Site icon Loveyou

Κάνε ότι κάνουν οι ευτυχισμένοι άνθρωποι!

τι κάνουν οι ευτυχισμένοι άνθρωποι

Μάθαμε 5 επιλογές που κάνουν οι ευτυχισμένοι άνθρωποι και τις δοκιμάσαμε. Συμπέρασμα; Βαλ’ τες στη ζωή σου από σήμερα και δοκίμασε τη γεύση της ευτυχίας.

Τι κάνουν οι ευτυχισμένοι άνθρωποι;
1. Βρίσκουν τον πιο λαμπρό εαυτό τους

Η προσπάθεια να μάθεις και να συνειδητοποιήσεις τον πιο λαμπρό εαυτό σου –«προσωπική ανάπτυξη»– είναι η κεντρική έννοια της ευδαιμονίας, που έχει επίσης καταλήξει να περιλαμβάνει διαρκώς καινούργιες προκλήσεις και την ολοκλήρωση της αίσθησης σκοπού στη ζωή. «Το θετικό συναίσθημα που συνοδεύει τις σκέψεις που κατευθύνονται προς περισσότερο σημαντικούς στόχους συνιστά ένα από τα πιο διαρκή στοιχεία της ευημερίας» υπογραμμίζει ο Ρίτσαρντ Τ. Ντέιβιντσον. Η ευδαιμονία είναι καλή όχι μόνο για το πνεύμα αλλά και για το σώμα. Οι γυναίκες που σημείωσαν υψηλή βαθμολογία στα ψυχολογικά τεστ για την ευδαιμονία (ήταν συνειδητά δραστήριες στη ζωή τους επιδιώκοντας την αυτοδύναμη πνευματική ανάπτυξη) είχαν φυσιολογικό βάρος, κοιμόνταν καλύτερα, διακατέχονταν από λιγότερο στρες και διέτρεχαν μικρότερο κίνδυνο για παθήσεις της καρδιάς, σύμφωνα με μελέτη της Κάρολ Ράιφ, Ph.D., καθηγήτριας Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν.

Τι κάνουν οι ευτυχισμένοι άνθρωποι;
2. Αποφεύγουν τις φαντασιώσεις τύπου «αν»

«Αν είχα καλύτερη δουλειά…» ή «αν έβρισκα άνδρα…» ή «αν έχανα βάρος… η ζωή θα ήταν τέλεια». Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι δεν απατώνται από τέτοιον τρόπο σκέψης. Οι τελευταίες έρευνες δείχνουν πως είμαστε εκπληκτικά κακοί στο να προβλέπουμε τι θα μας κάνει ευτυχισμένους. Οι άνθρωποι έχουν ακόμη την τάση να κρίνουν λαθεμένα την ευχαρίστησή τους όταν επικεντρώνονται σε μία μόνο πλευρά της ζωής τους. Σε μια μελέτη, οι ειδικοί απηύθυναν στους ανύπαντρους συμμετέχοντες τις ερωτήσεις «Πόσο ευτυχισμένος είσαι με τη ζωή σου γενικά;» και «Πόσα ραντεβού βγήκες αυτό το μήνα;». Όταν τους έγινε πρώτα η ερώτηση για τα ραντεβού, διαπιστώθηκε ότι η ερωτική τους ζωή έπαιξε σημαντικότερο ρόλο στο πώς βαθμολόγησαν τη συνολική τους ευτυχία απ’ ό,τι όταν οι ερωτήσεις αντιστράφηκαν. Το άλλο επιχείρημα ενάντια στις φαντασιώσεις τύπου «κι αν» έχει να κάνει με το ότι η συγκίνηση του να έχεις σύντροφο θα υποχωρεί καθώς συνηθίζεις να είσαι μέρος της σχέσης ή με το ότι ένα καινούργιο σπίτι δε θα προκαλεί την ίδια ευχαρίστηση ένα χρόνο μετά την αγορά του. Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι το αντιμετωπίζουν σοφά αυτό, γι’ αυτό γεμίζουν τη ζωή τους με πρωτοτυπία, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι απλώς δοκιμάζουν μια νέα δραστηριότητα ή προσθέτουν κάτι σε μια παλιά.

Τι κάνουν οι ευτυχισμένοι άνθρωποι;
3.  Βάζουν πάνω απ’ όλα τους καλύτερούς τους φίλους

Δεν αποτελεί έκπληξη το ότι η κοινωνική διαπλοκή είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες της ευτυχίας. Αυτό που μετράει όμως περισσότερο από όλα είναι η φύση της σχέσης. Σε σύγκριση με τις διάφορες ψιλοκουβεντούλες με γνωστούς, παίρνεις μεγαλύτερη απόλαυση περνώντας μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα με μια κοντινή φίλη, σύμφωνα με έρευνες του Μέλικσα Ντεμίρ, Ph.D., επίκουρου καθηγητή Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της βόρειας Αριζόνας. Το όφελος από τη συναναστροφή με την καλύτερη φίλη δεν προκύπτει απαραίτητα μόνο από την εμβάθυνση σε σημαντικές συζητήσεις. Μία από τις πιο ουσιώδεις απολαύσεις της κοντινής φιλίας, διαπίστωσε ο ειδικός, είναι η απλή συντροφιά, «απλώς το να συναντιέστε», όπως λέει, «να πηγαίνετε για ψώνια ή κινηματογράφο».

