Σαλάτα με ψητές γαρίδες και σμέουρα
Σε αυτή τη σαλάτα οι γαρίδες θα μείνουν μαλακές και ζουμερές, αν τις ψήσεις με το κέλυφος. Μπορείς να το βγάλεις πριν τα σερβίρισμα.
Χρόνος προετοιμασίας:30 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος:4-6 λεπτά
Υλικά (4 μερίδες):
– 450 γραμμ. μεγάλες γαρίδες, με το κέλυφος
– 6 κουτ. του γλυκού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
– 6 φλιτζ. μαρούλι κομμένο
– 2 φλιτζ. σμέουρα
– 2 φλιτζ. κομμάτια ανανά (φρέσκο ή σε κονσέρβα μαζί με το χυμό του)
– 2 ώριμες, μέτριες ντομάτες, κομμένες σε κομμάτια (όπως της χωριάτικης σαλάτας)
– 1/4 φλιτζ. χυμός ανανά
– 3 κουτ. της σούπας φρέσκος βασιλικός ψιλοκομμένος
– 1 κουτ. της σούπας ξίδι μπαλσάμικο
– 1 κουτ. της σούπας μουστάρδα Ντιζόν
– 1/4 κουτ. του γλυκού αλάτι
– 1/4 κουτ. του γλυκού πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Οδηγίες :
- Προθέρμανε την ψησταριά ή το φούρνο.
- Με ένα ψαλίδι κουζίνας, άνοιξε λίγο το κέλυφος από τις γαρίδες ως τα δύο τρίτα, μέχρι να φτάσεις σχεδόν στην ουρά. Αφαίρεσε τα έντερα, αφήνοντας το κέλυφος και τα πόδια άθικτα. Ξέπλυνε, στράγγιξέ τες και τοποθέτησέ τες πάνω σε αρκετό χαρτί κουζίνας.
- Βάλ’ τες μετά στο πιάτο και ρίξε από πάνω 1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο.
- Εάν χρησιμοποιήσεις ψησταριά, άλειψε με λίγο λάδι τη σχάρα (αν το κενό στη σχάρα είναι πολύ μεγάλο, βάλε τις γαρίδες στη διπλή σχάρα χειρός). Εάν προτιμήσεις το φούρνο, άπλωσε τις γαρίδες σε αντικολλητικό ταψί ή σκεύος και βάλ’ το περίπου 10 εκατοστά κάτω από το γκριλ.
- Ψήσε κάθε πλευρά για 2-3 λεπτά ή μέχρι κάθε γαρίδα να πάρει ομοιόμορφο ρόδινο, μη διάφανο χρώμα.
- Εν τω μεταξύ, μοίρασε το μαρούλι, τα σμέουρα, τον ανανά και τις ντομάτες στα πιάτα.
- Σε ένα μικρό βάζο, βάλε το χυμό ανανά, το βασιλικό, το ξίδι μπαλσάμικο, τη μουστάρδα, το αλάτι, το πιπέρι και τα 5 κουταλάκια του γλυκού λάδι που περίσσεψαν. Ανακίνησε μέχρι να ανακατευτούν καλά.
- Μοίρασε τις γαρίδες στα πιάτα, γαρνίρισε με τη σάλτσα και σέρβιρε.