπάρχει συνεχής επιδότηση από τον έλληνα φορολογούμενο. Οι δε θέσεις εργασίας που θα δημιουργήσουν οι επενδύσεις τέτοιου είδους, είναι μηδαμινές, σε σχέση με αυτές που θα δημιουργούνταν αν επιλέγαμε, ιδιαίτερα αυτή τη περίοδο, φθηνότερες διαδικασίες, για τη παραγωγή ηλεκτρικού που θα επέτρεπαν στις παραγωγικές επιχειρήσεις να είναι πιο ανταγωνιστικές διατηρώντας και δημιουργώντας έτσι θέσεις εργασίας. Η εμμονή αυτή παραπέμπει όχι μόνο σε τεχνολογική ιδεοληψία αλλά και σε συμφέροντα που επενδύουν σε αυτήν.
Η Δ.Ε.Σ.Μ.Η.Ε, όπως κατά το νόμο έχει υποχρέωση, πρέπει να δικαιολογεί με επάρκεια και διαφάνεια το αίτημα για αυξήσεις στα τιμολόγια.
Στις συνεχείς επιβαρύνσεις στις επιχειρήσεις, προστέθηκαν και οι αυξήσεις στο μοναδιαίο κόστος κατανάλωσης φυσικού αερίου περίπου κατά 145% τη τελευταία επταετία. Σημειωτέων, ότι η διεθνής τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε περίπου 12% από το 2008 έως σήμερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, ενώ οι εγχώριες αυξήσεις υπήρξαν πολλαπλάσιες.
Παράλληλα με τις παραπάνω επιβαρύνσεις, τα τιμολόγια της Ε.Υ.Δ.Α.Π, επιβάρυναν επιπλέον τα λειτουργικά έξοδα των ΜΜΕ τη τελευταία επταετία. Συγκεκριμένα, η τιμή του κυβικού μέτρου νερού αυξήθηκε περίπου 51,16%, ενώ παράλληλα αυξήθηκε η επιβάρυνση για αποχέτευση κατά 34%. Επιπλέον, ο Φ.Π.Α. επί τιμήματος αυξήθηκε κατά 63% περίπου και ο Φ.Π.Α. επί υπολοίπου κατά 28%.
Με βάση την έρευνα που δημοσίευσε το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ τον Αύγουστο του 2011, πάνω από 1 στους 4 ερωτηθέντες επιχειρηματίες δήλωσαν ότι έχουν ήδη καθυστερημένες οφειλές σε λογαριασμούς Δ.Ε.Κ.Ο. Οι προβλεπόμενες αυξήσεις το μόνο που θα επιτύχουν θα είναι να αυξήσουν το ποσοστό των επιχειρήσεων και νοικοκυριών που αδυνατούν να πληρώσουν. Είναι εμφανές, ότι οι συνεχόμενες αυξήσεις στα τιμολόγια των Δ.Ε.Κ.Ο., συνοδευόμενες και από τις αυξήσεις στο Φ.Π.Α, αποτελούν πλέον μεγάλη επιβάρυνση στα λειτουργικά έξοδα μιας ΜΜΕ, θέτοντας σε κίνδυνο την βιωσιμότητα τους και των θέσεων εργασίας σε αυτές.
Η Κυβέρνηση θα πρέπει επιτέλους να “αφουγκραστεί” τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας που είναι απολύτως συμβατές με τις ανάγκες του κράτους για επιβίωση και να ανακαλέσει τις αυξήσεις στη Δ.Ε.Η., αλλά και πολύ σύντομα να προχωρήσει σε αποφάσεις που θα αφορούν σε μειώσεις των συντελεστών Φ.Π.Α.
πηγή: www.energyonline.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...