Τι κάνουν οι ευτυχισμένοι άνθρωποι;
4.  Επιτρέπουν στον εαυτό τους να είναι ευτυχισμένος

Όσο κι αν όλοι νομίζουμε ότι το θέλουμε, πολλοί από εμάς είμαστε πεπεισμένοι βαθιά μέσα μας πως είναι λάθος να είμαστε ευτυχισμένοι – ή υπερβολικά ευτυχισμένοι. Η  πεποίθηση αυτή, είτε προέρχεται από τη θρησκεία είτε από την κουλτούρα ή την οικογένεια στην οποία μεγάλωσες, συνήθως σε κάνει να νιώθεις ένοχη αν περνάς καλά. «Μερικοί άνθρωποι λένε ότι δεν πρέπει να αγωνίζεσαι για την προσωπική σου ευτυχία, μέχρι να έχεις φροντίσει για όλους» επισημαίνει ο Χάουαρντ Κάτλερ, M.D,. συγγραφέας μαζί με τον Δαλάι Λάμα του βιβλίου Η Τέχνη της Ευτυχίας σε ένα βασανισμένο κόσμο (The Art of Happiness in a Troubled World). «Ο Δαλάι Λάμα πιστεύει πως πρέπει να τα επιδιώκεις και τα δύο ταυτόχρονα. Εξάλλου, υπάρχουν έρευνες που δείχνουν σαφώς ότι οι ευτυχισμένοι άνθρωποι τείνουν να είναι πιο ανοιχτοί στο να βοηθήσουν τους άλλους. Επίσης, γίνονται καλοί σύζυγοι και γονείς» συμπληρώνει ο ίδιος.

Τι κάνουν οι ευτυχισμένοι άνθρωποι;
5. Σχεδιάζουν έτσι τη ζωή τους ώστε αυτή να αποφέρει χαρά

Μπορεί να φαντάζει προφανές, όμως «οι άνθρωποι δεν αφιερώνουν αρκετό χρόνο στο να σκεφτούν σοβαρά πώς να περάσουν τη ζωή τους και πόσο μέρος της πραγματικά απολαμβάνουν» αναφέρει ο Ντέιβιντ Σκάντε, Ph.D., ψυχολόγος και καθηγητής Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας. Σε πρόσφατη μελέτη, ο ίδιος και οι συνάδελφοί του ζήτησαν από περισσότερες από εννιακόσιες εργαζόμενες γυναίκες να γράψουν οτιδήποτε είχαν κάνει την προηγούμενη μέρα. Στη συνέχεια, έκαναν ανασκόπηση στα ημερολόγιά τους και αποτίμησαν πώς ένιωθαν σε κάθε σημείο. Όταν οι γυναίκες είδαν πόσο χρόνο ξόδευαν σε δραστηριότητες που δεν τους άρεσαν, «μερικές δάκρυσαν», λέει ο ειδικός και προσθέτει: «Δεν είχαν συνειδητοποιήσει ότι η ευτυχία είναι κάτι που μπορούσαν να σχεδιάζουν και να ελέγχουν». Η ανάλυση της ζωής κάποιου δεν είναι απαραίτητα εύκολη και μπορεί να απαιτεί την αμφισβήτηση καθιερωμένων πεποιθήσεων. Μια σημαντική καριέρα μπορεί ουσιαστικά να αποδειχθεί μη ικανοποιητική, ή μια αφοσιωμένη σχέση, που κάποτε λαχταρούσες, μπορεί να καταλήξει να είναι εκνευριστική με όλους τους συμβιβασμούς που συνοδεύουν τη συμβίωση με κάποιον. Είναι δύσκολο να εγκαταλείψεις τα όνειρα, ακόμη κι όταν έχουν αποδειχθεί πικρά. Ευτυχώς, οι αλλαγές δε χρειάζεται να είναι μεγάλες για να γείρεις στη ζυγαριά τη χαρά προς όφελός σου. Ο Ντέιβιντ Σκάντε ισχυρίζεται ότι αν μετατοπίσεις έστω και μία ώρα της ημέρας σου από μια δραστηριότητα που σιχαίνεσαι σε κάποια που σου αρέσει, θα δεις σημαντική βελτίωση στη συνολική σου ευτυχία. Η ανάληψη δράσης είναι το κλειδί.

Exit mobile version