10 τροφές που βοηθούν στο μαύρισμα
Οι τροφές που βοηθούν στο μαύρισμα δεν είναι άλλες από αυτές που ενισχύουν την καλή υγεία του δέρματος και έχουν έντονο πορτοκαλί ή κίτρινο χρώμα – δείγμα ότι είναι πλούσιες σε χρωστικές ουσίες.
Τα θρεπτικά στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν στο μαύρισμα είναι τα καροτενοειδή και οι βιταμίνες Α, Ε και C. «Οι τροφές που βοηθούν στο μαύρισμα είναι κυρίως τα πορτοκαλοκίτρινα φρούτα και λαχανικά και τα πράσινα λαχανικά. Τα καρότα, οι ντομάτες, οι γλυκοπατάτες, τα πεπόνια, οι πιπεριές το κέιλ, το σπανάκι και το μπρόκολο είναι τα πιο χαρακτηριστικά», λέει η δρ. Σούζαν Στιούαρτ επικαλούμενη τα συμπεράσματα μελέτης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Νόττινχαμ. Η δρ. Στιούαρτ εξηγεί: « Όταν καταναλώνεις μεγάλες ποσότητες τροφών που περιέχουν καροτενοειδή βοηθάς το δέρμα σου να αποκτά με ασφαλή τρόπο ένα πιο ζεστό, σταρένιο τόνο. Επιπλέον, του προσφέρεις σημαντικές ποσότητες αντοξειδωτικών βιταμινών, οι οποίες προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες και τη γήρανση.
Σε ποιες ποσότητες όμως θα πρέπει να καταναλώνουμε αυτές τις τροφές για να μαυρίσουμε γρηγορότερα; Η δρ. Στιούαρτ διευκρινίζει: « Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε για πόσο διάστημα και σε ποιες ποσότητες πρέπει να καταναλώνουμε αυτές τις τροφές για εξασφαλίσουμε ένα ομοιόμορφο φυσικό μαύρισμα. Οι μελέτες που έχουμε μέχρι σήμερα δεν βασίζονται στην κατανάλωση συγκεκριμένων ποσοτήτων των «μαυριστικών» τροφών. Το ποια ποσότητα πρέπει να τρώμε και σε ποιο χρόνο θα έχουμε αποτελέσματα εξαρτάται από τον τύπο του δέρματος που έχει ο καθένας μας, το οποίο προκύπτει από τα γονίδιά του.
Πόσες τροφές που βοηθούν στο μαύρισμα πρέπει να τρώμε;
Οι ειδικοί συμβουλεύουν να καταναλώνουμε 5 μερίδες την ημέρα τροφών που βοηθούν στο μαύρισμα. Αν η διατροφή μας δεν εξασφαλίζει αυτή την κατανάλωση, μπορούμε να στραφούμε στη λήψη ειδικών συμπληρωμάτων διατροφής.
Υπάρχει κίνδυνος από την υπερκατανάλωση τροφών που βοηθούν στο μαύρισμα;
Δεν είναι εύκολο να προκύψει παθολογικό πρόβλημα από την υπερκατανάλωση τροφών που βοηθούν στο μαύρισμα. Αν υποθέσουμε ότι η κατανάλωση τέτοιων τροφών συνδυαστεί και με τη λήψη β-καροτίνης σε συμπλήρωμα διατροφής, τότε η μόνη γνωστή παρενέργεια είναι η «καροτενεμία», στην οποία το δέρμα αποκτά ένα ελαφρώς πορτοκαλί χρώμα. Ωστόσο, αυτή αναστρέφεται με τη επαναφορά σε ασφαλή πρόληψη β-καροτίνης.
Μάθε ποιες είναι οι 10 τροφές που πρέπει να βάλεις στο πιάτο σου αν θες να μαυρίσεις…
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.