Site icon Loveyou

Ημικρανίες: γλύτωσε από αυτόν τον …πονοκέφαλο!

imikrania
Οι ημικρανίες πλήττουν περισσότερο τις γυναίκες παρά τους άνδρες. Σύμφωνα με στατιστικές, το 25% των γυναικών υποφέρει από τέσσερα ή περισσότερα περιστατικά ημικρανίας τον μήνα, το 35% εμφανίζει από μία έως τέσσερις σοβαρές κρίσεις ημικρανίας τον μήνα και το 40% έχει ένα ή και λιγότερα σοβαρά περιστατικά ημικρανίας τον μήνα. Η ημικρανία μπορεί να διαρκέσει από τέσσερις ώρες μέχρι τρεις μέρες και περιστασιακά μπορεί να διαρκέσει για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.

Πού οφείλονται οι ημικρανίες;

Για πολλά χρόνια, οι επιστήμονες πίστευαν ότι οι ημικρανίες οφείλονται σε διόγκωση και στένωση των αιμοφόρων αγγείων στην επιφάνεια του εγκεφάλου. Ωστόσο, στις μέρες μας πιστεύεται ότι οφείλονται σε κληρονομικές ανωμαλίες σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου. Τα άτομα με ημικρανία μπορούν να κληρονομήσουν την προδιάθεση εμφάνισης συμπτωμάτων από παράγοντες που πυροδοτούν τις ημικρανίες όπως: κόπωση, έντονος φωτισμός, αλλαγές του καιρού και άλλα.

Στον εγκέφαλο υπάρχει ένα «κέντρο πόνου» ή αλλιώς «γεννήτρια» της ημικρανίας.  Η ημικρανία αρχίζει όταν υπερδραστήρια νευρικά κύτταρα στέλνουν το ερέθισμα στα αιμοφόρα αγγεία να κλείσουν ή να συσταλούν, κι έπειτα να διασταλούν (διογκωθούν) απελευθερώνοντας παράλληλα προσταγλανδίνες, σεροτονίνη κι άλλες οιδηματώδεις ουσίες που κάνουν τους παλμούς επώδυνους.

Τα είδη της ημικρανίας

Ανάλογα με τα συμπτώματα που σηματοδοτούν την αρχή της ημικρανίας γίνεται και ο διαχωρισμός της σε δύο είδη:

Η «αύρα» αποτελεί ένα νευρολογικό σημάδι προειδοποίησης ότι η ημικρανία πρόκειται να ξεκινήσει. Περίπου το 20%-30% των ατόμων που υποφέρουν από ημικρανίες, έχουν ημικρανία με αύρα, η οποία παρουσιάζεται μία ώρα πριν την κρίση του πόνου και διαρκεί από 15 λεπτά έως μία ώρα. Τα συμπτώματα διαρκούν πάντα λιγότερο από μία ώρα. Η οπτική αύρα περιλαμβάνει:

Υπάρχουν και είδη αύρας που επηρεάζουν τις άλλες αισθήσεις και συνήθως περιγράφονται ως μια «παράξενη αίσθηση», ή απλώς δεν είναι δυνατό να περιγραφούν. Άλλες αύρες περιλαμβάνουν κουδούνισμα στα αυτιά (εμβοές), ή αλλαγές στην όσφρηση (πχ. παράξενες οσμές), τη γεύση ή την αφή.

Μάθε τι μπορεί να πυροδοτήσει μια ημικρανία, αλλά και τα συμπτώματα με τα οποία εκδηλώνεται…


Τι μπορεί να πυροδοτήσει μια ημικρανία;

Πολλές ημικρανίες φαίνεται ότι πυροδοτούνται από εξωτερικούς παράγοντες, όπως:

Τα συμπτώματα της ημικρανίας

Τα συμπτώματα της ημικρανίας μπορούν να εμφανιστούν σε διάφορους συνδυασμούς και περιλαμβάνουν:

Οι περισσότερες ημικρανίες διαρκούν περίπου τέσσερις ώρες, με τα πιο σοβαρά περιστατικά να διαρκούν μέχρι μία εβδομάδα. Παρότι είναι κοινό φαινόμενο η ημικρανία να εμφανίζεται δύο με τέσσερις φορές τον μήνα, η συχνότητα των ημικρανιών ποικίλλει από άτομο σε άτομο. Για παράδειγμα, ορισμένοι άνθρωποι υποφέρουν από ημικρανία κάθε λίγες μέρες, ενώ άλλοι μόνο μία-δύο φορές τον χρόνο.

Δες αν μπορείς να προλάβεις τις ημικρανίες και πως θα ανακουφίζεσαι από τα συμπτώματα…


Υπάρχει μόνιμη θεραπεία για τις ημικρανίες;

Δυστυχώς, δεν υπάρχει θεραπεία για την ημικρανία. Ωστόσο, κυκλοφορούν φάρμακα που είναι ικανά να θεραπεύσουν ή ακόμη και να προλάβουν ορισμένες ημικρανίες. Ένας άλλος τρόπος μείωσης της συχνότητας των ημικρανικών επεισοδίων είναι με τον εντοπισμό και την αποφυγή των παραγόντων που πυροδοτούν την ημικρανία, όπως η κατανάλωση κόκκινου κρασιού ή ο λίγος ύπνος.

ΠΡΟΣΟΧΗ

Όλες οι παραπάνω θεραπείες θα πρέπει να εφαρμόζονται υπό την καθοδήγηση ενός ειδικού στις κεφαλαλγίες ή ενός γιατρού που ασχολείται με θεραπείες κατά της ημικρανίας. Όπως και για όλα τα φάρμακα, είναι σημαντικό να διαβάζεις προσεχτικά τις εσώκλειστες οδηγίες και ν’ ακολουθείς τη συμβουλή του γιατρού.

 

Πως θα αποφύγεις την επόμενη ημικρανία

Ναι, μπορείς να την προλάβεις. Είναι δυνατό να μειώσεις τη συχνότητα των κρίσεων ημικρανίας εντοπίζοντας και αποφεύγοντας οτιδήποτε την πυροδοτεί. Για να εντοπίσεις τι λειτουργεί σαν πυροδοτικός μηχανισμός ημικρανίας σε εσένα χρήσιμος τρόπος είναι η καταγραφή σε ημερολόγιο του πότε εμφανίζονται και με ποιες συνήθειες σου συνδέονται. Αν, για παράδειγμα, σημειώνεις τι τρως και τι πίνεις, τότε μπορείς να βρεις τις τροφές που σου προκαλούν ημικρανία. Αν σημειώνεις τις δραστηριότητες σου ή τα ωράρια ύπνου θα εντοπίσεις τις συνήθειες που σε ενοχλούν.

Άλλες βοηθητικές τεχνικές που μπορούν να προλάβουν ή να μειώσουν την ισχύ των κρίσεων ημικρανίας είναι: η διαχείριση του στρες και του άγχους και οι τεχνικές χαλάρωσης.

Οι γυναίκες που συνήθως υποφέρουν από ημικρανίες λίγο πριν την περίοδό τους μπορούν να εφαρμόσουν την προληπτική θεραπεία, εφόσον γνωρίζουν τις ημερομηνίες της περιόδου.

Σύμφωνα με μαρτυρίες τους, όσοι πάσχουν από ημικρανίες παρατηρούν λιγότερες κρίσεις όταν τηρούν ένα πρόγραμμα για τα γεύματα και ξεκουράζονται επαρκώς. Η συστηματική – ήπια – γυμναστική, μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη των ημικρανιών.

Exit mobile version