Ακαταστασία τέλος, εύκολα! Πολύ εύκολα!
H ακαταστασία φαίνεται να βρίσκει το μάστορά της στο πρόσωπο της Robyn Moreno, ειδική στο healthy lifestyle, που μοιράζεται τα μυστικά της μαζί μας.
Πριν αρχίσεις να πετάς ρούχα και πράγματα σκέψου ότι η ακαταστασία δεν πολεμιέται μόνο με την απομάκρυνση των άχρηστων πραγμάτων, αλλά και με την ανακάλυψη των ξεχασμένων «μαργαριταριών» και τη δημιουργία νέου χώρου. Πέταξε λοιπόν τα παλιά και κάνε χώρο για τα καινούρια!
1 . Ξεκίνα σιγά σιγά.
Είναι γεγονός ότι η ιδέα του συμμαζέματος ακούγεται τόσο τρομαχτική που είτε δεν κάνουμε τίποτα είτε τα κάνουμε όλα σε μια φορά, καταλήγοντας ανάμεσα σε ατέλειωτες στοίβες χάους. Αντί αυτού, όρισε ένα συγκεκριμένο δωμάτιο ή έναν χώρο (πχ. το γκαράζ, ή κάτω από τον νιπτήρα) για κάποιο σκοπό και θέσε ένα χρονικό περιθώριο.
2 . Φύλαξε μόνο τα πράγματα που αγαπάς πραγματικά.
Αυτός δεν είναι μόνο ένας καλός τρόπος για να ξεφορτωθείς τα άχρηστα αντικείμενα και να θέσεις υπό έλεγχο την ακαταστασία, αλλά σε βοηθάει ν’ αποφύγεις τη συσσώρευση των λεγόμενων «πίστευα ότι ήταν καλή ιδέα όταν το πήρα» πραγμάτων. Υιοθέτησε τον παρακάτω απλό κανόνα ανακύκλωσης: Για οτιδήποτε αγοράζεις και φέρνεις στο σπίτι θα πρέπει να πετάς κάτι παλιό ώστε να κάνεις χώρο. Η μέθοδος αυτή εγγυάται ότι δεν θα κουβαλήσεις ποτέ ξανά σπίτι σου ρούχα/έπιπλα/αξεσουάρ που δε σε ξετρέλαιναν αρχικά αλλά πίστευες ότι με λίγο φτιάξιμο θα σου άρεσαν περισσότερο. Μπορεί να είναι δύσκολο να ξεχωρίζεις τα σκουπίδια… δηλαδή, τα σκουπίδια με νόημα από τα χρήσιμα αντικείμενα, αλλά είναι απαραίτητο βήμα της εκκαθάρισης. Σαν γενικό κανόνα να θυμάσαι ότι για να φυλάξεις ένα αντικείμενο θα πρέπει να έχει ιδιαίτερη σημασία για σένα και όχι για κάποιον άλλο, ειδικά αν καταλαμβάνει πολύτιμο χώρο.
3 . Να είσαι ρεαλιστική με τον χώρο που διαθέτεις.
Αν το σπίτι ή το διαμέρισμά σου είναι μικρό, είναι άραγε πρακτικό να έχεις έξι πορτατίφ, στοίβες βιβλίων κι ένα παλιό, ταλαιπωρημένο γραφείο που μάζεψες από τον δρόμο με σκοπό την αναπαλαίωση; Ας μιλήσουμε ειλικρινά: Αν δεν έχεις χρησιμοποιήσει κάτι ως τώρα, τότε μάλλον δεν πρόκειται να το χρησιμοποιήσεις ποτέ, άρα πέταξέ το, κάνε χώρο και γλύτωσε από την μόνιμη ακαταστασία.
Επισκεύασε, αποθήκευσε ή αντικατέστησε και δες τι μπορείς να κάνεις με τα ρούχα σου…
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.